Groen licht voor versoepelingen vanaf 1 juli, middelbare scholen na de zomer weer helemaal open

Bron: www.pzc.nl

Het kabinet lijkt de geplande versoepeling van de corona-maatregelen vanaf 1 juli door te kunnen laten gaan. Na de zomervakantie gaan middelbare scholen weer helemaal open. Dat zeggen Haagse bronnen.

Het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert, kwam vandaag weer bijeen voor overleg. Volgens ingewijden staan de seinen op groen voor verdere versoepeling. Het kabinet besluit hier woensdag nog wel officieel over, maar volgt doorgaans het advies van het OMT.

Ook voor scholieren heeft het kabinet goed nieuws in petto, meldt de NOS. Zo kunnen middelbare scholen na de zomervakantie weer helemaal open. Nu nog zijn scholen deels open sinds 2 juni. Leerlingen moeten onderling 1,5 meter afstand houden, maar die regel wordt losgelaten. Scholieren hoeven zich daar straks onderling niet meer aan te houden, alleen tot de docenten moeten ze afstand in acht blijven nemen. Op die manier kunnen klaslokalen weer ten volle worden gebruikt, is het idee.

Uit een peiling van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) blijkt dat bijna 70 procent van de scholieren zelf na de zomervakantie weer helemaal naar school wil. Zij hadden zorgen over hun leerprestaties en sociale contacten als de scholen dicht zouden blijven. Ook gaven veel leerlingen aan dat ze onderling van de 1,5 meter afstand af willen. Bijna 60 procent van de leerlingen denkt wel een leerachterstand te hebben opgelopen.

Uitvaarten

Verder mag vanaf 1 juli het aantal gasten in de horeca verhoogd worden naar 100. Ook het aantal mensen dat bij uitvaarten, huwelijksvoltrekkingen, religieuze en levensbeschouwelijke bijeenkomsten mag zijn, kan vanaf 1 juli verhoogd van 30 naar 100 personen. Wel moet nog steeds de 1,5 meter afstand tot elkaar worden gehouden.