Uitbundig feest Spui na handhaving

door Peter van Kouteren

YERSEKE – Bijna een heel seizoen lang verkeerden de in de derde klasse A van het zaterdagvoetbal debuterende ploegen van Spui en Kruiningen in onzekerheid omtrent lijfsbehoud.

In een rechtstreekse confrontatie trok Spui in een beslissingsduel de ingezette eindsprint met succes door. Veli Eryürük werd met een fraaie kopbal matchwinnaar: 0-1.

Op het veld van Yerseke was het contrast direct na afloop erg groot. Spui vierde feest met een uitzinnige aanhang. Kruiningen zat er verslagen en ontgoocheld bij. Terwijl de terugtredende Spui-trainer Chris de Beer op de schouders van zijn spelers een lofzang van selectie en supporters ogenschijnlijk stoïcijns onderging, sloeg de uitgeteld op de grond liggende verdediger Thomas Paauwe (Kruiningen) ontredderd met zijn hand op de grond. De opluchting aan Spui- kant was groot, omdat de verwachting leeft dat de ploeg zich in het tweede jaar verder zal ontwikkelen. “We hopen een stabiele derdeklasser te kunnen worden”, zei Veli Eryürük. “Twee weken geleden hadden we het niet meer in eigen hand.” Niek de Meijer: “In de competitie zijn we twee keer tegen Kruiningen op voorsprong gekomen, waarna ze twee keer zijn teruggekomen. Zo ver wilden we het niet laten komen.”

Spui vierde de handhaving op de valreep als een kampioenschap. “Het is een lekker gevoel als je in de laatste wedstrijd beslissend kunt zijn”, zei Eryürük. “Maar dit was een echte teamprestatie. Kruiningen was gevaarlijk vanaf de zijkanten, maar achterin hebben we niks weggegeven. Dat is een compliment voor onze verdediging.”

Kruiningen en Spui hadden elkaar in de competitie in december (1-1) en april (2-2) in evenwicht gehouden. Beide keren hadden de Zeeuws-Vlamingen daarin het initiatief genomen. In het beslissende duel in Yerseke kwam Kruiningen sterk uit de startblokken.

Onder leiding van aanvoerder Jimmy Fens zetten de Bevelanders de lijnen uit. Tot halverwege de eerste helft werd Spui tot de achtervolging gedwongen. “Er zat heel veel druk op”, verklaarde de uitblinkende Spui-verdediger Hans Kolbeek het verkrampt ogende spel van de Zeeuws-Vlamingen. “We waren zenuwachtig, maar na twintig minuten hebben we het goed opgepakt.”

Dat gebeurde na de beslissende treffer van Eryürük. De routinier rondde prima voorbereidend werk van Marc van Minnen aan de tweede paal met een diagonaal geplaatste kopbal doeltreffend af: 0-1. Dat bleek voor rust een morele tik voor Kruiningen, dat moest toestaan dat Spui in de wedstrijd groeide. De Zeeuws-Vlamingen waren slagvaardig in de duels en wonnen in de laatste fase van de eerste helft de slag op het middenveld. Nadat Marc van Minnen kort na de hervatting op de vuisten van doelman Verhage was gestuit, pakte Kruiningen opnieuw het initiatief. Het leidde tot een omsingeling van Spui, maar geen uitgespeelde kansen. Die waren voor de Zeeuws-Vlamingen. “We hebben het niet goed uitgespeeld”, vond Chris de Beer. “Maar dit is wel een heel mooie afsluiting.”

Kruiningen-Spui 0-1 (0-1). 22. Veli Eryürük 0-1. Scheidsrechter: B. Wirken (Sleeuwijk). Gele kaart: Kevin Beenakker, Jeff Herwig (beiden Kruiningen), Veli Eryürük, Bert Scheele (beiden Spui). Aantal toeschouwers: 350.