Nu valt het een keer goed voor ZSC’62

Het moest natuurlijk een keer de kant van ZSC’62 op vallen, maar een zwaluw maakt ook nog geen zomer.

Niettemin boekte de Scharendijkenaren, met SKNWK ‘goed’ voor het minste aantal punten, zaterdag een hele fijne overwinning voor het moraal. Dat deed de ploeg van interim-coach Edwin Kriens ten koste van De Jonge Spartaan, de nummer drie van de derde klasse B en met de oud-Bruse Boys-spelers Johan Vroegindeweij en Julian Nieuwland in de basis, dat ZSC’62 op 8 oktober 2022 met 7-2 een flinke oorwassing gaf. In die zin was er dus met de 1-0-zege van zaterdag in Scharendijke een mooie revanche op een ploeg die derde plaats onwaardig acteerde.

Daar had ZSC’62 vanzelfsprekend geen boodschap aan. Nadat de drie voorgaande wedstrijden (DVV’09, MOC’17 en Kogelvangers) steeds met een goal verschil verloren werden en vaak pas in de slotfase, viel het kwartje deze keer de goede kant op voor ZSC’62. Geloof het of niet, na de 7-2 in Middelharnis verloor ZSC’62 eveneens drie keer met een doelpunt marge. Het is één van de weinige keren dat ZSC’62, samen met de eerste helft in Nieuwerkerk tegen ‘lotgenoot’ SKNWK, in het seizoen 2022/2023 weggespeeld werd.

Voor ‘niet weggespeeld worden’ krijg je geen punten en derhalve is de huidige plek op de ranglijst gerechtvaardigd. Kriens: “Defensief staat het nu goed, maar we creëren veel te weinig”. Om te stijgen op de ranglijst (lees: een plaats in de nacompetitie voor lijfsbehoud bereiken) moeten er gewoonweg gescoord gaan worden. Dat is momenteel de achilleshiel van de ploeg van Kriens, zeker na het tegen De Jonge Spartaan geblesseerd uitvallen van Robin Provoost. Met Berné Akkermans en Nicky van der Velden al aan de zijlijn is de Scharendijkse aanvalslinie behoorlijk ontmanteld.

Dit bleek ook wel tegen De Jonge Spartaan in een wedstrijd die maar moeilijk boeide. Kriens: “Het was allebei slordig en van beide kanten matig”. Vroegindeweij”: “Het was slecht en hebben niks gecreëerd. De instelling bij de meesten was slecht. In de eerste helft hadden we meer overwicht zonder echte kansen. Een bal via de onderkant lat eruit maar meer ook niet”.

ZSC’62 kon daar pas in de tweede helft iets tegenover zetten. Twee minuten na rust had Mike de Voogd een vrije schietkans maar deed er voor zijn kunnen te weinig mee. Pas diep in de tweede helft zat het ZSC’62 helemaal mee: een goal in de 87e minuut door Jesper Kriens die de doelman van De Jonge Spartaan volledig verkeerd inschatte waardoor de bal in de korte hoek verdween: 1-0.

Voor de enige treffer (van zijn zoon) had Kriens zich nog niet neergelegd bij een gelijkspel. “Zij hadden misschien wat meer balbezit en wij meer beleving en strijd. Met onze intensiteit hebben we verdiend gewonnen.” De Renesser coach hoopt dat dat de komende tijd nog vaker gaat gebeuren. “Je ziet vaak dat de onderste ploegen in de laatste periode punten gaan pakken omdat het water ze aan de lippen staat. Dan geven ze extra gas en zijn ze gemotiveerd.” Echter, ZSC’62 is niet de enige ploeg waarbij de nood hoog is.