Trainerscarrousel draait stevig; kleine clubs dupe

Liefst acht trainers houden het na dit seizoen voor gezien. Je zou bijna concluderen dat de oefenmeesters op Schouwen-Duiveland het niet naar hun zin hebben. Dat is natuurlijk niet zo, al laten besturen en trainers, die van elkaar afscheid nemen, zelden het achterste van hun tong zien als het om de echte oorzaak gaat. Hoe dan ook, de redenen van het vertrek van acht coaches zijn voor de leek allen zeer aannemelijk.

BESCHOUWING Peter Godrie

In drie gevallen (ZSC’62-trainer Jan Heikamp, Ouwerkerk-coach Jakkoo Brouwer en Dreischor-oefenmeester Walter de Jonge) worden veranderde werkomstandigheden aangevoerd om er al na één seizoen mee op te houden. Klinkt plausibel, maar voetballend gezien klinkt er een andere reden door. Al wordt die – uiteraard – niet hardop uitgesproken. Er is namelijk weinig eer te behalen bij de drie clubs. Dreischor en Ouwerkerk vertoeven in de kelder van het zondagvoetbal en hebben weinig perspectieven om op korte termijn bijvoorbeeld het linkerrijtje te halen.

Hoewel ZSC’62 niet in de laagste klasse voetbalt, is degradatie naar de vierde klasse van het zaterdagvoetbal een kwestie van tijd. Meer dan een plaats in de nacompetitie zit er in het seizoen 2009/2010 ook niet. Kortom, ook in Scharendijke ontbreekt voor een trainer de sportieve uitdaging.

Kees Verwest stapt na twee seizoenen op bij Brouwershaven. Niet dat hij het ‘vak’ trainer beu is, maar omdat hij zelf nog graag wil voetballen. Iets wat hij de afgelopen anderhalf jaar bij Brouwershaven ook deed als er spelers tekort waren. Bovendien mist Verwest de juiste papieren.

Leon Bakker (Renesse) en Patrick de Broekert (WIK’57), ook ‘illegale’ trainers, is de zogenaamde houdbaarheidsdatum na respectievelijk vier en drie seizoenen verstreken. Er is niemand die daar vreemd van opkijkt.

Peter Groenewegen, eveneens zonder geldig trainerspapiertje, houdt het al na twee jaar voor gezien bij SKNWK. Officieel luidt het dat de twee partijen op elkaar zijn uitgekeken. Echter, zijn ongediplomeerde status zit de Nieuwerkerkse club niet lekker en is het aan de ambtelijke logheid en bureaucratie van de KNVB te danken dat er nog niet is opgetreden. Nu kan SNKWK zeggen dat Groenewegen vertrekt en is dat probleem meteen opgelost.

Edwin Kriens ontbreekt het goede gevoel om nog zijn tweejarig contract bij Bruse Boys uit te dienen. Voor vele voetbalkenners op Schouwen-Duiveland – wie je daar ook onder mag scharen – is dat geen verrassing. Het nieuws aan het begin van 2008, dat Kriens naar de club in Bruinisse zou gaan, deed bij menigeen de wenkbrauwen fronsen. Bij die combinatie hadden de meesten, om de woorden van Kriens te gebruiken, geen goed gevoel. Al zullen ze daar bij Bruse Boys ongetwijfeld anders over denken. Laat staan dat ze ooit openlijk toegeven dat het aantrekken van Kriens een verkeerde keuze is geweest.
Kriens zelf heeft een smet opgelopen op zijn tot nu toe ongeschonden blazoen. Hij denkt te ‘groot’ voor het ‘kleine’ Schouwen-Duiveland. Zierikzee zou misschien nog een keer een optie zijn om daar aan de slag te gaan. Voor het overige lijkt zijn missie op het eiland kansloos: hij is te ambitieus en de clubs zijn te klein.

Juist het laatste gegeven gaat verenigingen als Renesse, Brouwershaven, Ouwerkerk, ZSC’62, Dreischor en WIK’57 nekken. Welke trainer wil er nog aan de slag aan bij een laagvlieger in de vierde of vijfde klasse? Ook het feit dat de KNVB strenger toeziet op gediplomeerde trainers, maakt de zoektocht naar een geschikte oefenmeester er niet makkelijker op. En met de geldbuidel kunnen de Schouwse clubs al helemaal niet rammelen. De kleine clubs zijn dus flink de dupe van de op Schouwen-Duiveland draaiende trainercarrousel.