Veel weerstand tegen opzet bekertoernooi

door Maurice Steketee.

MIDDELBURG – Bijna de helft van alle trainers en clubs in het Zeeuwse amateurvoetbal vindt dat de poulefase in het bekertoernooi aan het begin van het seizoen zijn langste tijd wel heeft gehad.

Ze zien liever vanaf ronde één een knock-out systeem. Een derde van de verenigingen vindt bovendien dat de nacompetitie overbodig is. Dat blijkt uit het onderzoek dat deze krant hield in het kader van de winterstop.

Veel Zeeuwse clubs en trainers zijn voor een langere winterstop, meldde de PZC gisteren. Maar dat betekent wel dat er ruimte gecreëerd zal moeten worden in het programma. Een kwart van de geënquêteerden is van mening dat de competitie wel twee weken eerder kan beginnen, net zoals bij Hoek dit seizoen het geval was in de topklasse. Dat daarvoor de poulefase in het bekertoernooi moet sneuvelen, vinden ze geen probleem.

Die poulefase is sowieso niet heel erg populair bij clubs en trainers. Van bijna de helft (45 procent) mogen deze veredelde oefenwedstrijden wel worden geschrapt. Vooral bij de lagere teams is er veel weerstand tegen de huidige opzet van het bekertoernooi. ,,De ploegen uit de laagste klassen zijn toch bijna altijd kansloos”, laat Schoondijke-voorzitter Rinus Kornelis weten. Danny Slootweg van voetbalvereniging Volharding beaamt dat. ,,Een vijfdeklasser die wordt ingedeeld in een poule met vierdeklassers is kansloos. Sla de statistieken er maar op na.” Wedstrijdsecretaris Kees Theune meldt namens Arnemuiden: ,,De huidige opzet is nauwelijks serieus te nemen. Een knock-out systeem is veel leuker.”

Oostkapelle-trainer Hans de Nooijer is het met hem eens. De competitie twee weken eerder laten beginnen vindt hij geen goed idee. “Hierdoor kom je met vakanties in de knel. Bij een club als Hoek dienen spelers hier rekening mee te houden, maar bij een gemiddelde amateurvereniging is dit niet mogelijk.”

Sommige zondagverenigingen storen zich eraan dat ze in de beker op zaterdag moeten voetballen. ,,Want de zondagploegen moeten naar de pijpen dansen van de zaterdagploegen”, meldt secretaris Wilfred Janssen van Biervliet. ,,Zondagclubs hebben spelers die op zaterdag moeten werken waardoor je competitievervalsing krijgt.” De doordeweekse bekerwedstrijden op dinsdagavond kunnen eveneens op weinig sympathie rekenen van de clubs.

Een kleine meerderheid van de ondervraagden wil de poulefase wel behouden. Als belangrijkste reden daarvoor wordt genoemd dat clubs zelf geen oefenwedstrijden hoeven te regelen. Secretaris Jos Snoep van Colijnsplaatse Boys: ,,De bekerwedstrijden zijn voor de verenigingen een goede aanvulling op de voorbereiding. Het is een test in wedstrijdvorm na een aantal trainingen en vriendschappelijke wedstrijden.” SSV’65-coach Alexander van Keulen beaamt dat. “Het zijn niet meer dan ingeplande oefenwedstrijden.” Ook SVD-trainer Arie Goud ziet het als ‘een mooie voorbereiding op de competitie’. Michel Leonhart van RCS gaat nog een stap verder. “Ik zou de bekercompetitie juist uitbreiden naar poules van vijf en indelen naar sterkte. Dus top-, hoofd-, en eersteklassers bij elkaar.”

Een andere mogelijkheid om ruimte te winnen in het competitieprogramma is het afschaffen van de nacompetitie aan het eind van het seizoen waarin de periodekampioenen en potentiële degradanten het tegen elkaar opnemen. Peter Wijts, secretaris van VV Arendskerke, is daar geen voorstander van. ,,De nacompetitie verhoogt de spanning. Ook al heb je een slechte start, dan kun je het seizoen later toch nog redden.”

VCK-voorzitter Ton Janssen is het daar mee eens. ,,Een aantal keer in een seizoen wordt toegewerkt naar een climax. De nacompetitie zelf is leuk voor spelers, vereniging en publiek en betekent veel toeschouwers en extra inkomsten.”

Toch vindt één op de drie geënquêteerden het toetje van het seizoen overbodig. Hoofdplaat-trainer Patrick Sutin: “De beste staan bovenaan en deze moeten promoveren.” Hans de Nooijer (Oostkapelle) en Kenny Verhoene (Zaamslag) vinden de nacompetitie eveneens overbodig.

Morgen in deel 3: overschrijvingen in de winterstop