KNVB scherpt nacompetities aan: minder vrijbrieven, meer dubbele finales

Bron: www.pzc.nl

VLISSINGEN – De nacompetities in de laagste klassen van het Zeeuwse zaterdag- en zondagvoetbal zijn voor dit seizoen aangepast in vergelijking met afgelopen seizoen. Dat blijkt uit de update die de voetbalbond KNVB deze week publiceerde.

De belangrijkste conclusies zijn dat er minder teams vrijgesteld worden in de eerste rondes en dat er meer dubbele finales worden gespeeld. Deze maatregelen hebben vooral betrekking op de derde, vierde en vijfde klassen in het Zeeuwse amateurvoetbal.

De nacompetities worden elk seizoen gespeeld door clubs die geen kampioen zijn geworden en wel een periodetitel hebben (zij spelen voor promotie) en door clubs die net boven de degradatiestreep zijn geëindigd op een zogenaamde herkansingsplaats (om de degradatie te voorkomen). Hieronder de wijzigingen op een rij.

Zaterdagvoetbal

Derde klasse: de nummers 12 en 13 moeten net als vorig seizoen degradatie zien te voorkomen via de nacompetitie. Vorig seizoen was de nummer 12 echter vrijgesteld in de eerste ronde; dit seizoen niet.

Vierde klasse: de hoogst eindigende periodekampioenen zijn vrij gesteld in de eerste ronde. In de tweede ronde (de beslissende) worden dubbele wedstrijden gespeeld, dus een thuis- en uitwedstrijd. Afgelopen seizoen was dat één wedstrijd op neutraal terrein.

Zondagvoetbal

Derde klasse: in tegenstelling tot in het zaterdagvoetbal is de nummer 12 wel vrijgesteld in de eerste van de competitie voor lijfsbehoud.

Vierde klasse: de hoogst eindigende periodekampioenen zijn vrij gesteld in de eerste ronde. In de tweede en derde ronde worden enkele wedstrijden gespeeld.

Vijfde klasse: In tegenstelling tot vorig seizoen zijn de hoogst eindigende periodekampioenen nu niet vrijgesteld in de eerste ronde. Bovendien wordt er in slechts één ronde gespeeld (vorig seizoen in twee) en worden die wedstrijden in een thuis- en uitvariant afgewerkt (vorig seizoen één duel op neutraal terrein).