Tikkie Terug Deel 592 – 15 jaar geleden is korfbaltak gestopt bij S.K.N.W.K. (april 2008)

Logo Tikkie Terug

Onze clubnaam, S.K.N.W.K., betekent Sport Kombinatie NieuWerKerk. De eerste K van Kombinatie (Combinatie 😉 ) was o.a. vanwege het feit dat we naast de voetbalafdeling ook heel lang een korfbaltak hebben gehad. Inmiddels is het al weer 15 jaar geleden dat onze korfbaltak stopte. Een mooie gelegenheid voor een nieuwe editie van Tikkie Terug, deel 592, met een terugblik naar 2008.

Op de website stond toen o.a. het volgende:

Twee dames nemen afscheid bij korfbal S.K.N.W.K.

Gisteren tijdens het duel van de korfballers van S.K.N.W.K. tegen Zaamslag was er even voor tijd een publiekswissel voor 2 vrouwen van S.K.N.W.K. Zij speelden gisteren nl. hun laatste wedstrijd.

Anneke van de Linde en Gerda Stins sloten hun ruim 40-jarige korfballoopbaan af. Beide dames begonnen hun loopbaan destijds in de pupillen van respectievelijk N.O.A.D. en S.K.N.W.K.

Uiteraard kregen zij bloemen bij hun afscheid. Hieronder enkele foto’s daarvan. Tevens een teamfoto van S.K.N.W.K.-korfbal.

S.K.N.W.K. gaat verder zonder korfbal

Helaas hebben de korfballers en korfbalsters van S.K.N.W.K. vorige week moeten besluiten dat dit het laatste seizoen is geweest voor de korfbaltak. Doordat er een aantal mensen zijn gestopt, is het voor S.K.N.W.K. op dit moment niet meer mogelijk om volgend seizoen een team op de been te krijgen. Erg zonde!

Dit betekent dus dat S.K.N.W.K. vanaf volgend seizoen verder gaat zonder de korfbaltak. In 1960 nam toenmalig korfbalvereniging D.S.S. het initiatief voor een bespreking betreffende een fusie tussen D.S.S., S.I.N.O.T.O. en volleybalverening “Nieuwerkerk”. Hieruit is toendertijd S.K.N.W.K. ontstaan.

Vanaf het seizoen 2008-2009 dus helaas geen korfbal meer. Uiteraard werden tijdens de laatste vergadering vorige week woensdag, 23 april jl., nog diverse mensen in het zonnetje gezet en bedankt.

Bekijk de foto’s van deze bijeenkomst elders op deze site in het Fotoboek.


Het laatste team van S.K.N.W.K.-korfbal

De Foto’s:

Poging doorstart korfbal S.K.N.W.K.

Een tijdje geleden werd er op deze website en in andere media melding gemaakt van het stoppen van de korfbaltak binnen S.K.N.W.K. Echter enkele fanatieke korfballers willen een poging wagen om een doorstart te maken. Een hartstikke mooi en goed initiatief natuurlijk. Dan blijft de ‘K’ van ‘Kombinatie’ in S.K.N.W.K. (Sport Kombinatie NieuWerKerk) ook echt van toepassing.

Dus zijn we op zoek naar enthousiaste korfballers (m/v) om het team te versterken (op dit moment is er een groter gebrek aan dames!).

S.K.N.W.K. is de kleinste korfbalvereniging van Nederland (als we nog bestaan uiteraard). De competitie wordt gespeeld tijdens de wintermaanden. De thuiswedstrijden vinden plaats in sporthal Onderdak te Zierikzee. Er wordt op woensdagavond getraind in de sporthal te Oosterland. Groot verschil bij ons (ten opzichte van andere korfbalteams) is dat wij dus alleen in de zaal spelen en niet 2x op veld erbij. Dit is ideaal te combineren voor mensen die bijvoorbeeld ook op tennis zitten.

We willen binnenkort kijken of het haalbaar is om een doorstart te maken. Hiervoor moeten we dus echter nog enkele spelers of speelsters erbij hebben.

Voor informatie kan telefonisch contact worden opgenomen met onderstaande personen.

Trudy Folmer 0111-643184
Jos Flikweert 0111-643362
Peter Talen 0111-643111

Geen doorstart korfbal bij S.K.N.W.K.

In april van dit jaar werd er door ons korfbalteam al ‘afscheid’ genomen. Een gebrek aan spelers deed hen helaas beslissen te moeten stoppen. Toch waren er een aantal mensen die zich bij dit besluit niet konden neerleggen.

