Wanneer ben je ‘vastgespeeld’?

Er komen bij de KNVB district Oost weer veel vragen binnen over het ‘vastspelen’ van spelers. Hoeveel wedstrijden mag een speler in een ‘hoger’ elftal meedoen voordat deze is ‘vastgespeeld’?

Het betreffende reglementsartikel zegt het volgende:

Artikel 21 – Speelgerechtigdheid
■ 1. a. Een speler die 15 of meer competitiewedstrijden voor een of meer hogere elftallen heeft gespeeld in enig seizoen, mag niet meer voor een lager elftal in competitie- en/of bekerwedstrijden spelen, behoudens dispensatie van het desbetreffende bestuur. Een speler die in 15 of meer bindende wedstrijden in de eredivisie vrouwen is uitgekomen mag niet meer voor de satellietvereniging uitkomen. Deze bepaling is niet van toepassing op de doelverdedigers van de eredivisie vrouwen.
■ 1. b. In afwijking van het onder a. bepaalde geldt er voor competitiewedstrijden in de topklasse een maximum van 18 gespeelde competitiewedstrijden in enig seizoen
■ 2. Een speler, die een gedeelte van de wedstrijd heeft gespeeld, wordt in dit verband geacht de gehele wedstrijd te hebben gespeeld.

In Sportlink Club is deze informatie te zien via Wedstrijdzaken – Bondsteams – Teamdetails. Klik op het betreffende team / elftal en kies rechtsonder voor ’team-spelersstatistieken’. Kies bij speltype voor ‘veldvoetbal competitie’. Let op! Activeer de kolom ‘wedstrijden met speeltijd’. Dit kan via het icoontjes ‘kolommen wijzigen’.