Veranderingen

“Your team did pretty good, isn’t? vroeg onze tafelgenoot uit Vancouver aan de -met stevige kost gevulde- ontbijttafel zondagdagochtend 22 juni in het Canadese plaatsje Hope. In mijn beste schoolengels antwoordde ik dat dat buiten verwachting was. “Tot gisteravond toch’ merkte deze – één van de weinige Canadezen die iets van soccer afweten- aardige man op. Fitheid en defensieve zwakte waren de manco’s merkte ik op. Hij beamde het.( Overigens gek hoor een wedstrijd zaterdagmiddag rond 16.00 uur in herhaling bekijken die in Zwisterland zaterdagavond om 20.45 begonnen is). Van Basten van het toneel, van Marwijk erop; zal er veel veranderen in de aanpak?

Vanaf vandaag geen gerook meer in sportkantines. Eindelijk mogen niet rokers thuis komen zonder de stank van rook in hun kleren, haren. In Canada mag roken in kantines al enkele jaren niet meer, het gebeurt ook niet. De Canadezen zijn er trots op dat ze dat zonder morren als volk gewoon niet meer doen.

Veranderd is ook de accommodatie waarin de spelers en begeleiders zich mogen omkleden en douchen. Hulde aan alleen die hieraan gewerkt hebben. Het heeft een uitstraling gekregen waarop menige club jaloers kan zijn.

Aankomend seizoen veranderen de walk over wedstijden van het eerste van SKNWK in gelijkwaardige echte wedstrijden. Er zal geknokt moeten worden om elk punt, dat is voor de liefhebber toch veel interessanter dan die walk overs. De dikke ikken die in het team rondlopen zullen ook moeten veranderen. Je bent pas een echt goede voetballer als je het spellletje technisch en tactisch goed beheerst en ook mentaal je emoties kan beheersen. Het zal anders komend seizoen een koud kunstje zijn voor een geslepen tegenstander sommige jongens op emotioneel vlak te naaien. Kaarten voor ons en de punten voor de tegenstander. Ik hoop dat het team dat niet laat gebeuren. Een plaats bij de eerste vijf zit er dan in volgens mij.

Het tweede team van SKNWK heeft sinds een seizoen weer een trainer/ coach. Dat zal de kleurloze klassering in de middenmoot doen veranderen in meespelen voor meer eer.

Misschien kan Foppe de Haan met zijn team voor de verandeing een finale winnen op de Olympische Spelen in China. Ja, op de 8ste dag van de 8ste maand van het jaar 2008 om 8 minuten over 8 ’s avonds beginnen de Spelen. Zouden de Chinezen iets met de 8 hebben? Ja, 8 (fa)brengt geluk. Voor een nummerbord met als laatste cijfer een 8 worden in China forse bedragen neergeteld; voor een telelfoon nummer met 8 ten wordt grof geld betaald. Het voetbaltoernooi begint overigens de 6de al.

Met vriendelijke groet,

Jan.