Voetbalweekeinde van de waarheid

door Martijn de Koning

GOES – Komend weekeinde vallen de beslissingen in het amateurvoetbal. Behalve in de hoofdklasse B, waarin met nog drie wedstrijden te gaan SSV’65 is gedegradeerd, Hoek veilig is en Kloetinge drie punten boven de positie staat die verplicht tot het spelen van een beslissingswedstrijd, wordt morgen en zondag duidelijk wie kampioen wordt en promoveert, wie de nacompetitie haalt en wie degradeert.

Minder duidelijk is welke ploegen op dit moment nog aanspraak maken op welke posities. In sommige competities is de situatie uitermate ingewikkeld en zijn nog diverse scenario’s mogelijk. De PZC doet een poging wat orde te scheppen en bespreekt de ploegen uit de regio die nog ergens voor spelen.

In de tweede klasse E van het zaterdagvoetbal, waarin GPC en Arnemuiden om de titel vechten, ligt Rillandia eruit. Kapelle is nog niet helemaal veilig: het mag uit bij De Meeuwen met twee doelpunten verschil verliezen. Worden het er meer, dan kan Tholense Boys met een ruime zege op AZVV ook nog langszij komen en volgt nacompetitie.

Tholense Boys staat momenteel gedeeld negende met Meeuwen, maar heeft het nadeel van een slechter doelsaldo. Als de ploeg uit van AZVV verliest, ligt het eruit. Bij een gelijkspel of winst is het zeker tiende, goed voor nacompetitie, maar voor rechtstreeks behoud is het afhankelijk van Meeuwen, dat thuis tegen Kapelle speelt.

In de derde klasse A heeft Nieuwdorp uit bij Krabbendijke aan een punt genoeg voor de titel. Alleen bij verlies van Nieuwdorp en winst van Serooskerke op Dauwendaele volgt een beslissingswedstrijd. Wie geen kampioen wordt, zit in de nacompetitie. Daar kan Noad’67 zich nog voor plaatsen. Het hoeft niet zelf te winnen: Dauwendaele mag niet winnen van Serooskerke.

Bevelanders is gedegradeerd. Krabbendijke heeft thuis genoeg aan een punt tegen Nieuwdorp om zich te handhaven. Verliest Krabbendijke, dan volgt nacompetitie als SKNWK thuis van Heinkenszand wint óf WHS thuis Duiveland verslaat. Winnen die allebei, dan volgt een driekamp. De winnaar handhaaft zich, de nummer twee speelt nacompetitie, nummer drie degradeert.

WHS speelt zich veilig als het thuis Duiveland verslaat, Krabbendijke thuis van Nieuwdorp verliest en SKNWK thuis niet van Heinkenszand kan winnen. Als WHS en SKNWK gedeeld tiende worden (dat staan ze nu ook), volgt een beslissingswedstrijd, waarvan de verliezer degradeert en de winnaar naar de nacompetitie gaat. Doet WHS het slechter dan SKNWK, dan degradeert het sowieso.

In de vierde klasse A greep Colijnsplaatse Boys de titel. Wolfaartsdijk en Apollo spelen nacompetitie, net als de winnaar van Arendskerke-Wemeldinge. Bij een gelijkspel is Wemeldinge spekkoper.

In de vierde klasse B speelt Yerseke nacompetitie. Smerdiek schaart zich daarbij als het thuis Brouwershaven verslaat. Lukt dat niet, dan heeft een hele schare ploegen nog kans, waaronder Smerdiek zelf, Kruiningen (mits ZSC niet wint van FSV) en SPS (afhankelijk van andere uitslagen).

In de vierde klasse B van het zondagvoetbal heeft Luctor’88 thuis tegen Bergen aan een punt genoeg om de nacompetitie te halen. Verliest de ploeg uit Heinkenszand, dan mag Domburg thuis niet winnen van Odio. De Schutters kan Luctor door winst op Grenswachters dan ook nog inhalen, maar moet wel zes doelpunten goedmaken.

Onderin zijn allerlei scenario’s denkbaar. Vier ploegen, waaronder Patrijzen, komen in aanmerking voor de achtste tot en met elfde plaats. Als Patrijzen uit wint van De Noormannen, handhaaft het zich vrijwel zeker. Anders is het afhankelijk van de resultaten van Divo, Val Aan en Odio.

In de vijfde klasse A is Kwadendamme kampioen. Robur zit in de nacompetitie van de vijfde klasse B.

>>In het amateurvoetbal wordt komend weekeinde de laaste speeldag afgewerkt. Dan vallen de eerste beslissingen over promotie, degradatie en nacompetitie.