Onderzoek naar de stopmotieven van meiden-junioren

Bron: www.knvb.nl

Sinds 2013 doet de KNVB onderzoek naar waarom voetballers stoppen. Met de resultaten kunnen we ons voetbalaanbod verder ontwikkelen en – dat is natuurlijk het belangrijkste – proberen om de uitstroom te minimaliseren. Inmiddels zijn alle voetballers die stopten in 2022 en 2023 aangeschreven met de uitnodiging om deel te nemen aan het onderzoek. Dat heeft al geleid tot inzicht in de uitstroommotieven van meer dan 30.000 gestopte voetballers. Hoog tijd om die kennis breder te delen en er als vereniging je voordeel mee te doen!

Eerder publiceerden we al een algemeen artikel over de uitstroommotieven. Nu gaan we inzoomen op de meiden-junioren: meiden tussen de 13 en 18 jaar oud. In het onderzoek zijn dat iets meer dan 2400 van de ruim 30.000 gestopte voetballers. Van de gestopte meiden-junioren speelde 64,6% in een MO13- tot en met MO20-team. Iets meer dan één op de vijf meiden (21,5%) speelde bij de JO13 tot en met de JO19.

Belangrijk om te vermelden is dat de respondenten meerdere redenen om te stoppen konden opgeven. Stoppen vanwege zowel de trainer als een blessure, is dus mogelijk.

Redenen om te stoppen

Bij meiden-junioren is een gebrek aan plezier in de sport de belangrijkste reden om te stoppen met voetballen: 53,7% kiest hiervoor. Onder ‘plezier in de sport’ vallen de sport voetbal zelf, maar ook bijvoorbeeld het team, de trainer/coach, de vereniging of de competitie. Bij de jongens in dezelfde leeftijdscategorie ligt het percentage dat stopt vanwege een gebrek aan plezier in de sport met 63,3% een stuk hoger.

Ruim 38% van de meiden-junioren gaf aan gestopt te zijn vanwege ‘overige redenen’. Hierbij kun je denken aan een verhuizing, gebrek aan tijd of een andere sport of hobby. Vooral ‘ik ben gestopt omdat ik ben begonnen met studeren’ (27,8%) en ‘ik ben gestopt omdat voetbal te veel tijd in beslag nam’ (26,6%) scoren binnen deze categorie hoog.

Bijna een kwart van de meiden-junioren (23,7%) stopte door een blessure of ziekte. Dat percentage ligt noemenswaardig hoger dan de 16,2% van de jongens.

Het team en de trainer

Zoals benoemd gaf 53,7% van de meiden-junioren aan dat ze stopten vanwege een gebrek aan plezier. Dat gebrek aan plezier kwam in de meeste gevallen door het team (52,4%). Ook in de terugkeerintentie van de meiden-junioren is het team weer de belangrijkste factor. Bijna de helft van de meiden die de kans (zeer) waarschijnlijk achten dat zij weer terugkeren op het veld, ziet het vinden van een leuk en geschikt team dan wel als de grootste uitdaging. Kortom: voor het behouden én werven van meiden-junioren is het erg belangrijk dat je teamindelingsbeleid voor deze doelgroep goed geregeld is. Ga daarom met de meiden in gesprek over hun voorkeuren en luister naar hun wensen.

Dat de trainer net zo goed een belangrijke rol heeft in het voetbalplezier, is geen verrassing meer. Bij de meiden-junioren is de trainer na ‘het team’ dan ook de meest gekozen reden om te stoppen (33,3%). Vooral het feit dat de trainer hen niet het gevoel gaf dat zij een waardevolle bijdrage aan de wedstrijd leverden (44,4%), alleen aandacht had voor de beste spelers in het team (35,0%) en dat de kwaliteit van de trainingen onvoldoende was (33,9%) worden veel genoemd. Ook ‘mijn trainer had het team niet onder controle’ (30,6%), ‘mijn trainer maakte mij als voetballer niet beter’ (28,3%), ‘mijn coach liet zich te fanatiek/negatief uit richting spelers, tegenstanders en scheidsrechters’ (27,2%) en ‘mijn trainer had alleen aandacht voor winnen’ (27,2%) horen we regelmatig terug.

