Zeeuwse clubs en trainers: langere winterstop

Zeeuwse clubs en trainers pleiten voor langere winterstop

door Maurice Steketee

MIDDELBURG – De sportredactie heeft onderzoek gedaan naar de winterstop in het Zeeuwse amateurvoetbal, de toekomst van de bekercompetitie en tussentijdse overschrijvingen van spelers.

Vandaag deel 1: Moet de winterstop op de schop? Nog drie dagen en dan zit de winterstop in het Zeeuwse amateurvoetbal er voor veel clubs al weer op. Komend weekeinde staan de eerste inhaalduels op het programma. Clubs en trainers zijn er niet blij mee blijkt uit onderzoek van deze krant. Zeventig procent van de verenigingen is voorstander van een veel langere winterstop. Ze vinden dat er in de maanden december en januari niet of nauwelijks gevoetbald moet worden. Bij trainers ligt dat percentage nog veel hoger. Bijna alle oefenmeesters die meewerkten aan het onderzoek willen een langere voetballoze periode in de winter dan nu het geval is.

Ieder jaar barst in de wintermaanden wanneer de temperaturen dalen en de velden slechter worden de discussie weer los: duurt de winterstop niet veel te kort? De vele afgelastingen in de afgelopen maanden zorgden voor een zeer onregelmatig verloop van de competitie. In de vierde klasse B van het zaterdagvoetbal zijn de verschillen het grootst. Kruiningen heeft dit seizoen nog maar acht competitiewedstrijden afgewerkt, Chrislandia daarentegen kwam al dertien duels in actie.

Ook op een hoger niveau zijn er grote verschillen. In de hoofdklasse B, waarin Kloetinge uitkomt, staat ASWH op slechts acht wedstrijden en koploper XerxesDZB op twaalf. De kans is groot dat ASWH bij nog meer afgelastingen doordeweeks zal moeten gaan inhalen.

Voor Kruiningen gaat dat zeker gelden. In de tweede competitiehelft moet de Bevelandse club nog achttien wedstrijden afwerken, omdat ze in een klasse zitten met veertien ploegen. Verschillende clubs laten weten dat ze zo’n competitie veel te groot vinden.

Om een gestructureerder verloop van het wedstrijdprogramma te krijgen pleiten de Zeeuwse clubs en trainers massaal voor een langere winterstop. Voetballen in de wintermaanden leidt tot veel ongemak laten ze weten. Veel verenigingen en trainers (57 procent) vinden dat er makkelijk doorgevoetbald kan worden tot en met juni, zodat er in december en januari geen wedstrijden afgewerkt hoeven worden.

,,De competitie mag best door lopen tot twee weken voor de zomervakantie”, vindt wedstrijdsecretaris Jaap Beenakker van voetbalvereniging Yerseke. Jan Jasperse, secretaris van RCS, is het daar mee eens. “Het moet mogelijk zijn tot half mei door te gaan met de competitie met gelijk daarna de nacompetitie. Die kan dan voor de sterkste ploegen door lopen tot half juni. In deze maanden is de weersgesteldheid vaak optimaal voor zowel de voetballers zelf, als de toeschouwers. Ook de velden liggen er dan prima bij. Klassen waar geen nacompetitie is, moeten door kunnen gaan tot juni, zoals ze bij de korfbalbond ook doen.”

Voetbalclub RIA W. uit Westdorpe laat weten dat op wedstrijden in de wintermaanden minder toeschouwers afkomen en dat betekent minder entreegelden. Het is bovendien slecht voor de kantineomzet.

Ook de trainers zijn voor een langere voetballoze periode in de wintermaanden. SSV’65-trainer Alexander van Keulen: “Bij het lekkerste weer van het jaar zijn er geen duels en wanneer het het koudst is worden met horten en stoten wedstrijden afgewerkt.” Goes-coach Gérard de Nooijer onderschrijft dat. “De mooiste tijd voor voetballers, trainers en toeschouwers zijn de maanden april, mei en juni.”

Patrick Sutin, trainer van Hoofdplaat: ,,Nu is het in de winter dan weer wel en dan weer niet voetballen. Velden worden om de haverklap gesloten, waardoor je niet mag trainen en niet veel later zijn ze weer opengesteld en mag je wél een wedstrijd voetballen.”

Toch is niet elke club het met de stelling eens dat de competitie best tot en met juni kan door lopen. Voorzitter Ton Janssen van VCK ziet een aantal praktische problemen. “Onze velden sluiten op 1 juni. En wat te doen met de vele toernooien in mei? In juni is iedereen, ook de besturen, voetbalmoe. Het is prima zoals het nu is.”

Oostkapelle-voorzitter Alwin Don sluit zich daar bij aan. “De trainings- en speelvelden hebben in de zomermaanden voldoende tijd nodig om te herstellen. De periode van de zomerstop is nu voldoende. Als we de winterstop gaan verlengen, ontstaat vanzelf de kritiek dat de velden zomers onvoldoende kunnen herstellen.”

Volgens secretaris Theo de Smet van Oostburg is half mei een mooi moment om de competitie te beëindigen. Het programma laten doorgaan tot juni levert problemen op. ,,De gemeente Sluis sluit op 1 juni echt de velden. Het liefst beginnen ze al in mei met onderhoud. En ook spelers zijn op dat moment weer toe aan hun relaxperiode.”

Morgen in deel twee: Is de nacompetitie overbodig? En heeft de poulefase in het bekertoernooi nog bestaansrecht?