‘Gerwi neemt op 65-jarige leeftijd afscheid van het voetbal’

Bron: www.pzc.nl

Voor de gemiddelde voetballer ligt zijn of haar voetbalpensioen ver voor de officiële pensioenleeftijd. Uitzondering op deze regel is Gerwi Temmink, speler van SKNWK 3. Na liefst 57 jaar gevoetbald te hebben, nam de Overijsselaar zaterdag op 65-jarige leeftijd afscheid van zijn geliefde sport. De in 1957 geboren Temmink, fractievoorzitter van GroenLinks Zeeland én statenlid, werd toepasselijk in de 57ste minuut uit het veld gehaald met een publiekswissel.

Bas Dingenouts 15-05-23, 17:39

Dat was vast een heel speciale dag voor je?

,,Nou, dat kun je wel zeggen ja! Het was een dag die ik werkelijk nooit meer zal vergeten. Om te beginnen waren er verschillende videoboodschappen voor me ingesproken. Onder andere Jay Idzes, speler van Go Ahead Eagles, had mooie woorden voor me. Ik ben al mijn hele leven supporter van de Eagles, dus dat vond ik natuurlijk best speciaal. Verder stonden er zeker wel 50 mensen te kijken, waar ze normaal op de vingers van twee handen te tellen zijn. Ook hebben we het nog gezellig gehad in de kantine, er was een etentje en een quiz. Werkelijk een topdag.”

En in de 57e minuut een publiekswissel dus, na 57 jaar voetbal. Al die jaren bij SKNWK gespeeld?

,,Ik ben geboren in Overijssel en daar ook begonnen met voetbal bij Sportclub Wesepe. Op mijn zeventiende heb ik daar mijn debuut in het eerste elftal gemaakt. Door de crisis van begin jaren 80 ben ik vervolgens richting Rotterdam verhuisd. Daar heb ik jaren gespeeld voor Rijnmond Hoogvliet Sport, voornamelijk in het derde en vierde elftal. Na weer een verhuizing ben ik in Nieuwerkerk beland en heb daar de afgelopen 25 jaar voor SKNWK gevoetbald. Ik vind het geweldig dat ik zo lang heb kunnen voetballen, want eerlijk gezegd kon ik er niet zoveel van, haha. Ik heb mijn teamgenoten hier dan ook gisteren met een knipoog voor bedankt.”

De laatste wedstrijd winnend af kunnen sluiten eigenlijk?

,,Helaas niet, maar de uitslag was hartstikke mooi voor een laatste wedstrijd: 5-5. En, ik heb mijn tweede doelpunt in 25 jaar tijd gemaakt! We kregen een penalty en uiteraard mocht ik deze nemen. Ik ben dus bepaald niet gewend aan het maken van doelpunten, maar gelukkig schoof ik de bal netjes in de hoek. Ooit, alweer zo’n 15 jaar geleden, heb ik uit bij DFS (een voorloper van FC de Westhoek) een doelpunt gemaakt. Het mocht dus wel weer eens, haha. Ik wil trouwens onze tegenstander, WHS 4, nog even bedanken voor het mooie applaus dat ik ook van hen heb mogen ontvangen.”

Tot slot, heb je nog een gouden tip voor de lezers die ook tot hun 65ste willen voetballen?

,,Het makkelijkste, maar ook belangrijkste advies is gezond leven. En dat hoef je echt niet te doen door allerlei diëten te volgen, maar doe alles met mate. Daarnaast heb ik iedere week trouw de trainingen gevolgd en ben zo dus lekker in beweging gebleven. Ook na mijn voetbalpensioen blijf ik zeker naar de club komen, hoor. Het lijkt me bijvoorbeeld leuk om af en toe eens een wedstrijdje te fluiten. Ik vind het ontzettend belangrijk om actief te blijven in het verenigingsleven, want van alleen maar thuis zitten word je ook niet fitter.”

Gerwi Temmink, speler van SKNWK 3, neemt op 65-jarige leeftijd afscheid van het voetbal © Steven Neele