Ene Padmos wat beter dan de andere

ZIERIKZEE – Het is een open deur maar het prestatieve wielrennen op Schouwen-Duiveland staat al jaren op een laag pitje. Diverse eilandelijke renners, Jaco en Nico Ringelberg, Wilco Jonker, Cornelis Flikweert en Hans Stoutjesdijk, probeerden het maar geen van hen brak echt ooit door tot de Zeeuwse (sub)top van het amateurwielrennen.

Het is nog maar de vraag of Maarten en Johan Padmos – beiden voetbalden nog niet zo lang geleden voor SKNWK – wel doorbreken als toptien-renners in het Zeeuwse. Desalniettemin doen ze dit seizoen verwoedde pogingen om kort in het klassement te eindigen. Dat gaat de ene Padmos, Johan, wat beter af dan de andere Padmos, Maarten.

Zo verwonderlijk is dat niet want Johan, wonend in het Noord-Bevelandse Wissenkerke, zit al wat langer op de fiets dan Zierikzeeënaar Maarten. Beiden broer komen uit in de categorie amateurs A en allebei doen ze mee aan TMZ- en KNWU-wedstrijden op Schouwen-Duiveland, Beveland en Walcheren. Maarten Padmos: ,,Ik heb in maart een fiets gekocht. Ik doe mee in de hoop wedstrijden uit te rijden”.

Vooralsnog reed de 29-jarige Padmos tweemaal bij de beste tien. Dat was in de TMZ-koersen in Bruinisse en Kortgene waar hij in beide gevallen tiende werd. Bij TMZ-races in Westkapelle en Kruiningen finishte Padmos als twaalfde en in Nieuwerkerk passeerde hij als dertiende de eindstreep. In de 29e ronde van Burgh-Haamstede, speelde hij, net als Wilco Jonker die tegenwoordig in Colijnsplaat woont, geen rol van betekenis. Jonker, van origine uit Burgh-Haamstede, is nog steeds de enige eilandelijke renner die in de ronde DRV accountants Zierikzee het beste reed. In 2003 werd Jonker derde.

Johan Padmos werd in Burgh-Haamstede 28e. Toch kan de wielrenner al terugkijken op een goed seizoen met ereplaatsen in Wemeldinge (zesde), Westkapelle (derde), ’s-Heer Abtskerke, ’s-Heer Arendskerke en Bruinisse (allen vijfde).