Blessures

Bijna een kwart van de meiden (23,7%) tussen de 13 en 18 jaar stopt dus vanwege een blessure. Bij vrouwen in één leeftijdscategorie hoger, van 19 tot en met 24 jaar, is het stoppercentage door blessures al gestegen naar 36,5%. Door de trainers van je vereniging bewust te maken van deze cijfers en hen te attenderen op oefeningen voor blessurepreventie, kunnen we het percentage blessure-uitvallers in de meiden-juniorengroep terugdringen en ervoor zorgen dat zij later in hun carrière een minder grote kans hebben op fysiek ongemak.

Stoppen als voetballer, behouden als vrijwilliger

Van alle gestopte voetballers geeft bijna 10% aan dat ze interesse hebben in een rol als vrijwilliger in het voetbal. Vooral de rol van trainer is in dat geval populair, maar ook de functie van scheidsrechter is geregeld gekozen. Zo’n 20% weet nog niet welke rol ze dan zouden willen gaan vervullen. Het is dus belangrijk om als vereniging in gesprek te gaan met de stoppende meiden-junioren, want er is een kans dat je ze kunt behouden, bijvoorbeeld als trainer, scheidsrechter of commissielid. Lees hier meer over het binden van meiden en vrouwen als vrijwilliger aan je vereniging.

En nu?

Zoals gezegd kunnen we de resultaten gebruiken om ons voetbalaanbod verder te ontwikkelen en de uitstroom te minimaliseren. Dat het team en de trainer vaak als reden genoemd worden, betekent dat we met bijvoorbeeld het Welkomstprogramma jeugdtrainers een goede weg zijn ingeslagen. Doordat we Voetbalfit hebben opgestart, hopen we jeugdspelers- en speelsters van alle leeftijden op motorisch vlak de juiste begeleiding te bieden en er zo voor te zorgen dat zij minder last van blessures zullen krijgen. Ook is uit onderzoek gebleken dat meiden grote behoefte hebben aan een eindtoernooi na de competitie. Met het organiseren van de zogeten Final League hebben we aan deze wens voldaan. En niet zonder succes: als we kijken naar speelsters die twijfelden of ze wel wilden blijven voetballen, geeft 2,59% na dit eindtoernooi aan van wel. In absolute aantallen spreken we dan over 1.140 speelsters, vooral in de leeftijdscategorieën MO17 en MO20. Zij overwogen te stoppen, maar deelname aan de Final League heeft een positieve impact gehad op hun keuze. Grote kans dus dat we hen ook in het nieuwe seizoen weer op de velden zien.

Door op deze manier de vertaalslag te blijven maken van de onderzoeksresultaten naar het veld, de kleedkamer en de bestuurskamer, creëren we samen een omgeving waarin zoveel mogelijk voetballers zich met plezier kunnen blijven ontwikkelen!

JuniorenJUNIORENDe overgang van de pupillen naar de junioren valt samen met de overgang naar de middelbare school; jongeren maken nieuwe vrienden en krijgen nieuwe interesses. Een periode vol veranderingen. Wat betekent het voor hun sport? Stoppen of doorgaan? Over het algemeen zijn jongens en meiden tussen de 13-18 jaar een groep die bij de vereniging extra aandacht verdient. De KNVB helpt je hier graag bij: met werven, binden en behouden.

In gesprek blijven met je ledenIN GESPREK BLIJVEN MET JE LEDENDoor leden mee te laten praten en te denken, weet je als bestuur (nog) beter wat er speelt.

Geef als eerste een reactie op "Onderzoek naar de stopmotieven van meiden-junioren"

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.