De Ronaldo van SKNWK laat FC De Westhoek én WIK’57 met lege handen achter

NIEUWERKERK – De Schouwse strijd tussen SKNWK en FC De Westhoek ging niet alleen om de tweede periodetitel. Zou de winnaar nog in het kampioenschap geloven? ,,De druk is er nu af.”

,,Dat laten we toch niet gebeuren?‘’ Vijf minuten voor tijd, bij een 3-2-stand voor SKNWK, zoeken trainers Johnny van Dijke (SKNWK) en Henk Schouten (De Westhoek) elkaar op aan de zijlijn. Aan de andere kant van het veld klinkt luid de aanhang van WIK’57. De Kerkwervenaren hopen op een 3-3-gelijkspel.

FC De Westhoek en SKNWK maakten er zaterdag een aantrekkelijke derby van.

FC De Westhoek en SKNWK maakten er zaterdag een aantrekkelijke derby van. © Sandra Schimmelpennink

Van Dijke zegt het tegen Schouten met een grimlach. Van een akkoordje is geen sprake. Maar het zou toch niet zo’n wedstrijd worden waar twee honden vechten om een been en de derde er mee heen gaat? Beide ploegen en WIK’57 maakten kans op de tweede periode. Bij een gelijkspel zou WIK lachende derde worden. Zover kwam het niet. Door de 3-2-einduitslag pakte SKNWK de periodetitel.

Het was een pittig potje, ja. Ik vond het een twijfelge­val. Laten we het op een roze kaart houden dan

Daan van Gorp, scheidsrechter

Hoe kwam die tot stand? Na zes minuten snelde SKNWK-aanvaller Jarno van Nieuwenhuize achter een lange bal van keeper Daan van der Cingel aan. Vervolgens kapte hij een verdediger uit en schoot fraai in de kruising binnen. Op de rechterkant lag voor SKNWK bij David van den Broeke ruimte. Remco van den Berge zette met een steekpas Van den Broeke vrij voor de keeper, die redde. Volgende kans was voor linksback Stefan Vermeer. Hij kwam net te kort om de bal in te glijden.

De Westhoek zette er in de beginfase met een enkele kans voor Andres Jonker bar weinig tegenover. Na een half uur spelen werd de bal slecht weg gewerkt uit de zestien meter. Van Nieuwenhuize kon met een simpel balletje de 2-0 aantekende. Oogstrelende combinaties tussen Tim van der Cingel (terug na een blessure), Van den Berge en Nieuwenhuize beloofden een lekkere wedstrijd voor Nieuwerkerk. Vlak voor rust sloeg De Westhoek echter toch toe. Een geagiteerde Gijs van Duijvenbode gaf een puntgave voorzet op Dylan Adelaar. Die wist daar raad mee: 2-1.

(tekst gaat verder onder de foto)

Sandra Schimmelpennink

© Sandra Schimmelpennink

Het was weer Van Nieuwenhuize die na rust op het middenveld langs een tegenstander snelde, ook verdediger Kevin Veerhoek omspeelde en, nog steeds op snelheid, de bal langs keeper Bas Kooman schoof: 3-1. De wedstrijd werd grimmiger. Van de scheidsrechter was niets te verwachten. De 67-jarige Daan van Gorp bracht wandelend in de middencirkel de wedstrijd door. Geen enkele keer zette hij een looppas in. ‘Deze oude man stuur je toch niet naar zo’n pot toe’, klonk het langs de kant.

Van Gorp miste uitballen, overtredingen en floot op appèl. De strafschop na een overtreding van Mark Bleiji op Adelaar was een twijfelgeval. Adelaar schoot hem in de 69e minuut zelf in: 3-2. In de slotfase werd Van Nieuwenhuize doormidden geschopt door Andres Jonker. Rood, daarover was iedereen het eens. Geel, besliste Van Gorp. ,,De sfeer was er niet naar om een rode kaart te geven‘’, verklaarde hij. ,,Het was een pittig potje, ja. Ik vond het een twijfelgeval. Laten we het op een roze kaart houden dan.‘’

Van Nieuwenhuize, op de dag dat zijn grote voorbeeld Cristiano Ronaldo ook drie keer scoorde: ,,We hunkerden naar het eindsignaal. Gelukkig pakten we de winst en de periode. Derdeklassevoetbal? Dat ligt ons. In de beker wonnen we met technisch voetbal van Duiveland en Halsteren.‘’

,,Of we nog kampioen kunnen worden? Het verschil met koploper Kruiningen is vijf punten. Zij moeten nog tegen FC De Westhoek. Wie weet.‘’ Trainer Johnny van Dijke: ,,In mijn eerste seizoen als hoofdtrainer direct een periodetitel pakken is lekker. De druk is er nu af bij ons. Er is nog veel mogelijk.”