Hartverwarmende (re)acties clubs: racisme moet de wereld uit

Bron: www.knvb.nl

De KNVB is trots op de spelers van het Nederlands elftal en hun uitgesproken reacties eerder deze week. Het is hartverwarmend om te zien dat de clubs in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie dit signaal eveneens willen uitdragen. De KNVB ziet dat ook in het amateurvoetbal spelers, trainers en clubs geschokt zijn over wat er gebeurd is in Den Bosch en in actie komen.

Sommigen kiezen ervoor het voorbeeld van de profclubs te volgen door een minuut niet te voetballen. Anderen gaan voor een handshake of vinden een andere verbindende vorm om te laten zien dat voetbal gaat om verbinding en er geen ruimte is voor racisme.

De KNVB juicht het toe dat iedereen zijn eigen vorm bedenkt en ondersteunt volledig de visie en noodzaak om gezamenlijk als voetbalwereld en samenleving tegen racisme en discriminatie op te staan. Deze initiatieven sterken ons ook in de gesprekken die we voeren met de politiek en onze maatschappelijke partners. Want alleen gezamenlijk kunnen we dit maatschappelijke probleem goed aanpakken. Racisme is walgelijk en hoort niet in het voetbal thuis. Racisme moet de wereld uit.

De KNVB wil voetbal dat mensen verbindt want voetbal is van iedereen. Daarom zijn we al enige tijd volop bezig met het thema discriminatie & racisme. Zie onderstaand overzicht.

Preventief

  • De KNVB is structureel in gesprek met diverse maatschappelijke belangengroepen, zoals Marokkaanse, Turkse en Surinaamse Nederlanders, die goed vertegenwoordigd zijn in het voetbal.
  • De KNVB werkt samen met de Alliantie Gelijkspelen aan acceptatie van LHBTI in het voetbal door bewustwording te creëren (workshops in BV en AV) en zichtbaarheid (regenboogbanden) rond coming out day en Pride Amsterdam.
  • De KNVB heeft campagne gevoerd (‘Zet een streep door discriminatie’). De afgelopen maanden is met diverse (maatschappelijke) belangengroepen gesproken over een nieuwe campagne tegen discriminatie en racisme.
  • De KNVB ondersteunt amateurclubs bij het sturen op verbinding en bij het omgaan met situaties van uitsluiting of discriminatie.
  • De KNVB heeft de eigen docenten bijgeschoold op het thema diversiteit, dat vervolgens aandacht krijgt tijdens de KNVB-opleidingen voor trainers en scheidsrechters
  • Sinds 2019 worden racistische incidenten op de amateurvelden apart geregistreerd. Hiermee vallen ze niet langer onder het algemene kopje ‘wanordelijkheden’. Zo kan er meer specifieke kennis op dit vlak wordt verzameld.
  • Profclubs (Eredivisie, Eerste/Tweede/Derde Divisie) moeten een anti-discriminatie en/of anti-racisme beleid opstellen om te voldoen aan licentievoorwaarden.
  • In het kader van de Richtlijn Bestrijding Verbaal Geweld is de verantwoordelijkheid voor spreekkoren bij de clubs neergelegd. Zij staan in contact met de supporters en dienen in samenwerking met hun supportersverenigingen duidelijkheid te scheppen omtrent de tolerantiegrenzen. Voorafgaand aan het seizoen zijn alle scheidsrechters, veiligheid- en supporterscoördinatoren geattendeerd over de procedures hiervoor.
  • Daarnaast is de KNVB aangesloten op de integrale aanpak vanuit de overheid op dit thema. De KNVB werkt nauw samen met het ministerie van J&V, ministerie van OCW en het ministerie van VWS.
De KNVB wil voetbal dat mensen verbindt want voetbal is van iedereen.

Repressief

  • Discriminatie en racisme worden met het tuchtrecht bestraft. Het straffen dient daarbij wel zorgvuldig te gebeuren. Bewijslast is nodig om te voorkomen dat onschuldigen de dupe worden of dat sancties succesvol kunnen worden aangevochten bij de rechter.
  • Bij incidenten in het amateurvoetbal voeren de achttien KNVB-verenigingsadviseurs gesprekken met verenigingen.
  • Sinds 2016 is er een aangescherpt protocol voor kwetsende spreekkoren. Na waarschuwingen kan de wedstrijd worden stilgelegd of definitief worden gestaakt. Clubs kunnen gezien hun verantwoordelijkheid voor hun supporters bij nalatigheid harder worden gestraft als er sprake is van verbaal geweld. Aanvullend kunnen individuen die zich schuldig maken aan groepsbelediging en/of discriminatie een stadionverbod krijgen van vijf jaar. Daarnaast kunnen clubs ook zelf de aanstichters corrigeren en/of aanpakken.

SPREEKKOREN IN HET VOETBALWat doet de KNVB tegen spreekkoren?

TUCHTRECHTELIJKE ORGANISATIEMeer informatie over het tuchtsysteem.

DIVERSITEIT IN HET VOETBALDe KNVB staat voor voetbal dat mensen trots maakt en voetbalplezier geeft: voetbal om van te houden, van en voor iedereen.