Even rekenen

Zoals u van mij gewend bent is m’n column in deze eindejaarsdagen een allegaartje van voetbalweetjes. Deze keer doe ik ook nog een beroep op uw rekenvaardigheid. In ’t nieuws hoorde ik berichten dat jongelui (ook de onderwijzenden) tegenwoordig slecht zijn in rekenvaardigheden zoals delen, optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, vierendelen en op je vingers natellen enz. aan ’t eind van deze weetjes een rekensom. Veel succes.

Deze zomer wordt er weer een toernooi gespeeld. ZAKUMI speelt een rol in dit toernooi.
Wat betekent dat?
Omschrijving: Ten eerste voetballen ‘we’ daar en misschien wel eens tegen een gemankeerd elftal.

Bent u ook opgeschrikt door die vuvuzela’s tijdens de Confederations Cup dit voorjaar? Die toeters waar de keuterboertjes in Transkei en Lesotho hun vee bij elkaar houden, maken aardig lawaai. Hoe heten de hoofdtooien die de supporters erbij dragen?
Omschrijving: Is ’t een Spaanse verwensing? Die zit er, goeie hemel, helemaal in verstopt.

Enkele SKNWK-ers hebben ooit contact met hem gehad. Zijn vader was o.a. clubarts. Met wie bedoel ik en hoeveel SKNWK-ers?
Omschrijving: “Speelde die oud-assistent bij SKNWK in de punt?”, vroeg de radioman scherp. Aantal: Zie rekensom op eind, heeft met ene Leighton te doen.

Voetbalschoenen waren vroeger (jaren vijftig en zestig) altijd van hetzelfde Nederlandse merk. Dat waren toen dé voetbalschoenen. Dat was in de tijd van zo’n reclame als: “Mexicaantje, oranje hoed.” Kent u het vervolg nog?
Maar terug naar die schoenen. Je had de “Polly Pill en de …”
Omschrijving: Hij is de baas op zee en in het veld in Engeland.

Onder andere Arsenal en Liverpool spelen op een kunstgrasveld. Het is door een Nederlands-Belgische firma geleverd. Toch iets om trots op te zijn. Welke firma levert die kwaliteit ‘gras’?
Omschrijving:Tapijtmakers die met koffie beginnen en dan toch aan ’t eind in de olie zijn.

Nu we toch in Engeland zijn: Weet u het postadres van het Wembley-stadion in Londen? Niet dat u daar veel post naar zal sturen, maar je weet ’t maar nooit, toch?
Omschrijving: De ferry van deze maatschappij bokste dat najaar van dat jaar tegen de golven, terwijl eerder in datzelfde jaar ene Hans terugreisde met zwaar ‘die Pee’ in z’n donder had door zoveel onrecht.

Verder is er in Engeland, de bakermat van ’t voetbal, een gigantisch sportcomplex met meer dan … sportvelden. Hoe heet dat complex en welk getal moet bij de puntjes worden ingevuld?
Omschrijving: Met zo’n Engels paard door de moerassen, dat gaat samen. Het aantal velden: ’t is een oplopende reeks beginnend met 2x het aantal bellers met de radioman, wiens vader clubarts was; de som der cijfers is een bakkersdozijn.


Veel velden in ……Buenos Aires, Argentinië

Fans(clubs) hebben altijd aparte namen. Die naam is niet zomaar gekozen. Die slaat vaak op de achtergrond van die supporters. Hoe heten die van die club, met rood-zwarte clubkleuren, waar die aanvoerder nu eindelijk stopte?
Omschrijving: Na IKEA bezoek heb je die mogelijk nodig.

Ooit voetbalde een beroepscollega van mij altijd bij dezelfde eredivisieclub en vaak in Oranje. Hij kwam zelden over de middellijn en was de rust zelve.
Omschrijving:Verdraaid, maak schoon, beval de Vlaming de bebaarde oud- SKNWK voorzitter. Zie ook afbeelding hieronder.

Wie is deze omcirkelde Oranjeklant?

Hoeveel Zeeuwen spelen er in het Nationaal Beach Soccer team?
Ze hebben geen erg Zeeuwse namen, maar kunnen erg goed uit de voeten in deze nieuwe jonge tak van de voetbalsport
Omschrijving: De helft van een feest(makend)nummer.

Iets voor Schouwen-Duiveland een beach-soccer competitie in de zomerstop? Lijkt me wel met zoveel strand en jeugdig talent. Er is een klein toernooi in juli, verder niks. Hoe heet dat kleine toernooi?
Omschrijving: ’t is op ’t randje van ’t geamputeerd uitwisselings attribuut.


