Mondialisering

Douchen deed hij niet na het sporten. Hij trok een handdoek over z’n gezicht en door z’n nek, trok z’n trainingspak aan, wenste ons ‘a good weekend’ en vertrok. Onze Iranese gastspeler kon volleyballen als de beste, douchen deed hij thuis. Voor Hoessein, want zo heette hij, deze goed Engels sprekende gast volleyballer was er al een Tsjechische gastspeler geweest. Na Hoessein kwam er een erg donkere atletische Afrikaanse jongeman, Francis. Na Francis kwam de Bourgondische Vlaamse Mark. Ons kleine recreatie volleybal clubje Cluzona/C1000, toen zo’n 23 leden, was blij met hun inbreng.

Ons kleine groepje volleybalenthousiasten in de polder maakte al kennis met de mondialisering. Dan moet het in het ‘grote’ voetbal wel nog enorme vormen hebben aangenomen. Inderdaad , zo enorm dat de FIFA in wil grijpen. Zo had Roda JC voorjaar 2008 maar 8 van de 20 spelers van de eerste selectie die de Nederlandse nationaliteit hadden. In het team van Liverpool speelden in maart 2009 tegen Real Madrid 6 niet-Britten mee. De Koninklijke had trouwens ook een contingent buitenlanders op ’t veld staan.

De FIFA wil daarom de 6 + 5 regel invoeren. Elke betaalde club wordt verplicht minimaal 6 spelers uit eigen land op te stellen in ’n wedstrijd, aangevuld met maximaal 5 buitenlanders.
Op ’t eerste gezicht een maatregel die jonge talentvolle spelers uit eigen land weer meer kansen geeft. Bovendien wil de FIFA onder leiding van Blatter de hegemonie van de spelers en hun personal managers doorbreken. In een aantal competities zouden er nu steeds slechts 4 of 5 ploegen om de landstitel en Europees voetbal strijden. De rest dient enkel als sparring partner en een deel moet vechten tegen degradatie. Franz Beckenbauer, voorzitter van ’t uitvoerend comité van de FIFA steunt het Blatter plan.

Er zijn ook tegenstanders. De ECA bijvoorbeeld. De ECA is de European Club Assocation waar 103 clubs bij zijn aangesloten. Bij een groot aantal topclubs zou de selectie compleet moeten veranderen. Arsenal bijvoorbeeld heeft maar één Engelsman in ’t eerste; Theo Walcott. Topclubs als Manchester United , Liverpool en Chelsea barstten ook van de buitenlanders evenals bijna alle Spaanse en Italiaanse topclubs. In Rusland en de nieuwe republieken in die regio koopt men ook maar raak. Het argument dat eigen talent dan meer kansen zou krijgen is ook maar gedeeltelijk waar. Topclubs zullen dan de beste spelers uit hun eigen competitie bij elkaar gaan kopen. Juridisch zijn er ook nog al wat haken en ogen. Men mag niet discrimineren tussen spelers uit eigen land en uit het buitenland. Ook geldt, sinds het Bosman arrest, vrij werknemers verkeer binnen de EU.

Het Europees parlement ziet meer in een ‘home grown’ regel die bedacht is door de UEFA.
Dit voorstel wil dat men verplicht is minimaal 8 spelers uit de eigen jeugdopleiding in de selectie op te nemen. Het zegt niets over hun nationaliteit van origine. Talentvolle kinderen van jonge (te jonge) leeftijd kunnen uit elk land geplukt worden en in een jeugdopleiding geplaatst worden en dan van nationaliteit veranderen. Kortom de FIFA zal nog wat huiswerk moeten doen om deze 6 + 5 regel ingevoerd te krijgen.

Hoe zal het zijn als bijvoorbeeld de meerderheid van een selectie uit Islam aanhangers bestaat? De meerderheid bepaalt dan het ritueel in de kleedkamer. Het douchen is dan iets bijzonders. Moslims zijn verplicht hun edele delen te bedekken, opdat zij van naakte dieren onderscheiden kunnen worden.Dat is Halal en Haram: wat toegestaan is en verboden. In theorie is dat allemaal makkelijk, maar de praktijk is weerbarstiger.

Hoe was je je edele delen zonder dat anderen kunnen meekijken in een beperkte ruimte als de kleedkamer en doucheruimte? Met je ingezeepte washand in je slip terwijl je wezenloos voor je uit kijkt? Niet te lang anders denken ze nog dat je iets anders aan het doen bent. Dan moet je nog van onderbroek zien te wisselen. Eerst een hopelijk lang vallend T –shirt aan en dan een beetje vooroverbuigen, zodat niemand je geslacht kan zien. Maar dan worden je billen juist extra zichtbaar. Behoren die ook tot de edele delen? Wachten tot niemand kijkt en dan snel wisselen? Voortaan maar een groot strandlaken meenemen om goed en Halal te kunnen douchen.

Mondialisering leidt tot meer regels, maar maakt voetbal wel spannender en aantrekkelijker.
Voor je talenkennis is het stimulerend. Je komt in contact met andere culturen. Voor een conservatieve wereld als de voetbal een verademing. Om zo populair als voetbal nu is en te blijven is mondialisering een noodzaak.