Tijdelijke regeling voor inschrijven minderjarige Oekraïense vluchtelingen

Bron: www.knvb.nl

Vanwege de oorlog in Oekraïne ontvluchten veel mensen het land. Net als veel andere Europese landen vangt ook Nederland Oekraïense vluchtelingen op. Voor minderjarigen die in clubverband willen voetballen in ons land heeft de FIFA heeft een tijdelijke regeling (tot en met 7 april aanstaande) in het leven geroepen, waardoor de KNVB vluchtelingen uit Oekraïne buiten de dispensatieperiode toch mag aanmelden.

Voor deze regeling geldt wel dat de spelers moeten voldoen aan een van de uitzonderingen die de FIFA stelt om minderjarige spelers aan te mogen melden.

Meer informatie over nationale overschrijvingen vind je op de website van de KNVB. Hier wordt uitgebreid ingegaan op het internationaal overschrijven van minderjarige spelers. In deze uitleg is ook de regeling van de FIFA opgenomen. Dit is de handleiding voor de FIFA minor applicatie, waar per uitzonderingsmogelijkheid aangegeven staat welke documenten er nodig zijn om een internationale overschrijving of een eerste registratie van een minderjarige speler in gang te zetten.

De volgende uitzonderingen zijn van toepassing op de aanmelding van een minderjarige speler uit Oekraïne.

Asielzoeker/beschermd persoon:

Voor een speler die verhuist met zijn beide ouders, zijn de volgende documenten nodig:

  • Kopie van de verblijfsvergunning of vreemdelingen-ID van de speler (voor- en achterkant). Of een officieel bewijs dat de speler/ouders zijn toegelaten tot een asielprocedure, samen met een kopie van hun tijdelijke verblijfsvergunning. Dit kan ook het ‘Beschikkingsdocument’ zijn die door de Immigratie- en Naturalisatiedienst is afgegeven.
  • Kopie van de verblijfsvergunning of vreemdelingen-ID van beide ouders (voor- en achterkant). Of een officieel bewijs dat de speler/ouders zijn toegelaten tot een asielprocedure, samen met een kopie van hun tijdelijke verblijfsvergunning. Dit kan ook het ‘Beschikkingsdocument’ zijn die door de Immigratie- en Naturalisatiedienst is afgegeven.
  • Bewijs van verblijf (uitdraai van de gemeente, verklaring van de COA of een kopie van een rekening van een nutsbedrijf; de naam van de familie, het adres en een datum niet ouder dan een half jaar opstaan dienen op het document vermeld te staan).
  • Verklaring van de speler of hij/zij eerder heeft gevoetbald en zo ja, of dit dan als amateur of professioneel was bij zijn/haar laatste club.

Voor een speler die verhuist zonder ouders: (deze uitzondering moet eerst goedgekeurd worden door de FIFA)

  • Kopie van de verblijfsvergunning of vreemdelingen-ID van de speler (voor- en achterkant). Of een officieel bewijs dat de speler/ouders zijn toegelaten tot een asielprocedure, samen met een kopie van hun tijdelijke verblijfsvergunning. Dit kan ook het ‘Beschikkingsdocument’ zijn die door de Immigratie- en Naturalisatiedienst is afgegeven.
  • Bewijs van voogdijschap (document waarin staat wie er nu verantwoordelijk is voor de speler en waar hij/zij verblijft).
  • Toestemming van voogd dat de speler bij de vereniging mag spelen.
  • Situatie en verblijfplaats ouders (hoeft geen officieel document te zijn. Kan een korte uitleg zijn waar de ouders zich ongeveer bevinden).
  • Verklaring van de speler of hij/zij eerder heeft gevoetbald en zo ja, of dit als amateur of professional was bij zijn/haar laatste club.

Als de overschrijving eerst moet worden goedgekeurd door de FIFA, moeten alle documenten in één van de FIFA-talen aangeleverd worden (Spaans, Frans, Engels of Duits). Als het originele document in het Nederlands is, mag er ook zelf een vertaling worden gemaakt (bijvoorbeeld via Google Translate). Wij sturen dan het origineel en de vertaling naar de FIFA.