53 elftallen maken horizontale overstap

Bron: www._knvb.nl

Amateurvoetbalverenigingen konden tot 30 september bij de KNVB een verzoek indienen om horizontaal over te stappen van de zaterdag als speeldag naar de zondag of andersom. 53 verenigingen die met het eerste elftal mannen senioren uitkomen in de Eerste Klasse of lager, hebben aangegeven gebruik te willen maken van de mogelijkheid om per seizoen 2022/’23 te wisselen van speeldag.

Al deze elftallen spelen nu op zondag en kiezen ervoor om te verhuizen naar zaterdag. Van de 53 verenigingen behoren er dertig tot het district West II. Verder maken tien verenigingen uit district Noord en acht verenigingen uit district West I de overstap.

EEN OVERZICHT VAN VERENIGINGEN DIE OVERSTAPPENKlik hier.

Gevolgen voor huidig seizoen

Voor de Tweede Klasse en lager verandert er dit seizoen niets. De elftallen die aan het einde van het huidige seizoen overstappen, strijden gewoon mee om het kampioenschap en bij het winnen van een periodetitel volgt deelname aan de nacompetitie. Ook degradatie behoort tot de mogelijkheden. Het niveau dat aan het einde van het seizoen wordt bereikt, wordt meegenomen naar de nieuwe speeldag in het seizoen 2022/’23.

Voor de elftallen die uitkomen in de Eerste Klasse en de overstap maken, gelden wel enkele beperkingen. Deze elftallen zijn bij een kampioenschap uitgesloten van promotie naar de Hoofdklasse en zijn tevens uitgesloten van deelname aan de nacompetitie tussen de Hoofd- en Eerste Klasse. Degradatie naar de Tweede Klasse en deelname aan de nacompetitie tussen Eerste en Tweede Klasse is wel mogelijk.

BESLUITEN PROMOTIE EN DEGRADATIE VELDKlik hier.

Gevolgen voor seizoen 2022/’23

Gezien de overstap van 53 elftallen die nu nog op zondag uitkomen en de overstap naar het zaterdagvoetbal maken, neemt het aantal elftallen dat op zaterdag uitkomt toe en op zondag af. Met name in district West II zal deze verandering merkbaar zijn. Aan de hand van de nieuwe aantallen wordt in de komende periode bekeken uit hoeveel poules per klasse en speeldagen de competitie het volgend seizoen zal bestaan.

Hierbij wordt uitgegaan van poules die uit minimaal twaalf en maximaal zestien teams bestaan en waarbij het aantal teams gelijkmatig over het aantal poules wordt verdeeld. Zodra de veranderingen op hoofdlijnen in beeld zijn gebracht, komen we hierop terug. Daar waar de impact groot is, gaan we met de verenigingen in overleg. De exacte aantallen per speeldag en klasse weten we uiteraard pas na afloop van de huidige (na-)competitie.

HORIZONTAAL OVERSTAPPEN VAN SPEELDAGLees verder.

COLUMN JAN DIRK VAN DER ZEE: HET BESMETTE WOORDLees de column van Jan Dirk van der Zee over dit onderwerp.

Geef als eerste een reactie op "53 elftallen maken horizontale overstap"

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.


*


*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.