KNVB pleit bij politiek voor meer investeringen in sport

Bron: www.knvb.nl

Naast het organiseren van competities, opleiden en het uitzenden van nationale teams behartigt de KNVB ook de belangen van het Nederlandse voetbal bij de politiek. Dit geldt zowel voor het amateur- als betaald voetbal. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november vraagt de KNVB bij politieke partijen om meer aandacht te hebben voor investeringen in sport.

Voetbal brengt mensen samen. Maar dit is niet vanzelfsprekend. In de oproep richting de politiek staan drie onderwerpen centraal: gezondheid, economie en veiligheid. Sporten is gezond. Toch beweegt lang niet iedereen voldoende. Ook kinderen niet. Terwijl bewezen is dat wie als kind gewend is om te sporten, dat vaker op latere leeftijd ook blijft doen. Een van de oorzaken dat kinderen niet sporten, is de financiële situatie thuis. Daarom heeft de KNVB een voorstel aan politieke partijen gedaan om een jaarlijks sportbudget in te stellen voor kinderen en jongeren onder de 23. Daarnaast pleit de KNVB voor een verdubbeling van de vrijwilligersvergoeding vanwege de inflatie van het afgelopen jaar. Sterke amateurclubs zijn een vereiste voor de ambitie om meer Nederlanders aan het sporten te krijgen en te houden en daar zijn vrijwilligers hard voor nodig.

VERKIEZINGEN 2023Kijk hier voor de andere thema’s en meer informatie over wat de KNVB doet in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november.

Naast een eigen campagne werkt de KNVB ook samen met andere partners in de Nederlandse sport, zoals NOC*NSF, om het belang van sport te benadrukken. De boodschap van de gezamenlijke campagne is: Sport gaat niet vanzelf. Politiek, kom in beweging! Samen vertegenwoordigen de organisaties 10 miljoen sportende Nederlanders. Namens al deze mensen doet de alliantie een beroep op politiek Den Haag om de kracht van sport breder te benutten, in bijvoorbeeld het onderwijs, de zorg en het jeugdbeleid. De oproep van de Nederlandse sport is om in de komende regeringsperiode te investeren in sport, zodat het positieve effect van sport en bewegen op de samenleving kan worden behouden en versterkt.

Stel jouw vraag aan politici

Daarnaast laat de KNVB ook graag de voetballiefhebbers van Nederland aan het woord. Wij zijn benieuwd naar wat jij belangrijk vindt en welke voetbalvraag jij daarom wil stellen aan (toekomstige) Tweede Kamerleden. Een aantal vragen kiezen we uit en leggen we voor aan hen voor. De gekozen vragen en antwoorden verspreiden we op een later moment via de KNVB-kanalen. Stel je vraag hier.

VERKIEZINGSPROGRAMMA’SHet Kenniscentrum Sport en Bewegen heeft een overzicht gemaakt van wat de verschillende politieke partijen in hun verkiezingsprogramma zeggen over sport, bewegen en gezonde leefstijl. Klik hier voor het overzicht.