De derby

Donderdag 6 december 2007 – De wortels van het woord derby liggen in de Engelse stad Derby. De parochies van St. Peter en All Saints speelden vanaf de zestiende eeuw op Shrove Tuesday – de dag vóór aswoensdag – traditiegetrouw een wedstrijd. Geen voetbalwedstrijd naar onze maatstaven. Twee grote menigtes joegen niets ontziend achter een bal aan om uiteindelijk bij een bepaald doel, bijvoorbeeld een stadspoort, te ‘scoren’.

Volgens deze beschrijving is de stadsderby de meest pure derby. Door de jaren heen heeft het woord echter een breder gebruik gekregen. Behalve de stadsderby (bijvoorbeeld Feyenoord-Sparta) bestaat ook de streekderby (NEC-Vitesse, FC Twente-Heracles) en de landenderby (Derby der Lage Landen: Nederland-België).

Een opvallende contrast in stadsderby’s vormen de clubkleuren. Vaak is de derby een strijd tussen rood en blauw: Manchester United tegen Manchester City, Liverpool tegen Everton, AC Milan tegen Internazionale, Sheffield Wednesday tegen Sheffield United, Bayern München tegen TSV 1860 München. En op amateurniveau: IJsselmeervogels tegen Spakenburg en Goes tegen SSV’65.

In Zeeland zijn zeven plaatsen die een eigen derby kunnen hebben: Goes (SSV’65, Goes en Robur), Terneuzen (Terneuzen en Terneuzense Boys), Vlissingen (GPC Vlissingen, Vlissingen, Walcheren, Zeeland Sport), Middelburg (Zeelandia Middelburg, Dauwendaele, Jong Ambon en MZVC), Zierikzee (Zierikzee en Mevo), Axel (AZVV en Axel) en Heinkenszand (Heinkenszand en Luctor’88).

In het Zeeuwse voetbal heeft een aantal derby’s een eigen naam opgestempeld gekregen. De stationsderby wordt gespeeld tussen Kruiningen en Yerseke. Beide plaatsen delen een NS-station met de naam Kruiningen-Yerseke. De Sloedamderby is de wedstrijd tussen de dorpen Arnemuiden en Nieuwdorp, die met enige fantasie aan beide kanten van de Sloedam huizen. Binnen de provinciegrenzen is ook een aantal vissersderby’s te vinden: de duels tussen de vissersdorpen Arnemuiden, Breskens, Bruinisse (Bruse Boys) en Yerseke.

De beruchtste derby’s in het Zeeuwse voetbal zijn streekderby’s. Vlissingen-Middelburg is de onomstreden klassieker van het Zeeuwse voetbal. Het duel Hoek-Kloetinge heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot in elk geval een semi-klassieker. Daarnaast liggen duels als De Noormannen-Domburg, Colijnsplaatse Boys-Bevelanders en SKNWK-Duiveland gevoelig.