Janus van Peenen trekt fel van leer

door Rudy Boogert

TILBURG – Hoe het Nederlandse amateurvoetbal geherstructureerd zou moeten worden, lijkt voor de KNVB duidelijk.

Drie topklassen en daaronder louter competities die bestaan uit veertien teams. Dat was gisteravond tussen de regels door te verstaan tijdens de informatiebijeenkomst voor alle voetbalclubs van het district Zuid 1in Tilburg.

Op een avond waar de resultaatdimensies, optimalisering en aspectgebieden de toehoorders om de oren vlogen, kwamen ook enkele wel te begrijpen nieuwigheden over de plannen aan de orde. Als de topklassen in het seizoen 2009/2010 worden ingevoerd, zal volgend seizoen bijvoorbeeld geen enkele club tot en met de derde klasse degraderen. Aan de reacties van verscheidene clubs te horen, is de ombouw van het amateurvoetbal echter nog allerminst een beklonken zaak. Met name de kleurrijke voorzitter van zaterdag-hoofdklasser Heerjansdam, Janus van Peenen, trok stevig van leer tegen de plannen. “Dit is de vernietiging van het amateurvoetbal”, oordeelde hij.

Van Peenen spiegelde een beeld voor van een topklasseduel tussen ASWH en Appingedam dat 200 toeschouwers zal trekken en een eersteklasseduel tussen ‘zijn’ Heerjansdam en buurman Rijsoord dat 2000 kijkers zal trekken. “We stevenen af op een faillissement, want het sportieve voordeel is nul”, concludeerde hij.

Als enige spreker oogstte hij met zijn felle woorden zelfs applaus.

Van Zeeuwse kant was slechts een handjevol clubs vertegenwoordigd, waaronder Kloetinge. De Zeeuwse clubs hebben niettemin een belangrijke stem in de besluitvorming. Op 17 maart zal het bestuur van het amateurvoetbal een voorstel bepalen; hoogstwaarschijnlijk de drie topklassen en de competities van veertien teams.

In april zullen de clubs in de regio- en clustervergaderingen moeten bepalen of ze voor of tegen zijn. Medio mei wordt dat in de districtsvergaderingen besproken en op 31 mei zullen zestig afgevaardigen stemmen of de topklassen er komen of niet. Bij een eerste peiling vorig jaar onder Zeeuwse clubs waren alle sectoren (een sector is een cluster van clubs) tegen de topklasse.

– De tussenrapportage van de plannen voor de topklassen zijn te vinden op www.knvb.nl