‘Nieuwe inzichten maken het leuker om een team te leiden’

Bron: www.knvb.nl

PH Almelo is één van de gastheren van een Aftrapmodule. Jaarlijks brengt de KNVB tijdens deze activiteit een groep beginnende trainers de basisbeginselen bij van het coachingsvak, zowel theoretisch als in de praktijk. Het levert de club meer kennis op bij ouders en jeugdleden die een team leiden.

Het valt niet mee om voor elk team trainers en coaches te vinden. Vaak springen enthousiaste vaders en moeders bij, maar zij hebben niet altijd de tijd om ook nog eens een opleiding te volgen. Dit geldt ook voor jeugdleden die het leuk vinden om een jonger team te begeleiden. Naast school, vrienden en een bijbaantje is er nauwelijks gelegenheid tot scholing.

Leren

De KNVB springt daar op in met de Aftrapmodule, onderdeel van het Welkomstprogramma. Deelnemers leren op deze dag meer over het begeleiden van jeugdspelers bij trainingen en wedstrijden. Daarnaast maken zij kennis met het Assist Trainersdashboard en Rinus, de digitale assistent-trainer van de KNVB.

PH Almelo benaderde vorig jaar zelf de KNVB om gastheer te zijn. In 2024 organiseerden zij de tweede editie. “Wij hebben onze eigen trainersacademie met jeugdleden in de leeftijd van 13 tot en met 17 jaar. Dit jaar zitten er ook meerdere enthousiaste ouders bij. De Aftrapmodule is een perfect begin voor deze groep om de basisbeginselen van het trainersvak te leren”, vertelt bestuurslid Voetbalzaken Roy Knobben.

PH Almelo heeft een eigen Trainersacademie.

Laagdrempelig

De Aftrapmodule is een perfect begin om de basisbeginselen van het trainersvak te leren

“De Aftrapmodule is laagdrempelig. De deelnemers hoeven niet er niet veel tijd in te steken, maar beschikken daarna toch over de belangrijkste kennis om een training te geven of te coachen bij een wedstrijd”, vervolgt Knobben. “Natuurlijk kunnen wij ook zelf belangrijke informatie geven, maar het helpt dat er iemand met een KNVB-jasje dit verhaal vertelt. Dat motiveert enorm. Het is geen doel op zich dat ze hierna ook een KNVB-opleiding volgen, maar het maakt het natuurlijk wel gemakkelijker.”

Na een theoretische start volgt het praktijkgedeelte met een jeugdwedstrijd en een evaluatie. Volgens Knobben vraagt het weinig voorbereiding om de Aftrapmodule te faciliteren. “Het doorgeven van de relatiecode van de deelnemers is nog het meeste werk. Dat is voor de eigen leden geen probleem, maar je trekt natuurlijk ook beginnende trainers aan van andere clubs. Voor de rest ontzorgt de KNVB je volledig. Je hoeft alleen maar de accommodatie ter beschikking te stellen en te regelen dat er een jeugdwedstrijd wordt gespeeld.”

Twintig beginnende trainers

Tijdens de eerste twee edities kwamen er zo’n twintig beginnende trainers naar de Aftrapmodule bij PH Almelo. De meesten daarvan waren van de eigen vereniging. Zij hebben voorrang bij de inschrijving.

Tim van Vlijmen, hoofd opleiding, merkt dat het de beginnende trainers veel informatie oplevert. “Ze leren onder andere wat aanvallen en verdedigen inhoudt, maar bijvoorbeeld ook hoe je moet omschakelen. Tijdens de activiteiten van onze eigen trainersacademie zorgen wij vervolgens voor de verdieping.”

PH Almelo zoekt voortdurend naar nieuwe initiatieven om bij aan te sluiten.

Nieuwe inzichten

“Het is belangrijk dat onze trainers deze kennis hebben”, gaat Van Vlijmen verder. “Je voorkomt dat iedereen de teams anders laat spelen, soms ook op een manier waar je niet achterstaat. De deelnemers zijn heel enthousiast over de Aftrapmodule. Ze komen vaak tot nieuwe inzichten en kunnen dit vervolgens gebruiken bij trainingen en wedstrijden. Dat maakt het veel leuker om een team te leiden.”

Dat er ook trainers van andere clubs aanwezig zijn, zorgt voor nuttige kennisuitwisseling. Van Vlijmen zoekt voortdurend naar initiatieven waarbij PH Almelo kan aansluiten. “Onze trainers komen hun collega’s van andere verenigingen weer tegen bij andere activiteiten, zoals van het Regioplan van FC Twente / Heracles Almelo waar wij ook aan deelnemen. Het is goed om te weten hoe andere clubs werken. Ook daar word je wijzer en beter van.”

Aftrapmodule

AFTRAPMODULEAls (startende) jeugdtrainer komt er veel op je bordje te liggen. Je communiceert, begeleidt, organiseert, coacht wedstrijden, juicht mee, biedt troost en nog veel meer. Om jou als (startende) jeugdtrainer nog beter te ondersteunen, is de Aftrapmodule ontwikkeld.