Kriens ziet volop kansen

door Klaas Verspoor.

RENESSE – Als DFS de titelaspiraties wil waarmaken, dan kan het zich niet veroorloven om in de resterende twaalf competitieduels veel misstappen te maken.

Mocht de uitwedstrijd van morgen bij Domburg doorgaan, dan zal die in tegenstelling tot ‘Domburg thuis’, waarin DFS zich stukliep op doelman Leijdekkers en op 1-1 bleef steken, gewoon drie punten moeten opleveren. De ploeg uit Burgh-Haamstede bezet na tien competitieduels de tweede plaats in de derde klasse A. Koploper Yerseke heeft twee punten meer.

Kriens begon als trainer bij DFS 2, ging voor vier seizoenen naar ZSC’62 en keerde in het seizoen 2002/2003 voor drie jaar terug als hoofdtrainer. Na wat omzwervingen keerde hij dit seizoen terug. Zo halverwege het seizoen reageert hij op vier stellingen.

Een trainer moet nooit terugkeren naar zijn oude club.

Kriens: ,,Waarom niet? Ik bedoel: ik ben destijds naar ZSC’62 gegaan omdat ze me toen bij DFS nog te jong en onervaren achtten. En nu ben ik weer terug op het oude nest. Er zijn andere spelers, dus dat is voor mij toch ook weer nieuw. Toen ik hier eerder was, had ik een jeugdige groep. De spelers die er nog van over zijn, zijn ook ouder en wijzer geworden. Ik zie er totaal geen probleem in. Ik ken de cultuur van de club. Nee, ik merk niks negatiefs.”

DFS is te afhankelijk van Pieter de Munnik.

Kriens: ,,Nee. Daar ben ik het niet mee eens, omdat er ook heel veel andere goede spelers rondlopen. Het is één team. Als Pieter er niet is, dan staat er weer een ander op. Natuurlijk is Pieter een belangrijke speler voor ons, maar dat is bijvoorbeeld Wilco de Valk bij Nieuwerkerk ook. Maar ik vind dat wij niet alleen van hém afhankelijk zijn.”


Edwin Kriens beschouwt zijn ploeg DFS als één van de favorieten voor de titel in de derde klasse. foto Ruben Oreel

Ik heb dit seizoen nog geen fouten gemaakt.

Kriens: ,,Iedereen maakt fouten, dus ik ook. Tja, wat zijn fouten? Natuurlijk maakt iedereen wel eens een slippertje en natuurlijk zijn er altijd dingen waarvan je achteraf vindt dat je ze anders had kunnen of moeten doen. Maar dat blijft altijd zo in het trainersjargon. Je blijft jezelf altijd corrigeren en ontwikkelen.”

DFS wordt in 2011 kampioen. Kriens: ,,DFS is een kanshebber. Ik zeg niet dat we kampioen worden, maar we staan niet voor niets tweede. Maar er liggen wel meer kapers op de kust. Het heeft ook met de factor geluk te maken. Hoeveel schorsingen en blessures krijg je? En met hoeveel schorsingen en blessures krijgen andere ploegen te maken? En hoe komen ploegen uit de winterstop? Het heeft met allerlei factoren te maken, maar we doen zeker mee.”