Beach Soccer op ’t strand in Amerika

Welke later bekende Nederlander was betrokken bij het oprichten van het voetbal in Zeeland?
Al in 1900 bestond er een overeenkomst op voetbalgebied tussen de Zeeuwschen- en Nederlandschen Voetbal Bond. Namens hem, de voorzitter van de ZVB, werd die overeenkomst mede ondertekend.
Omschrijving: Theaterman wiens naam je in eerste instantie in verband brengt met rekenkundig symbool Π gevolgd door ’t land, in ’t Frans, waar veel SKNWK’ers waren in 2008.

Bep Bakhuys, Wilkes en anderen voetbalden al in de dertiger en vijftiger jaren in ’t buitenland. Er was echter een voetballer die nog veel eerder, in ’t begin van de 20e eeuw, in ’t buitenland voetbalde.
Omschrijving: Eerst dacht men dat ze met het reserve team kwamen, toen deze club in ‘n Europees toernooi uitkwam. De eerste helft zit erop zonder getal. Tweede helft: koppeling tussen trainingskledingstuk en Frans zout is de eigen naam.

Een halve gele, een hele gele kaart, een rode kaart; het hele kaartenfestival we kennen ze nu al jaren. Wie kreeg eigenlijk de allereerste gele kaart in het betaalde voetbal en wanneer (welk jaar)?
Omschrijving: Wie? Een Zeeuws-Vlaming van geboorte. Wanneer, welk jaar, bedoel ik? Een zoon van een postbeambte won in dat jaar de gouden bal.

We kennen in ’t Zeeuwse RIA Westdorpe wel. Niet voetbalkenners vragen zich bij het horen van die naam af wie die mevrouw dan toch mag zijn. Misschien denken ze dat het een plaatselijke schone is met sierlijke rondingen. Waar staat RIA voor?
Omschrijving: Zit dit overal in en op, die witte toef op je bakkie troost, op ‘t gebak? Sss, je was toch aan ’t Sonja Bakkeren.

Nog zo een: weet u waar WIA voorstaat ? Niet een wet, die de regelverslaafden in Den Haag verzonnen hebben, maar een club.
Omschrijving: Gevolg van de titel van een boek van W.F. Hermans.

Dr. Bohr was natuur- en scheikundige. Hij was één van de grondleggers van de nucleaire geneeskunde. Daar kunnen nu mensen met kwaadaardige tumoren door geholpen worden. Bohr was ooit ook voetballer. Bij welke club?
Omschrijving: Deze vraag is niet helemaal een ABC-tje, maar met een beetje kennis weet je dat het wat met Westenschouwen te maken heeft.

Het dragen van de bepaald rugnummer op ’n voetbalshirt kan leiden tot commotie. Weet u welk?
Omschrijving: Die club, van achter de kazerne, won, in dat verkorte jaar, van de club genoemd naar een ouwe Griek, een belangrijke prijs.

Nu we toch bij onze buren zijn, weet u welke club daar in ‘rare, haast onleesbare’ shirts speelt?
Omschrijving: Windrichting die ook het slot (D.) bepaalt.

De vorige bonscoach Marco van Basten selecteerde, vooral in het begin, belachelijk veel spelers voor Oranje. Hoeveel, en het zijn er veel, selecteerde hij er in totaal?
Omschrijving: Aan ’t eind werd de eerste betaald voetbalwedstrijd in Nederland gespeeld. Eén van de clubs in die ontmoeting had dat als toevoeging.

Met hoeveel punten won een niet SKNWK-er de eerste Tour poule?
Omschrijving: Een oplopende reeks van drie cijfers, beginnend met het aantal bellers met de radioman.


Ooit jonge Engelse beloften

Rekensom


Wilt u nu alle getallen die u gevonden hebt bij elkaar optellen.

Daar het oprichtingsjaar van SKNWK aftrekken.

Dan: Laat Ferdinand maar zitten, maar verhang ’t shirt van één van die nu bij de Spurs spelende maar en dat van ene Leighton … Drie van de shirts nummers doen niet mee.
Dan krijg je een 3 cijferig getal .
Omschrijving : De eerste 2 cijfers van dit aantal is gelijk aan het aantal spelers dat van Basten selecteerde hiervoor.

Het laatste cijfer is de uitkomst van de deling van dit cijfer door de som van de twee eerste cijfers.

Dit getal aftrekken van je totaal.

Dan heeft u het jaartal waarin ik u weer alle goeds toewens!

Prettige eindejaarsfeesten.
Jan de Jonge.