‘Beker leeft pas vanaf de kwartfinales’

door Ad Pertijs

Vrijdag 14 december 2007 – VOETBAL – Nog 32 clubs in Zuid 1 doen een gooi naar de districtsbeker. Naast de ‘eeuwige roem’ levert die cup 1000 euro op en een team dat de halve finale haalt, is verzekerd van een plaats in het grote KNVB-toernooi.

Dit weekeinde staat de vierde ronde op het programma. “Het toernooi gaat pas echt leven, merken wij, vanaf de kwartfinales. Dan komt die prijs van deelname aan de ‘profbeker’ binnen bereik”, weet Emile Agterberg, de ‘bekerman’ van Zuid 1.

Op verzoek van de clubs is de eerste ronde sinds enkele jaren ingedeeld naar sterkte. In een poulevorm worden bijvoorbeeld de hoofdklasser en eersteklasser bij elkaar gevoegd en ook de vijfdeklassers. “De clubs vinden dat prettiger”, zegt districtsmanager Wim Jagt. Op deze manier hoeven de teams voor aanvang van de competitie niet zelf een goed oefenprogramma in elkaar te draaien. De gevolgen van deze aanpak zijn te zien in het wedstrijdschema van dit weekeinde. In de westelijke helft zitten nog maar een hoofdklasser en drie eersteklassers. Het districtsbekertoernooi heeft daardoor aan uitstraling ingeboet.

Mogelijk verandert dat over enkele jaren weer, zegt Jagt. “Binnenkort wordt een besluit genomen over de nieuwe topklasse. Dan zal duidelijk zijn met hoeveel teams we daarna ook verder gaan in de onderliggende klassen. Worden er dat veertien, dan blijft er bijvoorbeeld minder ruimte over voor bekervoetbal.”

Roosendaal haalde vorig seizoen de finale, waarin het verloor van UNA. Secretaris Ed van de Bemt: “Door de successen is het bekertoernooi bij ons gaan leven, maar ik zie dat veel verenigingen er heel anders tegenaan kijken dan wij. In de vorige ronde gunde tegenstander Oosterhout een aantal spelers rust. Wij gaan er juist voor.”

Het ‘mannelijke voetbal’ van het bekertoernooi schrikt kennelijk veel teams af. Van de Bemt: “De competitie gaat voor.”

De meest opvallend wedstrijd van dit weekeinde is Internos zaterdag tegen Rood Wit (morgen 19.00 uur). Jaren geleden won Internos zondag zo’n lichtwedstrijd met grote cijfers van Rood Wit. Met spelers van wie er nu veel in het zaterdagteam spelen.

>>Internos za.-Rood Wit meest opvallend bekerduel
van dit weekeinde