Winterstop-notities

Zongen we op de vrolijke, verfrissende muzikale feestavond van het in nieuw tenue gestoken muziekgezelschap van O & U nog over ‘die lange warme zomer, ai die begon zowat in Mei..’ We hadden net zo goed over: ‘die lange koude winter en het schaatsen, ijshockeyen saam, ai met ijsbloemen weer eens op ’t raam, die winter duurde zowat tot maart…’ kunnen zingen. Bladerend door een voetbalfotoboek zag ik een winters tafereel. Een vrijwilliger was in Noorwegen met een spuitbus de penaltystip met rode verf op sneeuw aan het aanbrengen. Het veld, de sneeuw was vast gewalst en gerold. Er kon gespeeld worden bij minus 18 graden. Trond Sollied, nu trainer van Heerenveen, zei ooit:’Ik ken bij ons geen zwarte decembers. In Noorwegen zien we alleen witte’.

Napoleon was nog maar net verslagen of de gegoede Engelsman ging weer door met cricketten. Zo ook in Sheffield bij de ‘Sheffield Wednesday Cricket Club’. Die club was voor legerofficieren, de gegoede burgerij, niet voor de gewone man. Die vrije lieden maakten de woensdagmiddag vrij om hun wekelijkse partij cricket te spelen. Echter er was een schietsport die in opkomst was, het voetbal ( soccer).Eerst was voetbal maar een bijzaak(an assessory matter). Maar gewone jongens wilden ook in clubverband een partijtje voetballen. Soccer werd steeds populairder en de cricketelite plakte dan ook maar een tak voetbal aan hun club vast. De club kreeg een nieuwe naam de ‘The Wednesday Cricket and Football Club’. Een mond vol, daarom werd de club in de volksmond Sheffield Wednesday genoemd. In 1883 splitste de veel belangrijker geworden voetbaltak zich van de oude club af. Nu werd het geld dat de voetballers inbrachten niet meer door de cricketers ingepikt, maar was voor ‘t voetbal. Tegenwoordig heet de club nog zo hoewel ze, The Owls, meestal niet op woensdag spelen.

Ik vermeldde ook ‘the Ashes ‘nog , een begrip in het cricket. Uit het cricket komt ook de term hattrick. Als een bowler(werper) met drie opeenvolgende worpen drie keer de wickets raakt wordt dit een hattrick genoemd. Tijdens een wedstrijd van het Engels team nam bowler Stepheson 3 wickets met 3 opeenvolgende ballen, wat tot een collecte leidde onder de spelers. Van de opbrengst van die collecte werd een nieuw hoedje/pet voor Stepheson gekocht. Dit werd nationaal gebruik en heette dan ook: ‘he did the hat trick’. In ’t dagelijks leven formuleert Wouter de Jonge als architect antwoorden op ruimtelijke vragen.Hij scoorde tegen Kats 1 in september 2001 een hattrick binnen de eerste 12 minuten.

Werkend of genietend van het zonnetje in de tuin kan Coby vaak zeggen of het eerste gewonnen heeft of niet. Door de vaak heersende wind, zuid west, kan ze aan het gejuich opmaken hoe vaak er gescoord wordt door SKNWK. Door diezelfde windrichting kunnen we ook al seizoenenlang horen dat er doordeweeks getraind wordt. Als spelers ergens voor gaan is het wel voor goud, de trainer was toen Jaap Goud.

Sommigen zijn de sleutel van dit lichaamsdeel wel eens kwijt; je knie gaat wel eens op slot. Uw columnist momenteel ook. Jeroen Kesteloo had ook zo’n k..knie, zoals hij aan ’t bestuur meldde. Zeilboten, wind horen bij die familie Kesteloo. Het team bestond toen uit: Leon, Chris, Sam, Tonnie, Ronnie, Joop, Lau, Hans Jan, Peter, Jacky, Lennart, Erwin, Michel, Martijn. Trainer was Kees Kommer, leider Jeroen , vlagger Bertus en uw columnist had het wondere water bij zich.

Die inswingers werden gemaakt op zaterdag 27 maart 1994 door Erwin Theunisse tegen WIK, de winnende goal, die je als horeca man laat genieten en door Menno de Jonge, als junior, die op de Maasvlakte zo’n 40 meter boven zeenivo in een kraan werkt.

De bedoelde geuzennaam is Edt ( Ramon v/d Zande) met de -t eraf krijg je Ed. De ongure types die de Vogelaar wijken onveilig maken zijn vandalen. Het aantekeningenboekje was van de toenmalige trainer Ed van Dalen.De opstelling is van het seizoen ‘80 – 81’.

Met nog een houten kop ontdekte ik op de late namiddag van 10 mei 1992 dat die affiche van de wedstrijd vv Middelburg- SKNWK het feest overleefd had. U kreeg rond Kerst pakken reclame in uw bus gedrukt door een drukkerij. Vroeger had je Ter Meulen, minus ‘Ter ‘is Meulen. Marcus Berg is een spits bij FC Groningen. De shirtsponsor was drukkerij Meulenberg.

Samenballing geeft kracht is als eendracht maakt macht. Het eerste van het Vlissingse E.M.M. vloog van vliegveld Souburg naar vliegveld Haamstede. Een uitwedstrijd tegen Burch werd gespeeld die middag. Het was 12 maart 1939.Verdediger Theo van de Burch (die vroeg kale back)won met ADO de KNVB beker in 1968. Zo’n vliegreisje kostte zo’n 100 gulden, met de bus kostte zo’n 65 gulden.In tijd was het een kwartiertje vliegen, met de bus duurde het uren.

Free van de Peijl is 72 en is dit seizoen nog getransfereerd naar Spui 4. In seizoen 71/72 werd SKNWK derde achter Oostkapelle. Colpl. Boys werden toen kampioen. Jan Tierie was toen voor het eerst topscorer van het eerste. Hij zou dat nog diverse keren herhalen.

Hoteleigenaar was hij in Zierikzee. Piet Kraak zette natuurlijk geen kraak in z’n eigen hotel. Temeer omdat hij ook nog ooit politieagent was. Hij was jarenlang (33 interlands)de doelman van Oranje. Op 38-jarige leeftijd werd hij nog een keer opgeroepen door bondscoach Elek Schwartz.

Puck van Heel heette officieel Gerardus van Heel. Beroepsmatig bezoek ik nu een fanatiek Feijenoord supporter. Alles in z’n woning ademt Feijenoord. Na koffie uit een F kop te hebben gedronken oefent hij gelegen op een F badlaken. Dat F badlaken ligt weer over een F dekbed. Eén stampvol kamertje is ingericht als ‘aanbiddingsplek’, vol F relikwieën. Hij is super fanatiek. Er gaan zelfs geruchten als dat ie bij bezoek aan ’t toilet de eerste letter van z’n clubje probeert te vormen. Vooralsnog levert het achterom kijken een teleurstelling op. Zijn creatie lijkt meer op eerste letter van die club uit Spangen of Woudenstein. Hoewel ’t onderwerp voetbal zoveel mogelijk vermeden wordt kan hij ’t toch niet laten de laatste ontwikkelingen te melden. Eerst hoopt ie maar dat ze boven Sparta eindigen. Hij denkt dat volgend seizoen met Been weer bij de eerste vijf in het linker rijtje gespeeld kan worden. Ik laat hem maar in die waan.

Maar nu er weer snel tegen aan voor het o zo belangrijke staartje van de competitie.

Jan de Jonge