Arnemuiden-preses scoorde als keeper

Arnemuiden-preses scoorde als keeper op hoogste niveau

Kwadendamme heeft concurrentie gekregen. De Bevelandse dorpsclub stond als enige tweemaal vermeld in de ranglijst van scorende keepers (Berry Simonse en Henry Beulens). Nu komt Arnemuiden in één klap langszij met twee goalies. Joan van Belzen flikte het kunstje in december 2003 en Saal van Belzen, de huidige voorzitter, was in 1968 zijn tijd al vér vooruit.

Joan van Belzen scoorde op 13 december 2003 voor Arnemuiden uit een doeltrap tegen AZVV. Hij zette zijn ploeg daarmee na 52 minuten op een 1-0-voorsprong. Dramatisch detail is dat AZVV-doelman Kim Gommers zich twee minuten later liet vervangen. De jonge doelman gaf tijdens de rust aan niet lekker in zijn vel te zitten, vertelde zijn trainer Ad Roovers. ,,Maar hij wilde door.’’ Na de goal van Van Belzen (,,Een beoordelingsfout’’, vond Roovers) niet meer.

Joan van Belzen was niet de eerste Arnemuiden-doelman die aan de andere kant scoorde. Zo’n 35 jaar eerder deed Saal van Belzen dat al. Niet alleen is hij daarmee de allereerste scorende Zeeuwse doelman in de lijst, maar bovendien de enige keeper die het op het hoogste amateurniveau presteerde. In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen 1967/1968 mocht de huidige voorzitter het tegen SSS vanaf elf meter proberen toen goalgetter Joost de Ridder onderuit was gehaald. Hij faalde niet en bepaalde de eindstand op 3-0.

Door de toevoeging van de twee Van Belzens én Remco van de Waart van SVD zijn er nu twintig scorende Zeeuwse keepers opgediept. Hieronder een rangschikking per niveau. Als maatstaf is de klasse genomen de hoogste waarin een keeper gescoord heeft. De bekergoals kunnen daarom niet worden meegerekend.

Voor meer van deze leuke statistieken in het Zeeuwse Amateurvoetbal kunt u terecht op de volgende website: http://rudestats.wordpress.com:80/