In gesprek met Wilco de Valk van SKNWK

Bron: www.voetbaljournaal.com

 NIEUWERKERK – Met seizoenen aan ervaring op hoog amateurniveau bij v.v. Kloetinge en HSV Hoek keerde Wilco de Valk (45) in 2006 terug bij ‘oude liefde’ SKNWK in zijn woonplaats Nieuwerkerk. Hij speelde er eerst jarenlang in de hoofdmacht, alvorens een stap terug te doen. Momenteel is hij actief in het tweede elftal als ‘mentor’ van de jonge spelersgroep. En rol die prima bevalt.

“Tuurlijk is dat mooi! Die jonge gasten zijn gretig en nog leergierig. Er zijn er een aantal doorgekomen van de JO19 en misschien dat er op termijn wel jongens kunnen doorstromen naar het eerste. Als ik daar dan met mijn coaching en ervaring een bepaalde bijdrage aan kan leveren, dan doe ik dat uiteraard graag. Ik speelde eerste in ons derde elftal, maar miste toch wat meer het prestatieve. Dus ben ik toch weer in het tweede gaan spelen, want dat gaf me net wat meer uitdaging en dat is voor de sportman die ik toch nog altijd wel ben een stukje leuker.”

Al heeft het tweede elftal ten opzichte van vorig jaar wel een bewust stapje teruggedaan en komt nu uit in de Reserve 4e Klasse. “In de derde klasse was het toch voor veel jongens wat te zwaar. En als je dan ziet dat spelers op hun tippen moeten lopen en we er steeds met grote cijfers af gingen, dan ebt de motivatie weg. En aangezien we jongens juist niet willen doen afhaken hebben we als club bewust voor een stapje lager gekozen. Nu doen we aardig mee en dan zie je dat de motivatie ook groter is. En elke club wil zo lang mogelijk de leden binden, dus ik denk dat we de juiste keuze hebben gemaakt door dit te doen.”

De Valk, in het dagelijks leven basisschoolleraar bij een Groep-8, spreekt duidelijk over ‘we’ als hij praat over SKNWK, want hij kent de club als zijn broekzak en is er meer dan speler alleen. Hij doorliep er bovendien alle elftallen vanaf de F-jes tot hij op zijn 24e koos voor v.v. Kloetinge. “Ik vond altijd van mezelf dat ik alleen maar hard kon rennen en af en toe op de goede plek staan. Maar stroopte wel altijd de mouwen op. Want met karakter kan je ook heel veel bereiken, als je maar wilt en er wat voor over hebt. Daardoor heb ik het zo lang volgehouden en heb ik heel veel mooie momenten beleefd én bovenal heel veel geleerd. Mentaliteit vind ik ook altijd belangrijker dan talent. Want ik voetbal liever met jongens die minder talent hebben, maar er wel alles aan doen. Dat geeft mij veel meer voldoening.”

Die boodschap geeft hij ook als jeugdtrainer mee aan zijn spelers en vertelt hij regelmatig ook aan zijn jonge teamgenoten van het tweede elftal. “Je krijgt vaak niks cadeau en zult er zelf hard voor moeten werken om wat te bereiken. En bovendien is het vooral ook zaak om mét elkaar ervoor te zorgen dat alles binnen de club draaiende blijft. Daarom probeer ik me op meerdere vlakken in te zetten en te helpen waar ik kan”, zegt de routinier die ook als wedstrijdsecretaris nog een belangrijke rol vervult.

Met voetballen blijft hij nog wel even doorgaan, al baalt hij dat het nu door corona stilligt en hij zijn wekelijkse activiteit moet missen. “Want ik ben geen hardloper of iemand die nu voor zichzelf traint. Dat is nu aan die jonge mannen he. Soms denk ik er wel eens aan om te stoppen, als het hoofd weer eens meer denkt te kunnen dan het lijf laat zien. Al is dat weer snel weg, want zelf voetballen blijft toch nog altijd het mooiste wat er is.”

Klik hier voor meer informatie over SKNWK
Klik hier voor meer artikelen over SKNWK