Samenwerking jeugdteams biedt kansen

Jeugdteams die uitkomen in categorie A, krijgen vanaf seizoen 2011/’12 de mogelijkheid samen te werken met jeugdteams van andere verenigingen. Dat biedt een aantal duidelijke voordelen.

Het zijn herkenbare voorbeelden voor veel verenigingen met (voor een aantal jeugdteams) te weinig leden: jeugdleden die verkassen naar een andere vereniging, of überhaupt bedanken voor het voetbal. Of jonge voetballers die weliswaar voor de club behouden blijven, maar dan wel te vroeg de overstap moeten maken naar een hoger jeugdteam of zelfs naar de senioren. Denk aan een B-speler die al in het eerste elftal ‘moet’ spelen, C’tjes die noodgedwongen in een B-elftal terechtkomen, enzovoort..

Extra voordelen

De nieuwe regeling helpt deze ongewenste situaties te voorkomen en levert zelfs extra voordelen op. Zo blijven jonge leden niet alleen makkelijker lid van de vereniging, maar kunnen zij ook vaker voetballen met jongens of meisjes van hun eigen leeftijd en niveau. Vaak presteren zij zo zelfs beter en neemt, onder andere hierdoor, hun spelplezier verder toe. Maar denk ook aan clubs die vaker hun zelf opgeleide krachten terugzien in de eigen hoofdmacht. Of aan de tijd die nu beschikbaar komt om het seizoen erop misschien wél zelfstandig een (extra) jeugdteam op de been te kunnen brengen.

Op kleine schaal

Kortom, er is meer ruimte om te bouwen en het verenigingsleven wordt vaak aangenamer voor clubs én spelers. Soms blijkt de samenwerking tussen clubs zo goed te verlopen, dat zelfs de gedachte aan een fusie volgt. Bijvoorbeeld als jeugdteams die al jaren samenspelen voor de overstap naar de senioren staan. Al is een fusie natuurlijk zeker niet het doel op zich. Gestructureerd samenwerken kan – en begint ook vaak – op kleine schaal, al kan het ook direct met de jeugdafdeling als geheel.

Criteria

Natuurlijk zijn goede afspraken onontbeerlijk. Neem alleen al de vraag: welke team speelt waar, en in welke shirts? Als beide clubs op hetzelfde complex spelen, is er al een locatieprobleem minder. Los daarvan wijst de praktijk uit, meer bij lagere teams dan in categorie A, dat samenwerken al regelmatig voorkomt én goed is te doen. Bovendien stelt de KNVB een standaardovereenkomst beschikbaar, die beide clubs naar eigen behoeften en inzichten kunnen invullen. Natuurlijk gelden er ook criteria en voorwaarden voor het geheel of gedeeltelijk samengaan van de jeugdafdelingen.

Bekijk de criteria en voorwaarden van de nieuwe regeling in het Dispensatiebeleid jeugd- en seniorenvoetbal seizoen 2011/’12 in Downloads & Documenten van de KNVB.