Vijf gouden tips voor nieuwe wedstrijdsecretarissen

Bron: www.knvb.nl

Wekelijks zijn vele duizenden wedstrijdsecretarissen actief bij hun vereniging. Maar aan het begin van het seizoen zijn er ook weer veel nieuwe vrijwilligers die bij hun club aan de slag gaan als wedstrijdsecretaris. Een aantal ervaren wedstrijdsecretarissen delen hun vijf gouden tips dan ook graag met hun nieuwe collega’s.

Tip 1: Ken de mensen met wie je samenwerkt

Zorg ervoor dat je de mensen kent met wie je samenwerkt: binnen je club, maar ook bij collega-clubs in de regio. Dat werkt altijd prettiger en beter. Stel je aan het begin van het seizoen voor. Wie je bent, hoe je te bereiken bent en wat je doet. Geef hierbij ook duidelijk de werkafspraken aan. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een standaard mail naar alle leiders/coördinatoren. Of je organiseert aan het begin van het seizoen een aftrapbijeenkomst binnen de club. Ook wekelijks een mailtje naar de coördinatoren/leiders over de stand van zaken met daarbij diverse regels en bepaling (bijv. invallersbepaling, vastgespeeld, bekerbesluiten) werkt veelal verhelderend. Deze regels en bepaling zijn terug te vinden op KNVB Assist Wedstrijdsecretarissen.

Tip 2: Loop regelmatig langs de velden

Loop daarnaast als wedstrijdsecretaris regelmatig langs de velden en kijk wat goed gaat en wat beter kan. Er is meer begrip voor je als je zelf zaken gezien hebt die niet goed gaan.

Loop regelmatig langs te velden om een beeld te krijgen van de praktijk.

Tip 3: Verdiep je in Sportlink

Het is handig om kennis van Sportlink te hebben. Volg bijvoorbeeld online workshops, webinars en lees de online info. Zorg ervoor dat in Sportlink jouw gegevens up-to-date zijn, zodat andere verenigingen je makkelijk kunnen bereiken. Sportlink heeft ook een pagina gemaakt met handige informatie voor de wedstrijdsecretaris.

Tip 4: Laat wedstrijden niet te snel verplaatsen

Leiders moeten en kunnen spelers lenen van andere teams. Wees streng naar leiders en trainers wat betreft het niet door laten gaan van wedstrijden. Uit ervaring wete we dat er (te) snel een beroep op de wedstrijdsecretaris wordt gedaan. Leiders willen bijvoorbeeld niet de moeite doen leenspelers te vinden uit andere teams. Leg dit voor het begin van het seizoen bij de coördinatoren neer. Zij moeten communiceren aan de leiders dat deze zelf verantwoordelijk zijn voor het vullen van hun team met leenspelers. Kijk daarbij goed naar categorie A en B wanneer wedstrijden afgelast moeten worden vanwege het weer. Naast het weer zijn de schoolvakanties doorgaans hectisch qua wijzigingen. Communiceer deze speelweekenden tijdig met de coördinatoren/leiders, zodat zij op tijd met de inventarisatie kunnen starten. Daarnaast kun je wedstrijden van teams die spelers van elkaar kunnen lenen achter elkaar inplannen, wat het lenen kan vergemakkelijken.

Tip 5: Zorg voor duidelijke werkafspraken

Maak duidelijke werkafspraken met coördinatoren, teams en/of leiders. De wedstrijdsecretaris is voor de KNVB de enige contactpersoon namens de club voor wedstrijdgerelateerde zaken. Maar het is wel handig als coördinatoren, teams en/of leiders weten wat er kan en mag. Wijs hen daarom op KNVB Assist Wedstrijdsecretarissen, daar vinden zij (net als jij overigens) alle informatie over wedstrijdgerelateerde zaken.

KNVB ASSIST WEDSTRIJDSECRETARISSENKNVB Assist Wedstrijdsecretarissen is hét kennisplatform voor wedstrijdsecretarissen.