Tips en voorbeelden voor openen sportkantines op 1 juli

Bron: www.knvb.nl

Vanaf 1 juli mogen sportverenigingen hun kantines en terrassen weer openen. Hierbij geldt nog steeds dat de 1,5 meter maatregel van toepassing is. Hoe kun je als vereniging op een slimme en verantwoorde manier jouw kantine en terras openen? We zetten een aantal tips en voorbeelden op een rij.

Voor de openstelling van sportkantines en terrassen dienen verenigingen zich te baseren op de richtlijnen in het Protocol Heropening Horeca. Op lokaal of regionaal niveau kunnen aanvullend afspraken worden gemaakt over het gebruik van sport- en verenigingskantines. Neem contact op met je gemeente om er zeker van te zijn dat de kantine open kan op de manier zoals de vereniging deze voor ogen heeft.

Protocol Heropening HorecaPROTOCOL HEROPENING HORECABekijk hier het Protocol Heropening Horeca.

Het openstellen van de kantines en terrassen vergt een flinke inspanning van zowel de vrijwilligers als de leden van de vereniging. Het is daarom belangrijk dat alle richtlijnen uit het KHN protocol duidelijk zijn. Je kunt vrijwilligers die in sportkantines werkzaam zijn alvast goed instrueren over de inhoud van dit protocol. Publiceer daarnaast zoveel mogelijk informatie over de geldende richtlijnen via de eigen clubkanalen, zoals de website, clubapp en social media. Zorg verder voor onder meer looplijnen in de kantine, hang de geldende hygiëneregels op bij de ingang van de kantine en zorg dat handen wassen/desinfecteren bij de ingang geregeld is. NOC*NSF heeft een checklist gemaakt die helpt om de juiste stappen te zetten.

Tips

Onderstaande tips kunnen helpen bij het soepel laten verlopen van de opening van sportkantines.

  • Kijk naar de mogelijkheid om het terras te vergroten, als hiermee voldoende loopruimte blijft.
  • Creëer geen zitplekken aan de bar, op deze manier kan er beter afstand worden gehouden tot barmedewerkers en leden die iets willen bestellen.
  • Bekijk de mogelijkheid voor een plexiglas scherm boven de bar en/of voor de kassa.
  • Stimuleer leden om alleen met pin (en contactloos) te betalen.
  • Zet prijslijsten neer op de tafels in de kantine en op het terras of hang deze op.

‘Social distance bar’

Een aantal voetbalverenigingen heeft zich de afgelopen weken al goed voorbereid op het moment dat de kantine weer open mag. Zo introduceerde Leeuwarder Zwaluwen de zogenaamde ‘social distance bar’. Wanneer iemand te dichtbij gaat staan, springt er een lampje op rood. Als je een stapje terug doet, wordt het weer groen. Twee sensoren, zelf in te stellen, meten de afstand waarbinnen het licht op rood schiet. Op deze manier voorkom je als vereniging dat mensen te dicht bij elkaar gaan staan.

Leeuwarder ZwaluwenLEEUWARDER ZWALUWENLees hier het artikel over de social distance bar van Leeuwarder Zwaluwen.

Het Brabantse Excellent toonde zich nog creatiever en ging samenwerken met dorpskroeg La Marmotte. Omdat La Marmotte de kantine van Excellent huurt, mag de club gebruik maken van de diploma’s en de vergunningen van het café en kon de kantine al in juni open.

Bovenstaande voorbeelden zijn niet voor iedere vereniging haalbaar, maar door creatief te zijn en in mogelijkheden te denken is er een hoop mogelijk. Bedenk met elkaar wat jouw vereniging kan doen om de kantine en eventueel het terras op een veilige manier te openen volgens de richtlijnen van NOC*NSF.

VerenigingsondersteuningVERENIGINGSONDERSTEUNINGVerenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.