Van der Male winnaar bloedstollende finale

Van der Male winnaar bloedstollende finale Graanbeurs-toernooi

Philip van der Male is winnaar geworden van de dertiende editie van het Graanbeurs-toernooi. In de eindstrijd van het onder driebanders populaire evenement van de organiserende, gelijknamige biljartvereniging versloeg de Nieuwerkerker de winnaar van 2010, Arnold Slootmans uit Middelburg. De overwinning van Van der Male kwam niet zonder slag of (biljart)stoot tot stand en het duel mondde uit tot één van de spannendste finales van de laatste jaren.

De eindstrijd leek lang zonder spanning aan haar einde te komen. Van der Male (foto) had een zeer comfortabele voorsprong van 29-18 en hoefde dus nog slechts één carambole te maken. In elf daaropvolgende beurten maakte hij geen punt terwijl Slootmans langzaam maar zeker dichter- en dichterbij kwam en naast Van der Male kwam: 29-29. Hierop maakte Van der Male uiteindelijk zijn dertigste wat Slootmans in zijn (na)beurt ook deed. Vanwege de gelijke eindstand was er een barrage nodig waarin Van der Male ineens wel over een killersmentaliteit beschikte en de Graanbeurs-trofee voor zich opeiste.

Ook is tijdens de dertiende editie de hoogste serie verbroken. Martin Sturm begon in zijn partij tegen Arnold Slootmans met een serie van elf. De winnaar van het toernooi in Colijnsplaat, Nico van de Graaf uit Burgh-Haamstede, mocht ook lang hoop houden op de eindzege. Echter in de kruisfinale ging het goed mis. Zijn wedstrijd om de derde en vierde plaats was hij weer als vanouds en gaf daar Sturm geen kans. Ongeslagen in de voorrondes was Jan Eickenboom, maar op de finaledag eindigde hij als laatste. Cees Roggeband uit Zierikzee eindigde als zesde.