Oneerlijke competitie door afgelastingen?

door Maurice Steketee

MIDDELBURG – Clubs en trainers baalden de afgelopen maanden van de vele afgelastingen in het Zeeuwse amateurvoetbal. De competitie verloopt daardoor erg rommelig. Maar is het ook oneerlijk?

Oftewel: staat de beste ploeg aan het einde van het seizoen wel bovenaan en degradeert de slechtste? Ook die vraag werd voorgelegd aan verenigingen en oefenmeesters.

Een op de vier geënquêteerden is van mening dat de vele afgelastingen in de wintermaanden zorgen voor een oneerlijk competitieverloop.

Het grootste deel (73 procent) vindt van niet.

Voorzitter Piet Baas van voetbalvereniging Veere ziet een belangrijke taak weggelegd voor de KNVB om grote verschillen in het aantal gespeelde wedstrijden tegen te gaan. “Bij een winter zoals nu zou de KNVB eerder moeten overgaan tot algehele afgelasting. Dan heb je in ieder geval geen discussie over een oneerlijk competitieverloop.”

Voetbalclub Bevelanders zou graag zien dat na de winterstop alle clubs evenveel wedstrijden hebben gespeeld om scheefgroei tegen te gaan.

Bij Duiveland denken ze daar net zo over. “Een minimaal verschil van twee wedstrijden is nog te behappen. Indien dit meer wordt, moet er eerst ingehaald worden”, laat de Schouwse club in een reactie weten.

Rinus Kornelis, voorzitter van zondag-vijfdeklasser Schoondijke, vindt wel dat er sprake is van een oneerlijk competitieverloop. “Door de vele afgelastingen moeten op het eind van de competitie doordeweekse wedstrijden worden gespeeld. Deze beginnen om 18.45 uur. Het is op zich al lastig om op tijd te komen. Ook is het elftal incompleet doordat mensen moeten werken en studenten afwezig zijn. Daardoor krijg je een oneerlijk competitieverloop.”

Nieuwdorp-coach Jos van Belzen is het daar mee eens. “Sommige clubs kunnen in barre tijden niet trainen, anderen wel. Dat zie je terug in de wedstrijd, dus is er sprake van competitievervalsing.”

2 reacties op "Oneerlijke competitie door afgelastingen?"

  1. dan deze | 13-01-2011 at 19:00 |

    ook hoor, want die spelen elke week met de A-junioren

  2. nog eentje | 12-01-2011 at 22:51 |

    doet ook aan competitievervalsing. wanneer het slecht weer is doen zij het dak dicht en hebben dus geen last van weersinvloeden (regen, wind etc.). andere clubs kunnen dit niet en worden hiermee dus benadeeld

Reacties gesloten.