De Vlieger tekent voor punt

door Klaas Verspoor

ZIERIKZEE – De laatste keer dat Maurice de Vlieger met WIK’57 tegen SKNWK speelde was op 8 februari 2003. Die wedstrijd eindigde in Nieuwerkerk in een 2-2-gelijkspel. De Vlieger tekent, dit keer op eigen veld, morgen direct voor hetzelfde resultaat. “Want SKNWK is dit seizoen de te kloppen ploeg”, meent hij.

Afgaand op de ranglijst in de vierde klasse B heeft hij geen woord te veel gezegd. WIK’57 bezet de elfde plaats en SKNWK is de trotse koploper. De Vlieger heeft dan ook enig ontzag voor de komende tegenstander. “Ik denk wel dat ze de kampioen van dit seizoen worden. Daar hebben ze het team voor en dat is ook terug te zien in de uitslagen tot nu toe.”

De Vlieger had zelf met WIK’57 op een betere competitiestart gehoopt. “Tot nu toe hebben wij nog niet zo heel veel punten gehaald. We hebben natuurlijk een aantal keren gelijkgespeeld en dat schiet niet zo op.”

WIK’57 speelde dit seizoen al drie keer gelijk en staat na vier duels op drie punten. Toch ziet de voetballer, die de laatste seizoenen meestal als verdedigende middenvelder of rechtshalf speelt, dit seizoen mogelijkheden. “Vorig seizoen ging het ten opzichte van het jaar daarvoor al beter en ik zie nu ook weer een opgaande lijn in het elftal. Maar het moet ook een beetje meezitten.”

Een beetje bijval zou WIK’57 morgenmiddag in Kerkwerve goed kunnen gebruiken. De kraker tussen de ploegen die elkaar in het verleden regelmatig in de haren vlogen, is in elk geval één van de wedstrijden waar de 36-jarige voetballer reikhalzend naar uitkijkt. “Ik vind derby’s de leukste wedstrijden die er zijn. Wat dat betreft ben ik altijd blij dat we in een poule met een aantal eilandelijke ploegen zitten.”

Er waren perioden in zijn leven dat voetballen op het tweede plan kwam, maar de laatste vijf seizoenen is Maurice de Vlieger weer een vaste waarde in het eerste van WIK’57. De Vlieger, salesmanager bij een toeleveringsbedrijf in de tuinbouw, was zestien jaar toen hij onder trainer Jaap de Ridder debuteerde in de hoofdmacht. Wegens studie speelde hij daarna een aantal seizoenen in het tweede elftal. Gezinsuitbreiding in combinatie met een drukke baan noopten hem een periode later nog een keer om tijdelijk af te haken. Tegenwoordig is de situatie ten gunste gekeerd en draait veel in het gezin De Vlieger om voetbal. Zoon Dani voetbalt in de E-pupillen van WIK’57, oudste dochter Amy in de D2, jongste dochter Noa in de F2 en daarnaast is vrouw Lisette een trouwe WIK-supporter. Met vrienden, leeftijdgenoten én tweelingbroer Erik gaat hij als zesde ploeg de uitdaging aan om SKNWK punten afhandig te maken.

“We zullen zeker niet aanvallend starten. SKNWK zal het spel moeten maken en wij zullen proberen om er een aantal keren uit te komen. Ik hoop dat wij kunnen meedoen en dat we niet binnen een mum van tijd achter komen. Maar als ik eerlijk ben, verwacht ik dat SKNWK wint. Ik hoop natuurlijk dat, als het enigszins kan, wij voor een stuntje kunnen zorgen. Maar dat is meer hoop dan verwachting”, besluit Maurice de Vlieger.