Hoe te handelen bij bezuinigingen gemeente?

Circa 85% van de gemeenten heeft aangegeven in de periode 2010/’14 waarschijnlijk te willen bezuinigen op sport door tarieven van gemeentelijke sportaccommodaties te verhogen en subsidies te verlagen.

Andere veelgenoemde methoden zijn gewijzigde beheersvormen en het stimuleren van marktwerking (afstoten van taken). Sommige gemeenten gaan nog verder en willen (een deel van de) gemeentelijke sportaccommodaties privatiseren. Tevens geven gemeenten aan te bezuinigen op nieuwbouw en onderhoud/renovaties van bestaande accommodaties. Allemaal zaken waar je als vereniging niet erg vrolijk van wordt. Voldoende redenen om hierover met de gemeente in gesprek te gaan en te bepalen welke acties de vereniging zelf kan ondernemen.

Is bij de verenigingen al bekend wat de gemeente van plan is? Afwachten en de zaken over je heen laten komen is geen optie, dan wordt de vereniging wellicht voor een voldongen feit gesteld. De KNVB adviseert daarom tijdig met de gemeente te gaan praten, want deze bezuinigingen kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor de vereniging. De kans is groot dat dan de ‘kwaliteit’ van de sportaccommodatie achteruit gaat. Tevens loopt men het risico dat leden afhaken doordat contributies te hoog worden. Want hogere gemeentelijke lasten ‘vertalen’ zich meestal in hogere contributies.

Maatschappelijke waarde sport

De gemeente onderkent ongetwijfeld dat ook de voetbalvereniging met haar vrijwilligers een belangrijke bijdrage levert aan maatschappelijke thema’s. Daarnaast is het een plek waar veel mensen hun passie beleven. Een voetbalvereniging geeft bewust, danwel onbewust invulling aan opvoeding en ontwikkeling van jongeren, het bevorderen van beweging en gezonde leefstijlen, integratie en bestrijding van jongerenoverlast. Daarnaast het zoveel mogelijk voorkomen van vereenzaming van ouderen, vroegtijdig schoolverlaters en werkloosheid. Sport in de wijk zorgt bovendien voor sterke verbindingen tussen sport, onderwijs en welzijn. Maar dit alles wil niet zeggen dat gemeenten de sport ontzien als het om bezuinigingen gaat.

Meervoudig gebruik sportaccommodaties

Door sportverenigingen een ‘bredere’ rol te geven zijn besparingen mogelijk. Een voorbeeld hiervan is meervoudig gebruik van sportaccommodaties overdag door scholen en andere organisaties, al heeft dit veelal wel intensivering van onderhoud en beheer tot gevolg. Dit lijkt haaks te staan op bezuinigingsacties van gemeenten, maar per saldo levert het vaak toch behoorlijke besparingen op.

Bezuinigingen = behoefte aan inzichten

Zijn er bezuinigingen mogelijk? De volgende zaken zijn onder andere van belang om hierover duidelijkheid te verkrijgen:
· de capaciteitsbehoefte (vraag en aanbodanalyse op veld- en opstalniveau) voor dit
moment, maar ook voor de toekomst;
· de huidige onderhouds- en renovatiebehoefte;
· de jaarlijkse kosten van onderhoud met de daarbij behorende maatregelen;
· een meerjarenonderhoudsprogramma met bijbehorend investeringsprogramma.

Veldvoetbalverenigingen hebben behoefte aan voldoende wedstrijd- en trainingsvelden. Een tekort aan velden zorgt ervoor dat de aanwezige velden overbelast raken, of erger dat de vereniging een ledenstop moet doorvoeren. Een overschot aan velden veroorzaakt echter onnodige onderhoudskosten. Voldoende kleedgelegenheid zorgt ervoor dat de wisseltijden tussen wedstrijden niet in het gedrang komen en de planning uitloopt.

Onderhouds- en renovatiebehoefte

Door de onderhouds- en renovatiebehoefte goed in beeld te hebben, kan de vereniging de kwaliteit van de velden en opstallen bewaken. Onderhoud is maatwerk en dient periodiek te worden bijgesteld. Bij goed onderhoud kunnen renovaties uitgesteld worden, wat besparingen oplevert. Als de jaarlijkse onderhoudskosten met de daarbij behorende maatregelen bekend zijn, kan er ‘gestuurd worden’ op onderhoud. Daarmee worden tevens onvoorziene kosten voorkomen.

Meerjarenonderhoudsprogramma

Het opstellen van een meerjarenonderhoudsprogramma met bijbehorend investeringsprogramma is van groot belang. Dankzij de reserveringen is in de aangegeven periode geld beschikbaar voor onderhoud en renovatie. Hiermee kan de vereniging voorkomen dat onderhoud of renovaties vanwege onvoldoende financiële middelen moeten worden uitgesteld. De kosten daarvan zijn in een later stadium vaak hoger. Een voorbeeld. Door tijdig te schilderen voorkomt men houtrot. Doet men dat niet, dan moet op termijn het betreffende kozijn worden vervangen. En daaraan hangt een stevig ‘prijskaartje’.

Op welke wijze een vereniging gefundeerd kan bepalen of gemeentelijke bezuinigingen niet ten koste gaan van de kwaliteit van de sportaccommodatie en de maatschappellijke rol van de vereniging? De afdeling OC (ondersteuning clubbesturen) in het district adviseert en helpt graag om in contact te komen met de gemeente om dit belangrijke onderwerp te bespreken.