Prognose op nieuwe voetbalseizoen uit Ons Eiland

Brouwershaven – De zomerstop is alweer een tijdje voorbij en de oefen- en bekermaand augustus zit er voor de Schouwse voetbalteams ook weer bijna op. Aan de vooravond van competitieseizoen 09/10 blikt Ons Eiland vooruit op het nieuwe seizoen en maakt een prognose van de eilandelijke teams.

Evenals vorig jaar zijn Bruse Boys en Duiveland de twee hoogst spelende zaterdagploegen. Met de komst van de topklasse van volgend seizoen in het achterhoofd, stijgt de kans op promotie voor beide ploegen behoorlijk. Een derde plaats op de ranglijst volstaat al voor rechtstreekse promotie, uitgerekend de plek waar Duiveland vorig jaar eindigde. Beide ploegen ontlopen elkaar bijzonder weinig, komen voor het kampioenschap iets te kort maar zijn wel allebei een serieuze kanshebber voor die felbegeerde derde plek. Een eilandelijke eersteklasser is opeens zeer dichtbij. Voorspelling Ons Eiland: Duiveland derde, Bruse Boys vierde.

Een klasse lager treffen we DFS en SKNWK aan. DFS bereikte vorig jaar een keurige derde plaats en zal ook dit jaar lang om de prijzen mee gaan strijden. Een plaats in de topvier lijkt een zekerheid. Een dergelijke klassering is voor SKNWK iets te hoog gegrepen, de Nieuwerkerkers zullen genoegen moeten nemen met een plek in de middenmoot. Voorspelling Ons Eiland: DFS derde, SKNWK zevende.

Na de degradatie van vorig jaar is ZSC’62 op eigen verzoek ingedeeld in de vierde klasse A. Of dat een slimme zet is, moet nog blijken, want met de komst van Domburg in deze klasse is de titelstrijd op voorhand al beslist. Een klassering onderin het linkerrijtje lijkt voor de ploeg uit Scharendijke het hoogst haalbare. ZSC’62 is dit jaar tevens de enige zaterdagploeg die het zonder een eilandelijke derby zal moeten doen. Voorspelling Ons Eiland: ZSC zevende.

Brouwershaven, MEVO en WIK’57 treffen we immers alle drie aan in de ‘Brabantse’ vierde klasse B. Omdat in deze klasse op voorhand veel ploegen redelijk aan elkaar gewaagd zullen zijn beloofd dit in een onvoorspelbare klasse te worden. MEVO en Brouwershaven moeten daarvan kunnen profiteren en het linkerrijtje halen. Voor de Kerkwerfse ploeg ligt dat wat anders. Zij zullen wekelijks moeten knokken om de laatste plaats te ontlopen. Voorspelling Ons Eiland: MEVO vierde, Brouwershaven vijfde en WIK’57 twaalfde.

Zierikzee treffen we voor het derde seizoen op rij aan in de zondag derde klasse A. Onder trainer Marco Groeneveld eindigde de ploeg tweemaal als tweede en haalde het de nacompetitie. De Zierikzeeënaars moeten ook dit jaar in staat worden geacht zich te kwalificeren voor ‘het toetje.’ Voorspelling Ons Eiland: Zierikzee derde

Tot slot spelen in de vijfde klasse B met Ouwerkerk, Renesse en DZC’09, de combinatie Dreischor/Zonnemaire, drie eilandelijke ploegen. Ouwerkerk en DZC’09 zijn er beiden niet sterker op geworden en zullen opnieuw onderling gaan uitmaken wie als laatste eindigt, terwijl voor Renesse een plek in de brede middenmoot wacht. Voorspelling Ons Eiland: Renesse zevende, Ouwerkerk elfde en DZC’09 twaalfde.

Topklasse

De komst van de topklasse komend seizoen kan dit jaar wel eens gunstig uitpakken voor de eilandelijke tweede/derdeklassers. In de klasse van Bruse Boys en Duiveland promoveert zelfs de nummer drie nog rechtstreeks, terwijl in de derde klasse de nummer twee ook nog promoveert. Extra promotiekansen dus, met ook de nacompetitie nog als mogelijkheid. Daarnaast degradeert alleen de nummer laatst rechtstreeks.