De 4 v’s voor sociale veiligheid op de vereniging

Bron: www.knvb.nl

Het is belangrijk dat iedereen vrij, plezierig en in een veilige omgeving kan voetballen. Zonder grensoverschrijdend gedrag. Dat begint bij een goede basis. De basiseisen sociale veiligheid noemen we de 4 v’s. Clubs die aan de 4 v’s voldoen, bouwen mee aan een sociaal veilige sportomgeving.

De 4 v’s bieden handvatten waar verenigingen concreet mee aan de slag kunnen. Ze zorgen voor een basis waar alle sportclubs aan zouden moeten voldoen. Hiermee sluiten we onnodig risico uit, en zorgen we voor belangrijke randvoorwaarden rondom de preventie van grensoverschrijdend gedrag.

Wat zijn de 4 v’s?

Verenigingsbrede gedragscode

Een verenigingsbrede gedragscode geeft richting aan gewenst gedrag en is dus een belangrijk onderdeel van het clubbeleid rondom sociaal veilig gedrag – van de regels langs de lijn tot het gebruik van social media. Om ervoor te zorgen dat leden, vrijwilligers en anderen op de club weten waar de club voor staat, is het belangrijk om deze gedragscodes helder en goed te communiceren.

Vertrouwenscontactpersoon op de club

Een vertrouwenscontactpersoon op de club is een neutraal aanspreekpunt en kan bijvoorbeeld helpen bij incidenten die gaan over grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten, intimidatie, agressie en discriminatie. De vertrouwenscontactpersoon biedt een luisterend oor, geeft advies en verwijst door – mocht dat nodig zijn. Ook helpt een vertrouwenscontactpersoon de club bij preventie van grensoverschrijdend gedrag en de implementatie van bijvoorbeeld de gedragscode.

Verklaring Omtrent het Gedrag voor vrijwilligers

Sportclubs kunnen een gratis Verklaring Omtrent het Gedrag aanvragen voor clubvrijwilligers die werken met kwetsbare groepen via de regeling gratis VOG. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat iemand geen strafblad heeft of dat het strafblad geen bezwaar vormt voor het uitvoeren van een bepaalde taak of functie. Door als club gebruik te maken van deze regeling voorkom je mogelijk risico voor sporters en andere betrokkenen op de club.

Vakkundig geschoolde trainer-coaches

Vakkundig geschoolde trainer-coaches kunnen positief gedrag stimuleren en negatief gedrag voorkomen of bespreken. Het is daarom belangrijk dat trainer-coaches (met in het bijzonder de trainer-coaches die werken met kwetsbare groepen) niet alleen oog hebben voor tactiek en techniek, maar ook voor pedagogiek en integriteit.

De 4’v voor sociale veiligheid op de sportclub is een sportbreed programma van NOC*NSF en alle sportbonden. Hier vind je meer informatie over de 4 v’s.

VEILIG SPORTKLIMAATMeer informatie over een veilig sportklimaat op de vereniging vind je hier.