49e editie Jan’s Column: Antwoorden voetbalquiz 2015

Logo Jan's column

De redactie heeft de 49e bijdrage in de rubriek Jan’s Column mogen ontvangen. Zoals we de laatste jaren gewend zijn van Jan had hij aan het eind van het jaar ook deze keer weer een heuse voetbalquiz. Deze keer de antwoorden op zijn vragen.

Uiteraard willen we Jan de Jonge weer hartelijk danken voor zijn bijdrage.

Antwoorden Voetbalquiz 2015

Over HawkEye, tulbanden, konten, Pickles, Herman Tekleab, aankomend talent etc.

Rimboegeluiden komen helaas nog steeds voor in stadions, maar voetbalclub Rimboe is zo genoemd, omdat na de laatste oorlog hun terrein eruit zag als een jungle, een rimboe.

Echte rimboe vind je in Congo, waar de spits van Waarde geboren is. Harm Zeinstra, Berend  Schootstra en Geert Arend Roorda zijn echte Friezen die bij Cambuur spelen.

Feyenoord speler Bart Nieuwkoop is op Tholen geboren. De afgebeelde voetballer is Khalid Boulahrouz, die speelde ooit ook voor Feyenoord. Als van Bronkhorst aangesproken wordt met: ‘Gio, fawaka?  betekent dit in goed Nederlands: Gio, alles goed? Wat wrang nu.

Een Marokkaanse naam heeft Hoessein Bouzambou, die speelde een tijdje zaalvoetbal bij Gelko Hasselt.

In Ghana staat de voetbalschool van Feyenoord.

Op 8 maart 2015 trilde het horloge van Pieter Vink bij de wedstrijd Feyenoord – NAC. Manu’s schot caralombeerde tussen lat, grond en lat en was niet helemaal over de doellijn. Het HawkEye systeem zag het. De door Lex Immers ingeschoten bal werd door Rouwelaar van achter de doellijn gehaald. Niemand zag dat, maar de HawkEye wel, doelpunt!

Een ander bijzonder doelpunt was dat van keeper Hansen van ADO Den Haag die via een hakballetje de gelijkmaker scoorde. Wie ook scoorde was de 50-jarige WIK speler Theo Wittenberg. Dirk Kuyt is met z’n 35 jaar nu de oudste speler in de eredivisie.

De dames van Waalwijk scoorden niet veel, maar kregen daarentegen 324 doelpunten om hun oren.

Over dames gesproken, de dame op de foto in m’n column over damesvoetbal is Janny de Valk.

De moeder van Wilco, die net als Chielinni ooit met een tulband de wedstrijd uit speelde. Wilco deed dat tegen SSV’65. Toen ik de bandage rond z’n hoofd had, met hulp van de verzorger van SSV’65, zei Wilco: ‘Lijk ik nu op John de Wolf?’ (deze had toen ook net met een tulband op gespeeld).

Toen Wilco stopte was het vrij logisch dat ik hem nu een echte tulband cadeau deed. Mede gezien het feit dat Wilco bij SKNWK rond eind november/ begin december met een ander hoofddeksel kon worden gesignaleerd, leek mij dit een gepast kadootje.

Eva Carneiro, fysiotherapeute en arts, werd door de later eveneens weggestuurde Mourinho, weggestuurd. Kevin Schiettekatte was de verzorger bij de wedstrijd de Schouwse selectie onder de 20. Kevin is inmiddels bachelor fysiotherapie.

Arts is de dochter van trainer Jos Wesdorp.

Messi, die op z’n 16-jarige leeftijd debuteerde in de Spaanse competitie, liep bij dokters toen hij groeihormonen moest slikken, omdat hij zo klein bleef ( 1.40).

Dick van der Toorn lapte Arjen Robben op voor het WK in Zuid-Afrika.

Hans Dekker is fysiotherapeut en Gijs Dekker is goed in kleiduiven schieten en is daarnaast  keeper.

Oud keeper van der Sar won met z’n van der Sar Foundation de mooie prijs.

