Voorbeschouwing Wereldregio voetbalseizoen ’11/’12

Duiveland (tweede klasse E)
Henk Schouten, oefenmeester bij Duiveland, start met een compleet fitte selectie aan de competitie. ,,Ronald Zwager en Roy Quik heb ik in de laatste bekerwedstrijd aan de kant gehouden. Zij hadden lichte blessures en daar wilde ik geen risico mee lopen.” De Oosterlandse selectie is in vergelijking met 2010/2011 breder. ,,In het algemeen kun je dan zeggen dat je sterker bent.” Schouten verwacht een spannende strijd met drie degradanten uit de eerste klasse (Bruse Boys, Terneuzense Boys en Dauwendaele), Arnemuiden, Nieuwdorp, Dinteloord en zijn elftal. ,,Dat zijn zeven ploegen die naar mijn idee en op grond van vorig jaar om de prijzen strijden.”

Nieuw: Kasimier Snoek.

Bijzonderheid: trainer Henk Schouten begint aan zijn vierde seizoen en is daarmee de langste zitten coach op Schouwen-Duiveland van alle trainers die er nu werkzaam zijn.

Bruse Boys (tweede klasse E)
,,De breedte van de selectie wordt weer bepalend”, blikt coach Ronald van Oeveren vooruit. ,,Daar hopen we wat meer geluk mee te hebben.” Met de nog geblesseerde Rudi van der Bijl erbij gerekend, heeft de Roosendaler een selectie van zestien man. ,,Maar ik heb Emiel Dorst en wat jongens uit het tweede achter de hand.” Onder de zestien namen bevindt zich tevens de ‘teruggekeerde’ Thomas Groeneveld. Verder heeft Gerard Vogel ook de intentie zich weer aan te sluiten bij de selectie. Naar de mening van Van Oeveren is de voorbereiding naar wens verlopen maar moest hij wel in te veel wisselende formaties spelen. De oefenmeester rekent zich niet tot de favorieten. ,,Ik verwacht dat Dinteloord, Duiveland, Terneuzense Boys en Arnemuiden bovenin meedraaien.”
Blessures: Rudo van de Berge, Eric Duffener en Rudi van der Bijl.

Nieuw: Jos Erades, Mike de Voogd en Bouke de Jonge

Bijzonderheid: Peter Goedegebuure uit Zierikzee wordt binnenkort tot voorzitter van de Bruse club gekozen.

DFS (tweede klasse E)
,,Voor mij heeft het de blessure van Vincent Bakker een grote stempel op de voorbereiding gedrukt”, zegt trainer Edwin Kriens. ,,Het is een strijdbare speler. Met zijn voetbalkwaliteiten en creativiteit moet je toch inleveren. Het is een aderlating, maar we moeten verder en er niet al te lang bij stil blijven staan. Aan achterom kijken heeft niemand wat. Er is nu wel een plekje vrij voor een ander.” Met een andere doelt Kriens op enkele jeugdspelers die hem in de voorbereiding positief hebben verrast. Toch verliep de aanloop niet makkelijk vanwege vakanties en werkzaamheden. ,,Daardoor loop je achterstand op en zijn we nog zoekende.”

Nieuw: Julius Bliek, Koen van de Berge en John Quaak.

Bijzonderheid: Vincent Bakker mist komend seizoen vanwege een zware knieblessure.

MZC’11 (derde klasse B)
,,We kunnen een klapje opvangen. Dat is de grootste wint ten opzichte van vorig seizoen.”
Adriaan Nieuwenhuijse en MZC’11 staan er inderdaad een stuk beter op dan voor de zomer toen – als Zierikzee nog – in de ultieme slotfase promotie naar de derde klasse werd afgedwongen. Ondanks een wisselvallige voorbereiding vindt de Kruininger coach dat hij een beter team heeft dan vorig seizoen. ,,Dat moet ook wel want we spelen nu in de derde klasse.” Hij zet meteen goed in. ,,Topvijf, want met deze ploeg moeten we een eindje kunnen komen.” Bovendien heeft hij de beschikking over een selectie van 21 man. ,,En nog wat talentvolle A-junioren. Ik zie het seizoen goed tegemoet.”

Nieuw: Daan Ruitenbeek, Frank Kristelijn, Rick Bevelander en Fred van der Helm.

Blessures: Elmar Verhage, Jaoaud Fertoute en Freek Torensma.

Bijzonderheid: De fusieclub begint haar eerste seizoen op feestelijke wijze. Op zaterdag 3 september is de presentatie van de vele elftallen in hun tenue. Daarna volgt een feest.

ZSC’62 (vierde klasse B)
De club uit Scharendijke kende een rommelige voorbereiding, laat trainer Jos Wesdorp weten. ,,De eerste vier trainingen was er een goede opkomst, maar daarna moesten veel mensen in de horeca werken.” Hoe dan ook, opvallend is het optreden van Ronald en Erik de Vries, beiden overgekomen van Mevo. ,,Zij kwamen voor ZSC’62 2, maar kunnen binnen de selectie voor een verrassing zorgen. Ze doen het goed maar het is afwachten hoe ze zich ontwikkelen. Voetballend zijn we er niet op achteruitgaan”, doelt de Zierikzeese trainer op het vertrek van enkele ervaren spelers zoals Kasimier Snoek en Jos Erades, ,,maar wel in de breedte.”

