Vanavond, donderdag 28 september, start Thijs Rentier onderzoek trainingsmethoden met keepers selectie S.K.N.W.K.

Voor een onderzoek voor zijn afstudeerproject komt Thijs Rentier (tegenwoordig voetballend voor v.v. Goes 1, maar ooit begonnen bij de F-pupillen van S.K.N.W.K.) vanavond, donderdag 28 september 2017, naar ‘Het Springer’. Dit is in het kader van zijn opleiding Master sport- en prestatiepsychologie vanuit de Universiteit van Amsterdam. Hieraan werken namens S.K.N.W.K. de keepers van de selectie, Mike Bakker en Kenneth Boogerd mee.

Hierbij wat algemene informatie over het onderzoek. Inhoudelijk kan er op dit moment niet zoveel over worden gezegd, omdat het nog gissen is naar de uitkomsten. Als Thijs klaar is met z’n onderzoek kan hij wat meer zeggen over de effectiviteit van de trainingsmethoden.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om nieuwe trainingsmethoden voor keepers te testen. Deze trainingsmethoden zijn opgezet aan de hand van inzichten vanuit zowel bewegingswetenschappen als sportpsychologie. In deze trainingsmethoden wordt het vermogen van de keeper getraind om te voorspellen in welke richting de bal zal gaan als een speler op het punt staat te schieten. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij het stoppen van penalty’s. Het sneller en beter kunnen voorspellen van de richting van de bal, vergroot namelijk de kans op het stoppen van een penalty. De trainingsmethoden omvatten het fysiek trainen op penalty’s. We vergelijken de effectiviteit van een paar varianten van die training. Van elk van die trainingsvarianten wordt verwacht dat de keepers vaardigheid erdoor verbetert.

Het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit een aantal verschillende fases. Het is verspreid over vier trainingsdagen (ongeveer twee weken, uitgaande van 2 keer trainen per week). De eerste dag zullen er twee laptop-tests worden gedaan (15 minuten per test), zullen er een aantal vragenlijsten worden afgenomen (15 minuten), en zal er een training op het veld plaatsvinden van ongeveer 20 minuten. Vervolgens zullen er zelfstandig twee trainingen worden afgewerkt (20 minuten per training). De vierde dag zal er nog een training worden gedaan (20 minuten) en zal er na afloop nog een keer een laptop-test worden afgenomen (15 minuten). De trainingen worden afgewerkt in duo’s. Dat betekent dat er minimaal twee keepers per club zullen deelnemen aan het onderzoek.

Het lijkt een vrij intensief onderzoek door de vier trainingen en drie laptoptesten. We hebben daar bewust voor gekozen, omdat we verwachten meer effecten te vinden dan wanneer er slechts 1 training wordt afgewerkt.