S.K.N.W.K. B1 – vv Oostkapelle B2(C) 10-1

Kijkend naar de stand, die ophangt in de kantine, krullen de mondhoeken omhoog. WE staan op één! Kanttekening is wel dat er ‘slechts’ één ronde is gespeeld en niet eens volledig. Kijkend naar diezelfde stand blijkt ook dat ‘we’ het tegen de nummer twee op moeten: VV Oostkapelle B2. Dus misschien is dit al een heuse krachtmeting…

In het ochtendgloren hebben Harmen (de F’jes) en Laurens Jan (de E’tjes) een potje gefloten en de ziek afgemelde Tim komt plots toch aangewaaid. Ook de andere midweekse zieken (Bryan en de gebr. Scherpenisse) zijn ‘gewoon’ van de partij: chapeau! Omdat Justin en Benjamin enkel komen toeschouwen hebben we een ‘selectie’ van zestien man. Het spelbeeld, de basisplaatsen en de speelminuten van de vorige wedstrijd in ogenschouw nemend komen de coaches tot de volgende opstelling: Harm’n op de kool, Joor en Kiel centraal achterin, Pas en Baas W op de bex, Yannick en Rem op de midmid, Tinus en Max op de half en voorin staan Kol en Djamil. Wissels zijn Mars, Brendan, Tim, Bryan en Lauw.

Omdat Hilbert wegens een akkefietje deels in het gips zit, is 1e-speler Snoop Robby Robb de assistent van scheids Martijn Ki(c)k (& Rush). Nog voor het eerste fluitsignaal zijn de coaches al te weten gekomen dat er vandaag ‘tres puntos’ gepakt moeten worden. Ooskappel is maar met 9 B’tjes gekomen en achterop komen er nog 3 C’tjes. Komt nog bij dat hun leider al rekening houd met een nederlaag. En meteen vanaf het fluitsignaal ziet hij dat zijn jongens flink onder druk worden gezet. De instelling van SKNWK is duidelijk: drukzetten, aanvallen, scoren en winnen. Al rap tikt Colin de 1-0 binnen. Vanaf vandaag in zijn bijnaam niet meer Kol, maar Gol (naar het Spaanse woord voor doelpunt). De boys van de B’s tikken lekker rond en duidelijk is dat ze alles voetballend op willen lossen. Hetgeen altijd het beste is, maar met de harde wind die waait is de lange bal ten strengste veboden.

Het voetballend oplossen leidt wel tot twee hachelijk momenten in de verdediging, maar uiteindelijk zijn de verdedigers en keeper beide keren alert genoeg. Hoewel SKNWK duidelijk beter is, wordt dat nog niet zichtbaar in statistieken. Maar dan begint de storm richting het Ooskappelse doel. Als die storm door de rust weer is gaan liggen, staat het 5-0 en niet 7-0 door goede reddingen van de ‘goalie’. Zo tikt hij het stiffie van Yannick én een schot van Tim beiden over de lat. Tim scoort voor rust nog wel (3-0) en ook Remco (2-0) en Brendan (5-0) vinden het net. Allemaal schoten van binnen de 16, steeds op aangeven van Djamil. Zelf krijgt hji de 4-0 op z’n conto, al is het een VVO-verdediger die de bal binnen glijdt.

De thee smaakt als champagne bij een 5-0 stand, maar toch zien de coaches een verbeterpuntje. Waar vaak het veld niet breed genoeg is of te lang, is het vandaag te kort. Ja echt, te kort. Doordat bij de tegenstander enige organisatie ontbreekt, zakt alles in elkaar. De afstand tussen voorsten en achtersten is op sommigen momenten maar 20 meter. Begrijpelijk, maar dit bemoeilijkt wel het vinden van een vrije man. Noodzaak dus voor de backs en één der middens om wat terughoudender te spelen…

Door wat wissels gedurende de eerste helft (en géén veranderingen tijdens de pauze) is de opstelling (in teletekst-stijl) als volgt: Maliepaard (niet 1e-keeper Erwin), Verton (zoon van Mevo 3-mastodant), Verschoor (ook wel eens genoemd naar een ‘candy-bar’), Scherpenisse (broer van Brendan), v.d. Cingel (broer van Yannick), de Reus (neef van één der coaches), Scherpenisse (broer van Kilian), v.d. Berge (zoon van SKNWK 2-nestor), Reijnen (zoon van SKNWK 4-goaltjesdief), Geurts (zoon van de gebruikelijke vlaggenist) en Van Stuyvenberg (zoon van de plaatselijke spierendokter). Op de bank zitten: v.d. Cingel (broer van Pascal), Duinhouwer (zoon van de plaatselijke veldwachter), Kik (géén broer van de fluitist) en Spitholt (broer van jeugdige senior Peter). Vlagger is: v.d. Ban (zoon van de plaatselijke kastelein),

In de rust zijn de VVO’ers duidelijk opgepept door hun leider, want de eerste minuten zijn duidelijk voor Oostkapelle. Spijtig genoeg geen ‘clean sheet’ voor Harmen, maar de 5-1 zorgt er wel voor dat ‘we’ weer gaan voetballen. De in de donkere maanden makkelijk scorende Gol brengt de 6-1 op het bord en is ook betrokken bij de 7-1 van Bryan. Deze laatste is als puntspits opgebloeid tot ideale kaatspartner en pikt nu een goaltje mee. In het laatste kwart(ier) van de wedstrijd komen alle wisselspelers er nog in. Tinus, die vorige week al doel trof, ramt de bal stijf in de kruising. Na deze 8-1 wil eigenlijk iedereen wel scoren, waardoor er minder (goed) wordt overgespeeld. Bovendien vallen er wat gaten op het middenveld en achter de verdediging, zodat Oostkapelle er een aantal keren gevaarlijk op los countert. Mars en Joor spijkeren de ruimtes op tijd dicht en tweemaal komt onze ‘kiep’ goed uit.

Het slot is weer voor SKNWK en met een schitterende lob zorgt Tim voor de 9-1. Het tiende Nieuwerkerkse doelpunt komt van de voet van Brendan, wat de (eind)stand op 10-1 brengt. Als er in het goede aanvalspel nog iets minder voor een eigen actie wordt gegaan, dan hadden er zomaar nog vijf doelpunten meer kunnen vallen. Een zevental spelers scoort vandaag en bijna net zoveel spelers niet. Maar daarom zijn die niet minder belangrijk. Een assist is een half doelpunt en een goede dieptepass al een kwart goal. En zo is een goede redding geen tegengoal. Een goede tackle en een goede interceptie voorkomen dat een goede redding nodig is, dus zijn daarom ook waardevol. Met andere woorden: we doen het met z’n allen… En dat deden ‘we’ het grootste gedeelte van de wedstrijd ook, vandaar ook deze terecht grote overwinning.

geschreven door: Maurits