Clubs vóór ver-van -mijn-bed-show

door Rudy Boogert

ZIERIKZEE – De voetbalclubs op Schouwen-Duiveland hebben gisteravond vóór de topklassenplannen van de KNVB gestemd.

Districtsvoorzitter Paul Kools had weinig moeite de hervorming van het amateurvoetbal door de vergadering te loodsen. Alleen de kersverse kampioen DFS (vierde klasse A) en de vrijwillige degradant Zonnemaire (volgend seizoen weer in de reserveklasse) stemden in Zierikzee tegen.

Vooralsnog is het Schouwse cluster de enige voor-stemmer in Nederland. Maandagavond werd in Terneuzen en Dordrecht tegen gestemd, gisteravond werd dat voorbeeld in het Brabantse Esbeek gevolgd. Van deze vier is het Schouwse cluster het kleinste. Dat is van belang omdat het een hoofdelijke stemming betreft. Het aantal leden van de voor en tegen stemmende clubs wordt dus opgeteld.

De opkomst in de kantine van Mevo was gisteravond groot, de interesse laag. Districtsvoorzitter Paul Kools kreeg het veel minder zwaar te verduren dan een dag eerder in Terneuzen, waar hij de degens verbaal moest kruisen met Hoek-voorzitter John Smael.

Bruënaar Dig Vleugel gaf de verklaring. Hij noemde de topklassenplannen ‘een ver-van-mijn-bed-show’. “We moeten echter niet aan onszelf denken, maar aan het algemeen belang van het amateurvoetbal.” Kools onderschreef dat: “De vijfdeklasser van nu kan de hoofdklasser van overmorgen zijn.”

Vanuit Burgh-Haamstede werden vervolgens enkele kritische vragen gesteld. DFS-secretaris Kees de Feiter vroeg bijvoorbeeld naar het aantal scheidsrechters dat bij meer voetbal nodig zal zijn. Bovendien sprak hij de vrees uit dat er door de versterkte promotie meer hoger gediplomeerde trainers nodig zijn, wat een aanzienlijke kostenpost kan opleveren. “En daar zijn met name de kleinere clubs het slachtoffer van.”

Kools repliceerde dat de scheidsrechtersproblematiek na de eventuele goedkeuring van de plannen zal worden bekeken. Bij de trainersproblematiek stelde hij dispensatieverlenging voor als oplossing. Het gros van de clubs was daarmee overtuigd en schaarde zich achter de plannen.

De KNVB moet in de komende vijftien districtsvergaderingen echter een achterstand goedmaken om de topklasse en uitbreiding van de lagere klassen tot veertien teams er nog door te krijgen.