Ze hebben een poging gedaan om een doorstart te maken met de korfbal van S.K.N.W.K. In het begin zag het er goed uit, omdat ze snel een aantal nieuwe spelers gevonden hadden met een korfbal verleden. Echter ze hadden er toch niet genoeg om een team te kunnen opgeven. Via oproepen in de krant en deze website zijn er geen aanmeldingen binnen gekomen. Het enige dat er uit kwam, was dat er wel mensen zijn die het eventueel misschien zouden willen, maar dan niet elke week kunnen. Dit is geen goede basis!

Nu de zaalcompetitie voor de deur staat en er dus weer getraind zou moeten worden, is nu besloten dat de doorstart helaas niet is gelukt. Voor ‘het mooie’ hadden er nog 1 heer en 2 dames bij moeten komen, maar dit heeft niet zo mogen zijn.


Het korfbalteam van S.K.N.W.K. dat in april van dit jaar al afscheid nam. Helaas komt er definitief geen doorstart.

 

Korfbaltak SKNWK definitief verleden tijd

Het korfbal bij SKNWK behoort nu voorgoed tot de verleden tijd. De laatste tijd is geprobeerd een doorstart te maken, maar dat bleek niet haalbaar. Dit meldt de site van SKNWK maandagavond. ‘In het begin zag het er goed uit’, zo meldt de Nieuwerkerkse webredactie, ‘omdat ze snel een aantal nieuwe spelers gevonden hadden met een korfbalverleden. Echter, ze hadden er toch niet genoeg om een team te kunnen opgeven. Via oproepen in de krant en de website zijn er geen aanmeldingen binnengekomen. Het enige dat er uit kwam, was dat er wel mensen zijn die het eventueel misschien zouden willen, maar dan niet elke week kunnen.’ Dit is geen basis voor een doorstart, luidt de conclusie derhalve.

 

Korfballers stoppen

Onderstaand artikel is te lezen in Ons Eiland (Editie Schouwen-Duiveland):

Nieuwerkerk – De Zwaluwen, Stormvogels, RODA en DSS. Bij menigeen zal dit niet direct een belletje doen rinkelen, maar toch waren dit halverwege de vorige eeuw namen van eilandelijke korfbalteams. Vrijwel ieder dorp op Schouwen-Duiveland had wel een eigen korfbalploeg. Diezelfde verenigingen kregen na verloop van tijd ook een voetbalafdeling of fuseerden met een reeds bestaande vereniging, zodat er namen ontstonden als SKNWK, ZSC’62 en ASV Brouwershaven. Voetbal en korfbal gingen zodoende jarenlang hand in hand, totdat de meeste verenigingen eind jaren ’70 wegens te weinig belangstelling stopten met korfballen.

Een club hield echter ál die jaren daarna knap stand. Het Nieuwerkerkse SKNWK nam tot en met vorig seizoen nog ieder jaar deel aan de zaalcompetitie korfballen. Aan die opvallende prestatie komt dit jaar een einde. “Helaas hebben we op de ledenvergadering van eind april moeten besluiten dat we dit jaar geen team meer op de been kunnen brengen,” zegt Trudy Folmer, bestuurslid van de Nieuwerkerkse korfbalvereniging. “Een aantal spelers stopten waardoor we te weinig spelers overhielden om door te gaan.”

De overgebleven leden van het team legden zich echter niet zonder slag of stoot bij dat besluit neer en probeerden tot het laatste moment mensen warm te krijgen voor het korfballen om zo alsnog een doorstart te kunnen maken. Folmer: “Ondanks alle inspanningen is dat niet gelukt. We hebben onlangs op een zaterdag met elkaar gesproken en omdat we bij het koppen tellen maar tot 7 á 8 mensen kwamen hebben we definitief besloten dat het niet haalbaar is om ons voor de competitie in te schrijven. Het zijn er gewoon echt te weinig en iedereen had zich daar eigenlijk al een beetje bij neergelegd.”

Daarmee valt dus definitief het doek voor de laatste eilandelijke combinatie tussen voetbal en korfbal. Het korfbalteam van SKNWK speelde jaren in dezelfde samenstelling met daarin onder meer Anneke van der Linde, Gerda Stins, Gerda Kloet, Jacco Folmer, Johan van der Linde en Trudy Folmer. “Dat was ook een van de leukste dingen aan het team, we waren een echt vriendenploegje”, memoreert Folmer. “We kenden elkaar en gingen er met z’n allen vol voor.”
Folmer vreest dat het verdwijnen van de korfbal bij Nieuwerkerk definitief is. “Natuurlijk zou het mooi zijn als we volgend jaar wel weer een team hebben, maar we moeten ook reëel zijn. Mensen hebben het druk met hun eigen dingen en dan kies je er niet zo snel voor om te gaan korfballen. En degenen die dat wel doen, zullen logischerwijs eerder voor All Ready kiezen dan voor ons. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat het nog terugkomt.”

