Schouws elftal raakt op stoom

Schouws elftal raakt op stoom

door Bas Abresch

ZIERIKZEE – De voetballers van de Schouwen-Duivelandse selectie raken steeds beter op elkaar ingespeeld. Nadat twee maanden geleden ASWH werd verslagen (1-0), moest woensdag opnieuw een hoofdklasser eraan geloven. Op het veld van Mevo in Zierikzee won de ploeg van trainer Edwin Kriens met 4-2 van Kloetinge. „Heel knap“, vond Kriens.

Ook schaduwspits Mathijs Hage was opgetogen met de overwinning. „Misschien moeten we maar een FC Schouwen-Duiveland oprichten“, dagdroomde hij. „We hebben van twee hoofdklassers gewonnen, dus we zouden best hoog kunnen spelen met dit team“, aldus Hage, die besefte dat zijn suggestie slechts een illusie is.

De speler van Zierikzee had volgend jaar zelf op het hoogste amateurniveau kunnen spelen, maar besloot deze week de aanbieding van Kloetinge naast zich neer te leggen. Ondanks een naar eigen zeggen ’heel positief gesprek’ met Kloetinge-trainer Diederik Hiensch. Hages werk op donderdagavond vormt een obstakel. Daarnaast had hij ook met Zierikzee een goed onderhoud. Zowel bestuur, trainer Gaby Niemantsverdriet als de spelers gaven de spelverdeler het idee dat de top bij Zierikzee nog niet bereikt is. Ook de terugkomst van zijn maatje Rutger Kooman speelde een rol in zijn besluit te blijven.

Hage toonde woensdagavond voor de ogen van Hiensch dat diens interesse gegrond was. Nadat de Schouwse selectie door twee persoonlijke fouten binnen twintig minuten 0-2 achter was gekomen, zette Hage de ploegen weer op gelijke hoogte met een doelpunt en een assist op Thomas Vos. Nog voor rust kwam de thuisploeg op voorsprong. Vos gaf de bal onbedoeld op een presenteerblaadje voor Wilmar van der Sande, die de 3-2 achter ex-Zierikzee-keeper Jaco van der Schee tikte.

Negatieve zin

Na rust bracht Kriens vijf nieuwe spelers in, onder wie Kloetinge-speler Rutger Kooman. Hij verving Hage. Ook Kooman toonde het gelijk van Hiensch aan, maar dan in voor hem negatieve zin. De spits kon geen moment de indruk wekken dat Kloetinge een foute beslissing heeft genomen door hem te laten gaan.

Onder leiding van een andere Schouwse speler in Bevelandse dienst, uitblinker Benjamin Verwest, stelde het Schouwen-Duivelandse keurkorps de zege veilig. Van der Sande zorgde voor de beslissende 4-2. Kloetinge kon in het laatste halfuur de motivatie en kracht niet opbrengen nog iets terug te doen.

Volgens Kriens is zijn elftal het laatste jaar gegroeid. „Het is heel knap dat de jongens niet in paniek zijn geraakt na de 0-2. Vorig jaar kregen we dan vaak klop. Vooral Benjamin Verwest is gegroeid. Een paar jaar geleden was hij linksback bij Zierikzee, nu speelt hij heel volwassen op het middenveld. De dingen die hij bij Kloetinge heeft geleerd, brengt hij over op de andere spelers. Ik hoop dat iedereen leert van wedstrijden als deze, waarin de tegenstand groter is dan normaal. Als ieder individu die ervaringen meeneemt naar zijn eigen club, komt dat het niveau op Schouwen-Duiveland alleen maar ten goede.“

Selectie Schouwen-Duiveland- Kloetinge 4-2 (3-2). 6. Regilio Pinas 0-1, 20. Niels Kole 0-2, 27. Mathijs Hage 1-2, 29. Thomas Vos 2-2, 45+1. Wilmar van der Sande 3-2, 61. Wilmar van der Sande 4-2. Scheidsrechter: Jacob van den Berge (Bruinisse). Aantal toeschouwers: 110.

Schouwen-Duiveland: Leon Weeda; Lex Zwang (80. Mariko Rouw), Jarno Vermeulen, Mariko Rouw (46. Pieter van der Neut), Serge Berrevoets (46. Leon de Bruine); Huib Nortier (Dennie Le Comte)), Benjamin Verwest, Mathijs Hage (46. Gert Jan Tierie) Ronald Zwager (80. Huib Nortier); Thomas Vos (46. Rutger Kooman), Wilmar van der Sande (85. Thomas Vos).

Kloetinge: Jaco van der Schee; David den Hollander (46. André Siereveld), Rien de Bruine (46. Jeffrey Frijters), Giovanni Siereveld, Joffrey Geldof; Padden van de Water, Corné Schilperoort (73. David den Hollander), Emiel Dorst, Niels Kole; Daan Esser (46. Ferry Alfons), Regilio Pinas.