Jongeren aan zet voor gezonde generatie in 2040

Bron: www.knvb.nl

Op uitnodiging van NOC*NSF en de KNVB Jeugdraad kwamen zo’n twintig jongeren tussen de 13 en 23 jaar vol enthousiasme bijeen op de KNVB Campus om sporten en bewegen in Nederland te bespreken. Het thema ‘De Gezonde Generatie’ stond daarbij centraal.

Via interactieve sessies beantwoordden jongeren van verschillende leeftijden en met diverse achtergronden vragen over sportplezier en -deelname en hoe in 2040 de gezondste generatie te realiseren.

Jongerenbijeenkomst

De avond werd afgetrapt door directeur amateurvoetbal bij de KNVB, Jan Dirk van der Zee, die het belang van sporten en bewegen en het plezier wat je daardoor kan beleven, benadrukte. Aan de hand van vier interactieve opdrachten werden diverse onderwerpen behandeld door de aanwezige jongeren. Zo tekenden ze hun sportieve levenslijn, brainstormden ze vervolgens over hoe jongeren meer betrokken kunnen worden bij het Gezonde Generatie-initiatief en gingen ze dieper in op de vraag hoe sportdeelname- en plezier te vergroten.

De deelnemers leverden enorm waardevolle input. Van ideeën over het verlagen van de prestatiedruk, versterken van het teamgevoel en verbreden van het sportaanbod op school tot aan ideeën over spelersbussen, billboards en ledenvergaderingfestivals.

Gezonde Generatie 2040

De Gezonde Generatie 2040 maakt deel uit van het coalitieakkoord dat in 2022 gesloten is. Hiermee wil de politiek een stip op de horizon zetten om toe te werken naar een mindset bij alle Nederlanders om sport en bewegen een levenlang te omarmen. En dit is geen overbodige luxe. Nederlanders sporten en bewegen al geruime tijd te weinig en dit heeft grote gevolgen voor de bevolkingsgezondheid. Onderzoek toont aan dat zonder veranderingen op dit gebied, de helft van de Nederlandse bevolking in 2040 kampt met een chronische ziekte.

Alle jongeren verdienen een gezonde leefstijl en de mogelijkheid om volop te kunnen sporten en bewegen. Juist ook jongeren die nu nog minder kansen krijgen. Volwassenen, ouders, leraren, organisaties en beleidsmakers kunnen we dit mogelijk maken. Maar uiteindelijk zijn het de jongeren zelf die het verschil maken voor een gezonde en actieve toekomst. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat Nederland in 2040 de gezondste jeugd ter wereld heeft.