Nieuwjaarsbericht Michael van Praag

Zoals elk jaar, heeft bondsvoorzitter Michael van Praag ook nu weer een persoonlijke boodschap voor alle KNVB-leden en andere voetballiefhebbers geschreven.

,,Allereerst wens ik vanzelfsprekend alle KNVB-leden, voetballers, bestuurders, scheidsrechters, vaders, moeders en iedereen die het voetbal een warm hart toedraagt een bijzonder gelukkig, sportief en respectvol 2013.

Het einde van 2012 was een enerverende periode voor de Nederlandse voetballiefhebber. Een periode waarin het belang van respect voor elkaar, vol in de aandacht stond. Iedereen is het eigenlijk met elkaar eens: zonder respect, geen voetbal. Respect, is noodzakelijk voor de sport. Zo simpel is het.

Tijdens de jaarwisseling hebben wij onze vrienden en geliefden opnieuw in de ogen gekeken en onze goede voornemens naar elkaar toe geuit. En dan kijk je vaak ook nog even naar jezelf. Je neemt je voor bepaalde dingen anders of nog beter te gaan doen. Dat geldt natuurlijk ook voor ondergetekende. Ik dacht na over hoe nu verder met het voetbal.

In het verlengde van de oproep van de KNVB, om vooral met suggesties voor de bond en voor verenigingen te komen, ben ik nieuwsgierig wat voetballers, trainers, coaches, bestuursleden, scheidsrechters, kortom iedereen die bij het voetbal betrokken is, zich voorneemt als het over hun sport gaat. Hebben al die mensen die zich zo fantastisch betrokken toonden de afgelopen periode, bij de start van het nieuwe jaar nog een keer gedacht wat zij zelf bij kunnen dragen?

Hebben zij bijvoorbeeld het voornemen om minder kritiek te leveren op de arbitrage, of minder te becommentarieren vanaf de zijlijn? Of misschien hebben scheidsrechters het voornemen om alle kaarten ook daadwerkelijk door te geven aan de KNVB in het nieuwe jaar? Ik ben erg benieuwd hoeveel mensen gedrag op en rond de velden in hun ‘goede-voornemens-lijstje’ voor 2013 hebben opgenomen.

Het klinkt misschien wat overdreven of belerend, maar ik denk dat het belangrijk is. Of voetbal nu je beroep is, of je hobby, je doet het uit vrije wil. Of je nu langs de kant staat als ouder, of op het veld als meer of minder getalenteerde spits, je bent onderdeel van de sport. En die sport, die maken we samen. We maken samen de regels waar we ons allen aan moeten houden.

De KNVB heeft de belangrijke, maar ook vaak ondankbare taak om die regels te handhaven. Met als gevolg dat mensen (terecht) naar onder meer de bond kijken als het ergens mis is gegaan. Natuurlijk volgt er ook dan weer onafhankelijke tuchtrechtspraak, zodat er van willekeur geen sprake kan zijn. Zo hoort het ook. Maar als je het mij vraagt is het eigenlijk heel simpel, als je je misdraagt of geen zin hebt om je daarin te schikken, dan ga je maar wat anders doen.

Mijn wens voor 2013 is dat we bij onszelf beginnen. Allemaal. Denk na over hoe je acteert en reageert en wat dat voor een effect op anderen heeft. Probeer team- en clubgenoten te helpen, als zij het daar moeilijk mee hebben. Gedraag je zoals je graag wilt dat anderen zich tegenover jou gedragen. Laten we elkaar stimuleren om dingen (nog) beter te gaan doen. Dan komen we verder. Mijn wens voor 2013, voor ons allemaal is, dat we verder komen. Doen jullie mee?”