Definities voetbalkunstgrassystemen: welke systemen zijn er allemaal?

Bron: www.knvb.nl

Er worden in het voetbal verschillende soorten kunstgrassystemen gebruikt. Vanuit gemeenten, verenigingen en kunstgrasleveranciers hebben we vragen gekregen over de benaming van de verschillende kunstgrassystemen. Hieronder staat een overzicht van de voetbalkunstgrassystemen die worden gebruikt.

Polymerische infill-systemen Systeem met infill bestaande uit niet-biologisch afbreekbare polymeren (polymeer volgens ECHA-definitie).
Biologisch afbreekbare infill-systemen Systeem met infill bestaande uit biologisch afbreekbare polymeren (polymeer volgens ECHA-definitie), zonder niet-biologisch afbreekbare polymeren.
Natuurlijke infill-systemen Systeem met infill bestaande uit niet-chemisch gemodificeerde infill van natuurlijk organisch materiaal zonder polymeren of biologisch afbreekbare infill.
Minerale infill-systemen¹² Systeem met infill bestaande uit enkel mineralen
Nonfill-systemen² Systeem zonder enige vorm van infill-materialen.

Bovenstaande categorisering zal ook gebruikt gaan worden op de Sportproductenlijst van Sportinfrastructuur.

¹De minerale infill-systemen betreffen systemen met een beperkte laag minerale infill, die zorgt voor stabiliteit en grip, zowel rotatoire- als lineaire grip.

In 2010 is besloten dat er geen officiële KNVB-wedstrijden gespeeld mogen worden op zand ingestrooide kunstgrasvelden. Het verschil met de ‘oude’ zand ingestrooide velden is dat deze vaak tot de top werden gevuld. Minerale infill-systemen hebben een beperkte laag infill. Binnenkort wordt met betrokken gebruikers, eigenaren en opdrachtnemers besproken bij welke hoeveelheid/laagdikte van infillzand sprake is van een mineraal infill systeem en wanneer sprake is van een zand ingestrooid kunstgrassysteem. Deze hoeveelheid wordt vastgelegd in het referentierapport zoals dit gekoppeld is aan de Sportproductenlijst.

² Voor deze systemen gelden de pilotvoorwaarden zoals vastgesteld in samenspraak met een vertegenwoordiging van de VSG.