Schouwse verenigingen kunnen met hun kennis elkaar uit de brand helpen

Bron: www.pzc.nl

ZIERIKZEE – Van vliegvereniging tot computerclub en  buurtbusvereniging: als het aan de gemeente ligt, gaan ze meer samenwerken. Met SMWO als ‘verbinder’. ,,Bij verenigingen zit veel kennis. Ze kunnen elkaar helpen.”

Regelmatig komen er bij de Stichting Maatschappelijk Werk Oosterschelderegio (SMWO) vragen binnen van verenigingen. Voor ondersteuning of voor een training. ,,Maar tweehonderd verenigingen kun je niet met twee medewerkers bedienen”, zegt teamleider Jopie Koens. ,,Dat hoeft ook niet, vindt de gemeente. Want bij de verenigingen zélf zit veel kennis. Ze kunnen elkaar helpen. Er moet meer verbinding komen tussen die organisaties.”

Dat zou bijvoorbeeld kunnen door te kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen, zegt Koens. ,,Als we naar verenigingen gaan, vragen we niet alleen wat er nodig is maar ook wat ze te bieden hebben.” Zoals een penningmeester van de ene club die bijspringt bij een andere, legt Koens uit.

Arnold Schietekatte snapt die denkwijze wel, maar de voorzitter van voetbalvereniging SKNWK uit Nieuwerkerk heeft ook zijn twijfels. ,,Het is al lastig om voor sommige posities vrijwilligers te vinden. Zeker op bestuurlijk vlak. Om die mensen ook nog zover te krijgen dat ze voor andere clubs iets willen gaan doen…Ik zet er mijn vraagtekens bij. Dat is puur ingegeven door ervaring.”

Geen succes

Voorzitter van de Burghse Schoole, secretaris van de vereniging musea Schouwen-Duiveland (VMSD) én secretaris bij de seniorenbond: Henk van der Veer is zo’n duizendpoot met meerdere functies. ,,Dus op zich werkt die gedachte van uitwisselen wel”, zegt hij lachend. Toch herinnert hij zich ook een probeersel van de VMSD, waarbij geprobeerd werd om mensen uit het ene museum te betrekken bij het andere. ,,Maar dat was geen succes”, zegt Van der Veer. ,,Iemand uit Bruinisse gaat niet zomaar naar Burgh-Haamstede.”

Maar verbinden kan ook op een andere manier, zegt Koens. Ze noemt het voorbeeld van een AVG-cursus. Die zou dan niet aan één vereniging, maar eilandbreed aangeboden moeten worden. ,,Schouwen is zó versnipperd dat het lastig is om zoiets voor kleine verenigingen te organiseren. Wat maakt dan eigenlijk uit dat er tien man van een andere club bij zo’n cursus zit?” Op een nieuwe website, die SMWO begin volgend jaar lanceert, krijgen verenigingen de kans om zulke cursussen aan te kondigen en open te stellen voor anderen.

Kaarten

Niet alleen verenigingen en clubs hebben vrijwilligers waar SMWO ‘iets’ mee wil. Ook in de zorg liggen voor de welzijnsorganisatie kansen. Een nieuw idee lijkt succesvol, zegt Koens: ,,We proberen zorgvragers aan elkaar te koppelen. Stel: iemand is eenzaam en vindt het leuk om te kaarten. Dan kunnen we er een vrijwilliger naartoe sturen. Maar als er nog iemand is met een vergelijkbare vraag, kunnen we ze met elkaar in contact brengen. En dat lukt soms. Mensen zijn daar blij mee. Ook dan zijn we een verbinder.”

Kees Stoutjesdijk, Banus Neele, Huib de Vlak en rechts Jan Stins(blauwe jas) helpen elke vrijdagmiddag bij SKNWK in Nieuwerkerk. © Marieke Mandemaker