Nieuw: Jean-Paul van der Weele, Robin van Welt, Kevin van ’t Veer.

Brouwershaven (vierde klasse B)
Ed van Lent heeft met zijn ploeg een allerminst vlekkeloze voorbereiding gehad. In eerste instantie werd die overschaduwd vanwege het overlijden van Lennert Goudzwaard. Van Lent: ,,Zo’n sterfgeval is moeilijk te verwerken. Toen ik bij Zonnemaire zat, had ik Lennart al”. Hiernaast was de trainingsopkomst heel slecht en gingen oefenwedstrijden tegen Colijnsplaatse Boys en SKNWK niet door vanwege een gebrek aan spelers. Verder heeft Van Lent Boyd Poulus – hij scoorde het afgelopen seizoen regelmatig – nog niet gezien vanwege zijn gewijzigde werksituatie. ,,Ik weet niet eens of hij überhaupt komt.” Het ‘kleine’ Brouwershaven moest deze zomer bovendien afscheid nemen van Jankees de Leeuw en spelmaker Frank Kristelijn.

Bijzonderheid: Vanwege de verbouwing van de kantine speelt zaterdag-vierdeklasser Brouwershaven haar eerste thuiswedstrijd in Zonnemaire. De ploeg van trainer Ed van Lent doet dat op zaterdag 3 september tegen Vrederust. Derhalve wordt het duel met ZSC’62 op 17 september de eerste thuisbeurt voor de zwart-witten.

WIK’57 (vierde klasse B)
,,Ik ben een paar bepalende jongens kwijtgeraakt die om de ene of andere reden zijn vertrokken. Dar houdt in dat ik jongens moet inpassen en dat duurt een tijdje”, aldus Nico Schouten, die halverwege vorig seizoen in Kerkwerve als trainer begon. ,,Ik heb maar vier spelers in de dertig en de rest zit rond de twintig jaar. ,,Als we aan de onderkant van middenmoot eindigen, klap ik al in mijn handjes.” WIK’57 start met zware reeks: eerst Kaaise Boys, dan SKNWK en daarop Kogelvangers.

SKNWK (vierde klasse B)
De club uit Nieuwerkerk gaat met een positief gevoel de competitie in. Met dank aan twee gewonnen bekerwedstrijden, laat trainer Thomas de Ridder weten. ,,In die duels hebben we ook progressie in het spel en met het groepsproces geboekt. We hebben een goede voorbereiding gehad en zijn klaar voor de competitie.” Dat geldt zeker voor de totale en zeer ruime selectie waarin nauwelijks problemen. De Ridder: ,,Iedereen begint fit te raken. Ik heb een luxeprobleem”.

Nieuw: Alex Andeweg, Robbert Uijl, Mathijs Verstraten, Christaan van Vossen.

Blessure: Carlo van der Maas.

Renesse (vijfde klasse B)
,,Ik heb geen duidelijk inzicht hoe we er precies voor staan”, spreekt coach Walter de Jonge aan de vooravond van de competitie. Hij en Renesse kende een beetje chaotische aanloop waarin totaal niet compleet kon worden getraind. ,,Ik heb veel een beroep gedaan op oudere jongens.” Echter, De Jonge maalt er niet om. Zijn taak is in eerste instantie om drie elftallen – in het afgelopen seizoen moest Renesse 2 zich terugtrekken – met plezier te laten voetballen. ,,Iedereen moet met plezier komen trainen en op vrijdagavond lekker blijven hangen. Dan krijg je automatisch meer voor elkaar”, doelend op het feit dat er nog steeds naar een vlagger en een begeleider voor het eerste elftal wordt gezocht. ,,Als de sfeer goed is, komen ze vanzelf. Laat mij maar in alle rust mijn gang gaan.”

Nieuw: Rini Hart, Jeffrey van Kooten.

Blessures: Chrispijn de Jonge , Torsten Henke.

DZC’09 (vijfde klasse B)
Een goed gesprek aan het einde van het vorig seizoen heeft het eerste elftal bij elkaar gehouden, ondanks het vertrek van Robbert Uijl, Fred van der Helm en Daan Ruitenbeek. Daar komt de naam van Jimmy Versluis nog bij. ,,Voor de winterstop of eerder verhuist hij naar Rotterdam”, meldt DZC’09-trainer Richard van Baalen. ,,Voor die vier komt niets terug. Op papier heb ik vijftien mensen. ,,Het wordt een heel zwaar en moeilijk seizoen. We moeten met zijn allen de schouders eronder zetten en nemen de mindere prestaties op de koop toe. Wij zijn zwakker geworden en anderen niet direct.” Het enige ‘voordeel’ van DZC’09 is dat de selectie voor de eerste competitie fit en compleet is.