JO18 en JO19 competities met ingang van seizoen 2024/’25 samengevoegd

Bron: www.knvb.nl

Met ingang van het seizoen 2024/’25 worden de JO18 en JO19 competities samengevoegd in één JO19 competitie. In deze competitie zullen spelers van twee geboortejaren spelen en wordt een competitie voor JO18-teams vanaf het komende seizoen dus niet meer opgenomen in het aanbod. In dit artikel lichten we dit besluit toe.

De KNVB is ervan overtuigd dat het spelplezier door deze maatregel wordt vergroot. Door het samenvoegen van de competities worden de wedstrijden gelijkwaardiger. Clubs krijgen immers de mogelijkheid om spelers van zeventien en achttien jaar meer op niveau te selecteren. Ook komen er in totaal meer teams waaruit de competitiepoules kunnen worden samengesteld. Dit zorgt voor een betere landelijke dekking in het totale aanbod van teams. Hierdoor kan er bij de indeling meer rekening worden gehouden met spelniveau en zullen reisafstanden over het algemeen iets korter worden.

Ook is de KNVB van mening dat deze beslissing de ontwikkeling van jonge voetballers bevordert. Zeventienjarigen zullen het moeten opnemen tegen iets oudere voetballers. Daarmee bereiden ze zich alvast voor op het seniorenvoetbal. Dit kan ook, omdat na de JO17 de fysieke verschillen tussen spelers waar een geboortejaar tussen zit, steeds minder groot worden.

Ten slotte zorgt het samenvoegen van de JO18 en JO19 competities ervoor dat we de junioren voetbalpiramide in één seizoen toekomstbestendig maken. Eerder was al het besluit genomen om de JO18 en JO19 competities in de divisies samen te voegen. Lees hier het artikel. Het samenvoegen sluit aan bij het nieuwe competitieconcept JO13-JO16 categorie A, waarbij teams het speelniveau meenemen naar het volgende seizoen.

De wijziging van de O18/O19 competities heeft gevolgen voor de promotie-/degradatieregelingen O18 en O19 (zie hier). Voor de overige genoemde categorieën gelden de gebruikelijke p/d-regelingen (zie hier).

P/D-REGELINGENDe promotie-/degradatieregelingen divisies O13-O19 voorjaar 2024 en O18-O21 seizoen 2023/’24 zijn gepubliceerd. Klik hier om ze te downloaden.