Voetbalcompetitie nadert ontknoping

Brouwershaven- De maand maart is begonnen en dat betekend dat het voetbalseizoen langzaamaan weer zijn ontknoping nadert. Voor tenminste vijf ploegen beloofd het een razend spannende slotfase te woorden. Bruse Boys, het hoogst spelende eilandelijke team is in een hevige strijd verwikkeld voor handhaving in de eerste klasse. “Elk punt is daarbij welkom,” zei speler Marco Ketting daarover vorige maand al in deze krant. Zaterdag pakte zijn ploeg nog een punt in de derby tegen GPC. Bruse Boys staat momenteel negende, maar dat beeld is enigszins vertekend doordat een aantal lager geklasseerde ploegen minder wedstrijden heeft gespeeld dan de Bruenaren. Een voordeel kan zijn dat de ploeg van Ronald van Oeveren maarliefst zeven thuiswedstrijden tegoed heeft en nog maar drie keer uit moet.

Een stuk lager, in de derde klasse, is het ook ongemeen spannend. DFS strijdt samen met Yerseke om het kampioenschap en heroverde zaterdag de koppositie. Het gat met de overige ploegen is groot, dus lijken de Haamstedenaars het onderling uit gaan maken met Yerseke. Op 19 maart kan DFS een belangrijke stap zetten richting het kampioenschap, als op eigen veld het onderlinge treffen met Yerseke op het programma staat. Mocht DFS onverhoopt geen kampioen worden, is de ploeg in ieder geval al zeker van de nacompetitie.

SKNWK, de tweede eilandelijke ploeg in de derde klasse, is in gevecht met het degradatiespook. Na de fraaie 0-6 zege bij Nieuwland van afgelopen weekend staat de ploeg weliswaar nog altijd laatste, maar de ploeg heeft nog een inhaalduel tegoed en het gat met concurrenten Spui, Colijnsplaatse Boys en Domburg is niet groot. Bovendien geldt voor SKNWK hetzelfde als voor Bruse Boys. De ploeg speelt nog vijf van haar zeven wedstrijden thuis.

De vierde eilandelijke ploeg die nog ergens voor speelt is Zierikzee. De vierdeklasser is al in het bezit van een periodetitel en daardoor verzekerd van deelname aan de nacompetitie. Op papier is ook de titel nog niet helemaal uit het zicht, maar de kans dat Halsteren en Vosmeer de ploeg van Adriaan Nieuwenhuijze allebei nog laten passeren lijkt nihil.

Tenslotte is ook ZSC’62 in de andere vierde klasse verwikkeld in de strijd om een periode. Dat zou kunnen door de derde periode te winnen, maar ook door via een hoge klassering op de ranglijst het nacompetitieticket van de uiteindelijke kampioen over te nemen.

Voor de overige ploegen staat normaal gesproken alleen de eer en het veroveren van een zo hoog mogelijke plek op de ranglijst op het spel, al zou Duiveland met een mooie serie in theorie nog voor een verassing kunnen zorgen. WIK’57 en MEVO strijden in 4B om de rode lantaarn, DZC’09 en Renesse doen hetzelfde in het zondagvoetbal. Brouwershaven lijkt genoegen te moeten nemen met een plaats bovenin het rechterrijtje.

Label

Door de vele afgelastingen van de laatste maanden geeft de stand op de ranglijst soms een vertekend beeld. Bovendien hebben sommige ploegen nog een pittig programma voor de boeg. Duiveland spant met elf wedstrijden de kroon, terwijl ook Brouwershaven en Bruse Boys nog tien keer in actie moeten komen. Ter vergelijking, DFS en ZSC’62 wacht nog maar zes wedstrijden.