Robbie Williams is de bekendste fan van Stoke-on-Trent. De club FC United of Manchester bestaat, opgericht door supporters van Man. United ,maar men speelt niet hoog. Op het zesde niveau van de Engelse competitie.

De Magpies horen bij New Castle United en de man met de lange naam (Srivaddhaprabba) is de eigenaar van het succesvolle Leicester City.

Phil en Gary Neville zijn in dienst bij Valencia sinds dec. ’15.  CF Valencia was ook de eerste Spaanse club, die Guus Hiddink trainde.

Guardiola, Enrique en Ancelotti trainden allen bij AS Roma.

Xavi wordt de Eritrese speler Herman Tekleab van Kozakken Boys genoemd.In een aangrijpende documentaire was te zien hoe gevluchte Eritrese jongemannen, waaronder Herman Tekleab, gingen voetballen.

Barcelona spelers worden toegejuicht, gezongen door hun supporters die ook wel Sol Culés genoemd worden. Wat letterlijk betekent: wij zijn konten. Deze naam is ontstaan doordat Barcelona in het verleden hun wedstrijden speelde in een stadion, dat met hoge muren omgeven was. Supporters die geen kaartje konden betalen gingen op die muren rondom het hoofdveld zitten. Zittend op die muren zagen mensen buiten het stadion vooral hun achterwerk/hun konten. Deze mensen noemden hen daarom “culés”(konten). Zo komt het dat Barca  supporters zich nog steeds Sol Culés noemen.

jans_column_maart_2016

Het voetbaltrio Demy de Zeeuw, Eljo Elia en Gregory v/d Wiel kleedt de wereld. Di Maria, Yolanthe en Tiësto zijn al gespot in hun merk BALR.

Als de bal, de Brazuca, op het WK in Brazilie voor een vrije trap werd neergelegd werd er verdwijnschuim gespoten.

Wim Kieft, die ook wat spoot als je het boek over hem leest, speelde bij Pisa.

En Marco Reus spoot met z’n Aston Martin Vanquist veel te hard weg en ook nog zonder rijbewijs. Totaal aan boetes: € 540.000.Hij speelt voor Borussia Dortmund en komt in  de hoofdstad van Rijnland Paltz FSV Mainz’05 dan ook tegen. Evenals Hannover 96 in de HDI Arena.

En in Wolfsburg , de VW stad, in de Volkswagen Arena, Vfl Wolfsburg.

Pickles was de hond, die de zoekgeraakte Jules Rimet beker in 1966 terugvond. Als beloning mocht hij na het feestmaal van het wereldkampioen geworden Engelse team alle borden schoonlikken en z’n baasje kreeg een jaar hondenvoer voor Pickles gratis en het vindersloon van 15.000 pond.

Een beker won Groede natuurlijk niet. Het werd tegen ASWH  uitgeschakeld, maar het was een happening zo’n wedstrijd te kunnen spelen. Omroep Zeeland deed er verslag van.

Bij omroep Schouwen Duiveland was er ook op zaterdag en zondagmiddag een sportprogramma van 1996 tot 2014. Omroep Zeeland deed ook verslag van de reis van Jong Ambon naar de Molukken deze zomer en daardoor begonnen ze later aan de competitie.

In België is AA Gent kampioen geworden en deze club doet het ‘in Europa’ook goed.

Net over de grens in Noord Frankrijk ligt Lille. De supporters van die club zijn Les Gones , de jongens.

De club van Gerwi Temmink Go Ahead moest zonder publiek spelen in Hongarije in de voorronde van de Europa League. De baggerschuit ( SKNWK4) stond ook 4de in december.

In de Dolfijnstraat woont ex jeugdtrainer Piet van der Male, wiens zoon wedstrijden biljart, die de kapoefeningen van Wiel Coerver geweldig vond. Iets verder woont Julian van Nieuwenhuize, die scoorde op 15 jarige leeftijd in het eerste van SKNWK en die afgelopen februari tegen ZSC, naast Yannick -ook zo’n talent – een dijk van een partij speelde als laatste man!

Jan de Jonge, Maart 2016