Met het verdwijnen van SKNWK is All Ready nog de enige overgebleven korfbalclub op het eiland. Het eerste team van de ploeg staat op het veld momenteel op een zesde plaats en moet zich op dat niveau kunnen handhaven. In de zaal staat de ploeg voor een hele andere opgave. Na een aantal miraculeuze ontsnappingen degradeerde All Ready dit jaar, na een nederlaag in de beslissingswedstrijd tegen Bolness, naar de tweede klasse. Van de Zierikzeese formatie mag worden verwacht dat ze dit jaar mee kan doen om de bovenste plaatsten in die klasse.

 

 

3 reacties op "Tikkie Terug Deel 592 – 15 jaar geleden is korfbaltak gestopt bij S.K.N.W.K. (april 2008)"

 1. oud buurtje van Kees | 03-07-2023 at 09:02 |

  Kees Kees toch dat hoor jij toch te weten of zat je al vroeg aan de borrel !!!!
  Iedere SKNWK er weet dit toch .

 2. Volgens mij was SINOTO de voetbalvereniging Kees……

  De ‘voetbal’ in Nieuwerkerk is later van de grond gekomen dan de ‘korfbal’. Waarschijnlijk is in 1930 een begin gemaakt met de korfballerij, vooral door stimulator dhr. D. Eveleens die per 1 september 1926 was aangesteld als Hoofd der School te Nieuwerkerk.

  In 1936 werd SINOTO (Samenspel Is Nodig Om Te Overwinnen) opgericht met dhr. L.W. Boogert als voorzitter. De clubkleuren waren blauw-zwart, vooral omdat een aantal spelers al lid waren van de korfbalclub D.S.S.

  De wedstrijden werden gespeeld op een wei van dhr. A.C. van Oeveren aan het Boomweegje. Als doelpalen dienden twee hoopjes jassen. Er werden alleen vriendschappelijke wedstrijden gespeeld met de clubs van het eiland of te St. Annaland en Stavenisse. Uiteraard ging men op de fiets en dan nam men het bootje van ‘Boomsluuter’. Na een inzinking die verscheidene jaren zou duren, werd na de watersnoodramp, op 6 mei 1954, SINOTO her-opgericht. Precieze gegevens van de periode tussen de oprichting en de fusie in 1960 ontbreken, zodat U het met enkele summiere gegevens moet doen.

  Het eerste bestuur bestond uit dhr. M. Matthijsse Sr. (voorzitter), dhr. L. van Popering (secretaris) en dhr. J.J. van der Weide (penningmeester). Andere voorzitters, die in recordtempo werden opgevolgd, waren dhr. T. de Vin en dhr. J. Bom. Er is zelfs een periode geweest dat er helemaal geen voorzitter was. Andere bestuursleden in deze woelige periode waren de heren A. Stins, M. Matthijsse, W. de Later, Joh. Thiery, H. Kesteloo, J. de Jonge en C. Schilperoord. Ongetwijfeld zullen er nog enkele namen ontbreken, maar zoals vermeld, notulen of andere gegevens waren niet te achterhalen.

  In 1960 nam de korfbalvereniging D.S.S. het initiatief voor een bespreking betreffende een fusie tussen D.S.S., SINOTO en de volleybalvereniging ‘Nieuwerkerk’. Op de fusievergadering in ‘de Meebaal’ gehouden op 12 december 1960, waren 41 stemgerechtigde leden aanwezig (bijna de helft!). Dhr. J.J. Buysse fungeerde deze vergadering als voorzitter. Voorafgaande aan deze vergadering waren de besturen van de betrokken verenigingen bijeen geweest en hierin werd men het in beginsel eens, zodat een mogelijke basis voor een fusie aanwezig was.

  De drie verenigingen bespraken dit voorstel in hun eigen ledenvergadering en ook hierin verklaarden de leden zich in beginsel akkoord. Tijdens de fusievergadering blijkt dat met algemene stemmen tot kombinatie wordt besloten. Over een nieuwe naam is de vergadering het vrij snel eens. Na aanvankelijk tot s.v.N.W.K. te hebben besloten, meent dhr. Luwema dat sportkombinatie beter met de nieuwe situatie overeenkomt, hetgeen de aanwezigen beamen, zodat de sportvereniging in ‘t vervolg de naam zal dragen:

  Sport Kombinatie NieuWerKerk

 3. Kees Stoutjesdijk | 02-07-2023 at 12:59 |

  Maaak er maar van SINOTO SAMENSPEL IS NODIG OM TE OVERWINNNEN

Reacties gesloten.